Baby Chameleon

- a Chameleon család blogja -

Önvédelem nőknek, anyáknak

2018. október 17. 11:34 - Baby Chameleon

Önvédelem. Ez a szó jár a fejemben két napja folyton. Ugyanis tegnap olvastam egy posztot a Facebookon. És azóta már az Index is írt róla. És én meg iszonyatosan felhúztam magam. Mert igen, minden nap hallunk valami borzalmasat a világból. A nagyvilágból is és persze szűkebb értelemben, kishazánkból is. De amikor valami ennyire testközelivé válik… csak a jogos önvédelem az, amire hagyatkozhatunk.

tamadas_utan_makai_viktoria_futono_baby_chameleon.jpg

Forrás: Makai Viktória Facebook oldala

Volt ugye körülbelül egy éve a „soroksári futónő” esete, akit támadás során meg is öltek. Kellett volna önvédelem. Napi szinten hallani erőszakos, jellemzően szexuális indíttatású bűncselekményekről. Sőt, a minap épp a feminicídiumról olvastam egy posztot. Itt is, nagyon is kellene az önvédelem. Aztán szintén, már több, mint egy éve indult a #metoo mozgalom. Mondanom sem kell, hogy mit gondolok erről! És most itt van egy újabb futónő, Makai Viktória esete. Bakker, most már tényleg mindig kell az önvédelem?

Egy még személyesebb érintettség

Nagyon felcseszett Viki esete, hiszen immár nem csak egyedül vagyok a világon, de van feleségem, van gyermekem, lányom is. Meg alapból is van egy erős igazságérzetem, ami a hasonló eseteket a legdurvább és legkegyetlenebb módon torolná meg. Így volt ez régen is. Például az egyik barátomnak a saját üzletét rabolták ki, úgy, hogy ő is bent volt. És mivel bekapcsolt a riasztó rendszer, meg a biztonsági ajtó (egy numizmatikai üzletről beszélünk), a támadó több késszúrással próbált bosszút állni. Naggggyon kicsin múlt, hogy túlélte a srác. (Akkor váltottam ki a gáz-riasztó fegyverviselési engedélyem. Még soha nem ért atrocitás, így az önvédelmi fegyvert sem kellett használnom; maradjon is így!)

Önvédelem nőknek

Vissza a fenti esethez, és a női önvédelemhez: egyszerűen úgy látszik, hogy tényleg nincs más mód, mint tudatosan és szisztematikusan felkészíteni szeretteinket a hasonló esetekre. És mindezt úgy, hogy ne az állandó félelem motiválja az egyes cselekedeteiket, hanem önbizalmat és rutint szerezzenek. Elsősorban abban, hogy felismerjék a veszélyes szituációkat.

wtf_vilagbajnok_kubra_dagli_baby_chameleon.jpg

A képen: Kubra Dagli, világbajnok az önvédelembem. Egy igazán motiváló török nő. Forrás: Site4News

Hasonló témáról már írtam, kifejezetten az anyák, a hordozós anyák önvédelme kapcsán – hadd álljon itt némi ismétlés a témából:

– Tedd le a mobilod! Tarts szemkontaktust a körülötted lévőkkel.

– Ha mégis megtámadnak, folyamatosan kiabálj, hívd fel magadra a környezeted figyelmét.

– A táskádban lévő legtöbb dolog is alkalmas lehet az önvédelemre. Egy pendrive, egy hajkefe, egy toll vagy egy kulcscsomó  – talán nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy kitaláld, hogy melyiket mire használhatod.

Van megoldás?

De úgy érzem, úgy éreztem, ezt a fenti esetet, azt a tényt, hogy „már tényleg senki nincs biztonságban”, ki kell beszélni egy szakértővel is. Így újra felhívtam Kovács Ildikó önvédelmi instruktort, hogy mondja el, mit gondol az esetről, és, hogy adjon néhány jó tanácsot.

kovacs_ildiko_onvedelem_instrultor_baby_chameleon.jpg

Kovács Ildikó önvédelmi instruktor akcióban

Van megoldás!

Mind általánosságban, mind akár a konkrét fenti eset kapcsán is. Hiszen szó szerint: forrongok belül, és kicsit tényleg ki is kell beszélnem magamból ezt a frusztrációt. Mert, hát itt van egy újabb eset, amikor egy ártatlan embert, egy sportoló nőt, egy asszonyt kegyetlenül megtámadtak. Férjként is, pláne apaként tehetetlen dühöt érzek, pusztító és romboló gondolataim vannak, már úgyis, hogy nem vagyok személyesen érintett az esetben. Ha mindezt csak elképzelés szintjén is, de ráhúzom a saját életünkre… pláne, ha mondjuk a kislányommal kapcsolatban… Van az a pont, amikor nem gondolkozol, hanem elönt valami kegyetlen düh, valami mélyben gyökerező,  ösztönös, állatias tettvágy, hogy bosszuld meg a támadót! Itt tartok most.

- Baby Chameleon: Ildikó! Bocsáss meg a hosszú felvezetőért, biztos te is hallottad a hírt, ami végül - relatíve-, szerencsésen zárult. Nagyjából lehet tudni, hogy pontosan hogyan játszódott le a futónő esete, de ha csak reális feltételezésekből indulunk is ki, mi az, amit hasonló esetben, mondjuk egy nem túl forgalmas útszakaszon futva csinálhatunk?

- Kovács Ildikó: Igen hallottam az esetről. Először is szeretném kiemelni, ahogy reagált a futónő a támadás során az példaértékű. Így kell viselkedni, ellen kell állni, kiabálni kell és küzdeni minden erőnkkel. A pontos részleteket nem ismerem, nem tudom hogyan alakult ki a szituáció, ezért csak általánosságban szeretnék önvédelmi tanácsokat adni futóknak. Fontos hogy figyeljünk a környezetünkre, a látásunkat, térérzékelésünket ne zavarja pl. egy kapucnis felső. A hallásunkat fülhallgató, hangos zene. Olyan útvonalat keressünk, ahol többen járnak, fussunk futótárssal. Figyeljük a környezetünket. Ha futni indulunk valaki tudja a környezetünkből (család, ismerős, szomszéd) hogy merre futunk és kb. mennyi ideig. Ha telefonnal futunk érdemes beállítani gyorshívót a készülékre. 

- Baby Chameleon: Hogyan és milyen irányban érdemes elkezdeni a hölgyeknek az önvédelmet, az egész témakört átjáró szellemiséget és látásmódot, és különösen a gyakorlati kivitelezést elsajátítani?

- Kovács Ildikó: Heti 2 alkalommal tartok önvédelmi képzéseket nőknek, de szemináriumok, magánedzések keretében is el lehet sajátítani az alap önvédelmi fogásokat, ki lehet alakítani egy tudatos, helyzetfelismerő szemléletet.

- Baby Chameleon: Ha már forrongok, hasonló esetben biztos más férj, apa is hasonlóan érezne. Mit javasolsz a támadást elszenvedettek közvetlen hozzátartozóinak? Hogy dolgozzák fel az áttételesen őket is ért sérelmet?

- Kovács Ildikó: Egy ilyen támadás az áldozatnak és a hozzátartozóknak is egy hatalmas trauma. Érdemes pszichológus segítségét kérni a feldolgozási folyamat segítése érdekében. Hozzám is járnak olyan nők akik már szenvedtek el támadást, velük az esetet elemezve, megtanulva a helyes védekező technikákat igyekszünk  feldolgozni a történteket.

- Baby Chameleon: Nem titok, az edzőtermetek abban az utcában van, ahol mi is lakunk. Ha le szeretném tanácsolni Mommy Chameleon-t hozzád egy edzésre, hogy lássa, miről is van szó, mikor mehet?

- Kovács Ildikó: hétfőn és szerdán 19:00-20:30-ig tartom a női önvédelmi edzéseket. Bármikor lehet csatlakozni, folyamatosan vannak kezdő résztvevők.

Mi tagadás, jól esett a beszélgetés! Nekem is része volt az életemnek az önvédelem. Tanultam önvédelmet, hiszen Tae Kwon-Do-ztam körülbelül 10 évig. Talán ennek is köszönhető, hogy soha nem keveredtem balhéba? (Még jó, hogy az alapokat közel sem tart évekig elsajátítani!)

Minden esetre, anyák, nők, asszonyok! Készüljetek tudatosan fel minél több eshetőségre, ha kell, tanuljatok önvédelmet! És merjetek segítséget kérni! Apák, férfiak, férjek! Ti is! ÉS fogadjátok el, hogy nem lehettek mindig ott velük! Beszéljetek erről, és keressetek egy jó edzőtermet, egy empatikus mestert, sensei-t, egy Sabom nim-et, egy instrutort. Ebből baj nem lehet!

 

ajanlott_cikk_noi_principiumrol_baby_chameleon.png

A Facebook-on is követhetsz minket: ITT!

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://babychameleon.blog.hu/api/trackback/id/tr4614306531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Infect82 2018.10.17. 18:31:12

Kovács Ildikó önvédelmi instruktor akcióban kép olyan, mintha a hónalját szagoltatná szegény pasival.

Baby Chameleon 2018.10.17. 18:33:43

@Infect82: Mondjuk nem az orránál van a hónalja :) Amúgy én nem is tenném az orrom a könyökéhez - nem egy "teniszkönyökös, beteges" nő. Ha érted ... :D

Infect82 2018.10.17. 18:39:48

@Baby Chameleon: Ha elég büdös akkor nem is kell hogy ott legyen :D

Baby Chameleon 2018.10.17. 18:42:04

@Infect82: Na, szerintem tiszteljük meg Ildikót, de legalábbis a témát azzal, hogy lezárjuk ezt a vonalat.
De ha már amúgy írtál, tök szívesen olvasnám a véleményed a témáról, az írásról ... ritkán írok mostanában (legutóbb májusban), most is egy ilyen sajnálatos eset kapcsán ... jól esne egy kis értelmes diskurzus! :)

DanteTM 2018.10.17. 19:12:29

A Tae Kwon-Do-t nem mondanam onvedelmi ismeretnek (nem bantasbol, sem lekicsinylesbol, sport es nem az onvedelemre fokuszal, uztem egy darabig en is, sok mas kuzdosporttal es harcmuveszettel egyetemben). Az ilyen szituacioban nem az a nehezseg, hogy uss, rugj harapj, hanem hogy ne ijedj meg, meghozza sajat magadtol, a sajat reakciodtol. Ha tisztaban vagy vele, hogy veszely eseten higyan reagalsz (zihalas, labremeges, stb.) mar szinte fel siker. Sokan attol ijednek meg, hogy megijednek. Ezert van az, hogy a legtobb no torkan egyetlen hang sem jon ki, mert abban a pillanatban, hogy erzekeli a fentebb irt valaszreakciokat teljesen lefagy. Ezet jok az onvedelmi kepzesek, foleg ha nem csak simogatasrol szol, hanem valos helyzeteket szimulal (krav magat hagyjuk, nagyobb a fustje, mint a langja velemenyem szerint). Bocsesz, kicsit bolere eresztettem, a lenyeg, hogy vesodjenek be a mozdulatok es ismerjuk meg a sajat reakcioinkat, igy nagyobb esellyel szalunk ki egy ilyen osszetuzesbol a nyertes oldalon.

Baby Chameleon 2018.10.17. 19:16:30

@DanteTM: a TKD egy küzdősport, ez igaz, és nem is az egyetlen fóksuza van az önvédelmen. De van benne külön önvédelmi oktatás is. (Ha csak egy darabig űzted, jó eséllyel azért nem találkoztál vele.) Külön tanítunk életpontokat, és már a mester vizsga előtt is már néhány fokozottal is része a vizsgaanyagnak az önvédelem.
De! - és ez fontos-, jórészt igazad van, különösen a hosszabban kifejtett részben! És köszönöm, hogy leírtad!
Milyen sportokat próbáltál még? Melyiket ajánlanád?

gabiiii 2018.10.17. 19:16:56

Sajnos egy 50 kilós nőnek akkor sincs sok esélye pusztakezes harcban egy 100 kilós pasi ellen, ha tanult önvédelmet. Esetleg ha profi, de ilyen kevés van. Az esélyeket csak valamilyen technikai eszközzel egyenlítheti ki, de ami legálisan kapható, az lényegében játékszer. Erősen el kellene gondolkodni a fegyverviselés szabályainak megfelelően kontrollált enyhítésén.

Baby Chameleon 2018.10.17. 19:19:08

@gabiiii: Van igazság ebben is. Ugyanakkor előnye lehet a gyorsasága, a meglepetés eleje, a kreativitása pl. egy kulcscsomóval, és igen, van lehetőség legálisan fegyverviselési engedélyt is kérni, gáz-riasztó maroklőfegyverre. Csak azzal meg az a baj, hogy egy pisztoly az olyan, hogy egyszer elsül ... önfegyelmet igényel.

gabiiii 2018.10.17. 19:43:26

A gáz-riasztóval az a baj, hogy játékszer, csak feldühíti a támadót. Akkor lehet hatása, ha a támadó már messziről látja, vagy messzebbről használod és emiatt nem támad. Ha már benne vagy egy közelharc szituációban, akkor nem sokat ér és az áldozatra legalább annyira hat.
Minden eszköz felkészülést igényel. Se a kulcscsomó, se a gázpisztoly nem ér semmit, ha keresgélned kell és nem rutinból használod. Sajnos olyan időket kezdünk élni, hogy az embernek folyamatosan ilyen szituációkra kell készülnie.
A szabad fegyverviselésnek nem az a lényege, hogy el is süsd, hanem hogy a támadót eleve elriassza a támadástól. Az elrettentésnek tök jó módja a 100 kiló izomzat, de ez azért keveseknek adatik meg. Sokkal egyszerűbb egy fegyvertok jól láthatóan elhelyezve.

2018.10.17. 19:43:31

Szerintem ezek a szövegek, hogy használd fegyverként a kulcstól a pendrive-ig a cuccaidat azért bullshitek, mert tök jól működnek akciófilmekben, önvédelmi oktatófilmekben, meg lassított, edzőtermi gyakorlatokban, de lókakát sem érnek éles helyzetben. Illetve csak akkor, ha előfeltételként teljesül, hogy a megtámadott nő (vagy akárki) higgadt és józan marad, és ez az a rész, ami szerintem tízből kilencnek nem megy. Beüt a pánik, sikoltozás, rúgkapálás, és nagyon messze van az ember attól, hogy a betanult fogásban markolja meg a pendrive-ot, és a támadó szemébe nyomja. Szerintem csak azok az eszközök működnek, amik hadonászva, pánikban is hatékonyak, jellemzően ez a gázspray, mert a sokkoló, vipera, kés használatához szintén higgadtság kell, plusz ezeket könnyen fordíthatja a támadó a védekező ellen. Ahogy feljebb is írták, egy ötvenkilós nő nagyjából esélytelen egy 80-90 kilós faszi ellen, főleg ha utóbbi nem nyeretlen kétéves, hanem mondjuk van tapasztalata a testi erő használatában. Akkor ott off van a nőnek. A legjobb megoldás a veszélyes helyzetek már-már paranoiás szintű elkerülése, tehát semmi sötét, elhagyatott útvonal, hanem világos, nyílt terep, forgalmas terület, ésatöbbi. Télen meg inkább gépen kell futni, nem a bozótos mellett.

2018.10.17. 20:01:14

@gabiiii: ha a fegyvertartást liberalizálnánk, azok szereznék be először és tömegével, akiknek pont nem kéne. A magyar átlagember kapcsolata a fegyverrel pontosan nulla, ez nem Amerika, itt nem lehet a jóskapista/marikati kezébe fegyvert adni, mert azt se tudja melyik az eleje. Remélem sose lesz megengedőbb a hazai fegyvertartási szabályozás, sőt, remélem még szigorítanak rajta. Nem kell gyufa a puskaporos hordóba. Az meg, hogy egy fegyvertok elriasszon valakit, az nonszensz, aki ellen fegyver kell, az nem fog betojni a toktól, sőt, jól elveszi a palimadártól, aki tokkal jampizik. A fegyver csak akkor jelent védelmet, ha a tulajdonosa adott esetben hajlandó elsütni, akár emberre célozva is. Erre az átlagember egyáltalán nincs felkészülve.

solo 2018.10.17. 20:01:27

A wing-tsun és hasonló kung-fu ágak egész jók lehetnek még a nőknek is. Az ilyen karate meg tkd típusú látványon vagy erőnléten alapuló küzdősportokat hagyjuk a nők esetében. A különbség a nőiesebb kung-fu-k meg a látványos küzdősportok közt,hogy teljesen másra helyezik a hangsúlyt. A wing-tsun arra tanít, hogyan támadd azokat a szerveket,testrészeket,amik testsúlytól függetlenül mindenkinek érzékenyek. Mindezt egyszerűen. A nyomd ki a szemét, törd el a gégéjét vagy rúgd szét a térdét, rúgd tökön szerintem minden átlagos erejű embernek megy, bármekkora másik ellen. Persze a lélekjelenlét,hogy megcsinálja ezt egy nő egy szorult helyzetben,vagy egyáltalán meg merje tenni,az már más kérdés és ténylegesen azt kell fejleszteni első körön.

rgs 2018.10.17. 20:17:13

@Baby Chameleon: ebben a helyzetben szegény lánynak esélye sem volt. A semmiből érkező ütésre nem lehet felkészülni (emiatt a török hölgy is prózaian rosszul járna). Aki feküdt már félig ájultan a földön (nekem egy rosszabbul sikerült ágvágás miatt sikerült) pontosan tudja mennyire nem működnek az izmok. Csak abban bízhatunk hogy önkéntelenül kitoljuk a támadó szemeit (bár sikerült volna Neki is) vagy a kézbe akad egy nagyobb darab kő. Abban a pár másodpercben nincs idő mobil vagy spray után kotorászni, mert azonnal kapunk két-három újabb ütést. Minden tiszteletem a hölgyé hogy volt ereje segítségért kiabálni (a rendszeres futásnak és a kitartásának nagyon megvolt a haszna - még egyszer teljes elismerésem) és a férjének is hogy idejében odaért. Egy jó emberrel több maradt nekünk. Soha többé ne menjen el egyedül futni.

Tisztességes Természettudomány 2018.10.17. 20:17:29

Szegény Viki kiabált, de a támadó a fejét ütötte. Erről szól az index cikk címe is. Ha az elfutás nem megy, akkor a legjobb a támadó érzékszervi harcképtelenné tétele. Vakon, vagy könnyező szemekkel senki nem tud küzdeni. Ehhez gázspray, vagy az orra mért határozott ütés segíthet. Az erőszakoló előbb-utóbb fizikai kontaktusba akar kerülni, ekkor érdemes rátámadni. Fejre kell menni, ami nem könnyű, érdemes előtte edzésen begyakorolni az ütés helyét és erősségét.

De mindig legjobb a megelőzés, és csak utolsó eszköz legyen a harc.

gabiiii 2018.10.17. 20:30:48

@Kolompár Magneto: Szerintem a magyar paraszt sem hülyébb, mint az amerikai. És liberalizálni lehet ésszel is. Emlékeim szerint sem Svájcban, sem Finnországban nem ölik halomra egymást, pedig ott arányaiban talán még több fegyver van, mint az USA-ban. Arról sem hallottam, hogy a csehek, vagy a szlovákok tömegmészárolnának.
Nagyjából képben vagyok a hazai fegyvertartást illetően. Ezen érdemben akkor lehetne szigorítani, ha elvennénk az országgyűlési képviselőktől, vagy az ügyészektől, mert másnak nem nagyon lehet fegyverviselési engedélye. Arról sem hallottam, hogy vadászok mészárolnának, pedig van belőlük vagy százezer. Úgyhogy hagyjuk már ezt a fegyverektől való rettegést, komcsi csökevény.
Abban viszont igazad van, hogy a használatát gyakorolni kell, ez lehetne a liberalizáció része. És gondold végig, mikor van nagyobb esélye egy 50 kilós nőnek egy 100 kilós férfival szemben: Ha mindketten fegyvertelenek, vagy ha mindketten fel vannak fegyverezve?

lenörd hofstadter 2018.10.17. 21:09:25

Csak a tisztánlátás kedvéért.
Most ez a buli az évi nulla darab migránserőszak "egyike", vagy a megszokott de a média és a fidnyikek által nemkommunikált évi 1-2 ezer igazi mélymagyar tajtparaszt buli.

(Látom cenzúra van, vajon átjut az igazság vagy elsikkad mert kellemetlen?)

2018.10.17. 21:09:39

A kislányokat nem balettra kell járatni, hanem önvédelmi harcokat kell tanulniuk, hogy kellően edzettek és határozottak legyenek ebben, amire felnőnek.
Mindig legyen a hölgyeknél gázspray, sokkoló, jó erős nyelű esernyő /aminek a tetején is van egy fém csúcs/, szerezzenek be erőszakolás gátló fehérneműt, itt találtam leírást róla:

www.nlcafe.hu/oltozkodjunk/20161104/fehernemu-eroszak-ellen

és futópadon, otthon fussanak. Ott megtehetik biztonságosan, zenével a fülükben.
A férfiak és nők közötti fizikai különbségeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, de mindent meg kell tenni a hátrányok enyhítésére.
A kémiai kasztráció lehetőségét pedig nem csak a pedofilokra, hanem az erőszak tevőkre is törvényben kellene kimondani.

2018.10.17. 21:33:29

@gabiiii: "És gondold végig, mikor van nagyobb esélye egy 50 kilós nőnek egy 100 kilós férfival szemben: Ha mindketten fegyvertelenek, vagy ha mindketten fel vannak fegyverezve?" te meg ezt gondold végig: ha mindkettőnek fegyvere van, akkor szerinted ki veszi elő hamarabb, a lesből támadó erőszakoló, vagy a gyanútlanul futó nő? Ha a támadónál fegyver lett volna, ez a nő vagy halott lenne, vagy szanaszét erőszakolja a fickó. Naiv elképzelés, hogy a futócsaj a derekán egy pisztollyal kocog, aztán ha megtámadják előkapja és szemközt lövi a támadót. Ez megint a filmek a világa, a gyakorlatban a támadó erősebb fegyverrel vagy anélkül, és ha nem is a támadó veszi elő először, ő fogja kicsavarni a nő kezéből.

2018.10.17. 21:33:44

@gabiiii: Svájc egy erősen militáris állam, a finneknek is szép hagyományaik vannak harc/fegyver terén. Az USA-ban meg a kezdetektől alapjog a fegyvertartás. Magyarországon ennek se szokásjoga, se kultúrája nincsen, kb mintha egy kisgyereknek adnál fegyvert, úgy képzeld el.

erkölcsi hulla 2018.10.17. 21:33:47

80kgos fèrfi vs. 40 kg nő.
Ilyen egyszerű. Ha nincs fegyver, kès, vagy egyèb instant harckeptelennè tevő eszköz, akkor baszhatja. Legyen akármilyen feketejukfeketeöves kragmavadzsicukungfu szerzetes

erkölcsi hulla 2018.10.17. 21:33:50

@Infect82: Kovács Ildikó önvédelmi instruktor akcióban kép olyan, mintha a hónalját szagoltatná szegény pasival"

Annyit is èr :D jól sejtem hogy valaki elővette ezt a sztorit pènzkeresèsi lehetősèget remèlve a rettegni kezdő nől millióitól?

Arcade Macho 2018.10.17. 22:18:26

ebben a mostani esetben a nagy ruhat pont az ellenallas miatt kapta...

Arcade Macho 2018.10.17. 22:27:42

@funivia: "A kislányokat nem balettra kell járatni, hanem önvédelmi harcokat kell tanulniuk, hogy kellően edzettek és határozottak legyenek ebben, amire felnőnek."

szerintem meg be kellene kamerazni rendesen MINDENT
lehetoseget kellene adni az embereknek hogy LEGALISAN tarolhassak a kolbaszolo ganerol kesuzlt kepeket
aki meg egyszer is megbotlik abba NYOMKOVETOT kell beepiteni, es a 3. ilyen esetnel rendes kasztralas kellene

igy jarhatnanak a kislanyok balettra

ja es megy a suketeles, hogy van eselye, hat a l.f.szt van, fel evet ha valaki jar BARMILYEN kuzdosportra, az duplaolyan nehezen minden kiscsajt lenyom
en orulnek neki ha nem egy 120 kg -os no demonstralna a karatetudasat egy 45 kg -os ferfin...

Nazareus 2018.10.17. 22:27:56

@Kolompár Magneto: Igaz, de egyszer el kell kezdeni. Nyilván lenne sok baleset meg hülye, de 1-2 generáció és máris úgy müködne mint USA-ban vagy Svájcban.

gabiiii 2018.10.17. 22:42:01

@Kolompár Magneto: A szanaszét erőszakolástól per pillanat is a férje mentette meg, tehát fegyvertelenül teljesen esélytelen volt. Aki erőszakolni akar az meg nem a lövéssel kezdi, mert a nekrofilok nem futókra gerjednek.
A magyaroknál már a honfoglalás előtt is volt hagyománya a fegyverviselésnek. Azóta voltak tiltott időszakok az elbukott szabadságharcok után. Igazából nem tudom, hogy 90 után mit is buktunk el, de a demokráciában ennek az alapjognak valahogy nem sikerült visszajönnie. Igaz nem is sok várható egy olyan országtól, aminek a miniszterelnöke egy volt KISZ titkár.
Amúgy ne magadból indulj ki, az emberek nagy része nem gyerek, még ha a mindenkori hatalom annak is próbálja beállítani. A fegyvertartás liberalizációját egy dolog akadályozza: a hatalom retteg a polgáraitól.
(Amúgy a szlovákok nem gyerekek, csak a magyarok?)

dmwd 2018.10.17. 22:46:57

A fizikai különbség ellen semmit nem lehet tenni. Amikor elkezdtem küzdősportra járni, már akkor problémát okoztam az 1-2 danos fiatal hölgyeknek az edzésen. Most, sok évvel később akkor sincsen esélyük, ha ketten jönnek egyszerre, pedig nem sokkal vagyok 100 felett. Réges régi a karate edzőm mesélte, hogy volt egy kis nézet eltérése egy kamionossal, de a 3 danja és a 80 kilója kevés volt a 160 kg ellen.

Mikro 2018.10.17. 23:18:12

Én úgy gondolom, hogy lényegében minden önvédelmi/harcművészeti tanfolyam jó. Eleve már csak azért is, mert ott megszokja az ember az ütést, a támadást. Nyilván a stresszfaktor nem ugyanaz, de gyakorlás útján szintekkel más lesz a szituáció valakinek, aki nem jár, mint annak aki jár ilyen tanfolyamra. És igen, van olyan szituáció, mikor nem feltétlen van helyzeti előnyünk, akkor sem, ha ismerünk ilyen-olyan fogásokat, és egy hatvan kilós embernek nyilván hátránya van egy száz kilóssal szemben, ugyanakkor nem feltétlen tehetetlen. Léteznek olyan technikák, melyekkel eltávolítok magamtól, vagy akár komoly sérülést okozok egy kétszer olyan nehéz embernek is, mint én. És egyszer olvastam egy hasznos tanácsot. Ma már fillérekért lehet venni apró, tenyérnyi zseblámpákat. Napfényben nem sokat ér, de este például érdemes kézben hordozni. Ha sikerül a támadó szemébe világítanom, akár egy kicsit is, értékes másodperceket nyerek vele, amik akár életet is menthetnek.

igazi hős 2018.10.17. 23:18:48

Ez most egy reklám? Kár. A volt karateedzőm (mellesleg krav magát is tanít) azt mondta, ha megtámadnak, fuss el. Nem szállunk szembe, nem kerülünk testközelbe. Lehet, hogy faszagyereknek gondolod magad, de nem tudod, mire képes a másik.

kolomparlole1114 2018.10.18. 04:31:57

Én a 2 bicska híve vagyok, egyet még kirúg a kezedből, de ha ott a másik, akkor számolhat azzal hogy ha rádfog, a másikkal a kezét vágod le, ezért nem lesz akkora arca.

2018.10.18. 06:17:54

A probléma az, hogy konkrétan ebben az esetben nem ért volna semmit a harcművészet, hiszen egy kiváló futónőről van szó, ha elfutni nem tudott, az azt jelenti hogy meglepetésszerű volt a támadás, tehát ha a támadó fizikailag erősebb, akkor más módszerrel sem tudta volna megvédeni magát. Egyedül az segített volna, ha hamarabb felismeri a veszélyt.

2018.10.18. 06:56:54

Már elnézést, de talán a tanácsok helyett, a magyarázkodó és megmagyarázó emberek helyett, a rendőrséget, a közbiztonságért felelős embert--embereket kellene b@sztatni !

Ugyanis semmi mást nem hall és lát az ember, csak azt hogy --" az ilyen embereknek nem itt van a helye, hogy az ilyen embereket a társadalom számára veszélyesek, hogy az ilyen embereket, eseményeket próbáljuk kikerülni, megelőzni, stb, stb.
Tessenek már mondani, mit tesznek azok akik beszélnek, tanácsot adnak--ha a baj bekövetkezik ? Közlöm, semmit csak sajnálkoznak és tanácsokat osztogatnak tovább.

És akkor hol van a rendőrség ? Vagy ők csak azért vannak hogy ne legyenek otthon ? Igaz, a normálisan viselkedőket könnyebb cseszegetni mint a drogosokat, a bűnözőket elfogni. Aztán büszkén kiáll a vezér és elmondja a csodálatos statisztikát ! Minden szép, minden jó és mindenütt rend van !!!!!!

Norx 2018.10.18. 06:57:14

Mi ez, fizetett hirdetés?

registerz 2018.10.18. 08:12:59

@Nazareus: Teljes mértékben egyetértek, pont ugyanezt szerettem volna leírni!

registerz 2018.10.18. 08:35:57

Az erőszakolók legnagyobb része kifejezetten az erőszak miatt kezd bele a cselekménybe, úgyhogy első körben együttműködőnek kellene lenni, mert már ez is eltántoríthatja az erőszaktól. Amennyiben nem, úgy sokkal könnyebb elérni a két legfontosabb szervet, a herét vagy a szemet. De nem csak úgy ímmel-ámmal, hogy felmérgesítsük a támadót, hanem letépni vagy kitépni a gecibe!

erkölcsi hulla 2018.10.18. 11:16:35

Jó elnézni ahogy a békés birkák fele most már herélni akar. :D
Történik 5 évente egy ilyen, és mindenki herélni akar először a sújosabb cselekményekért, majd azért is ha valaki átmegy a piroson.
Vicces.
Szerintem kapják el, és ítélje el a bíróság.
Úgy hívják jogállamiság.
Nem Ti döntitek el kinek milyen büntetés jár.
Szerencsére, birkák. Egymást kötnétek fel.

Ezért nem támogatom a fegyverviselési jogot, mert ilyen gyökerekkel van tele az ország, akik okosba oldanák meg a piroson áthajtók fejbe lövését.

Nancsibacsi 2018.10.18. 12:37:22

A támadónak akkora előnye van, hogy ott semmiféle önvédelmi gyorstalpaló nem segít - de még egy profi is simán megszívhatja, egy meglepetésből támadó amatőrrel szemben. A futónőt eleve nem is látta a támadót, mert mindig mögötte volt, és úgy ütötte, puhította. Szóval az hogy majd előveszel egy pendriveot, és azzal jól elintézed, az enyhe optimizmus.
A megtámadott hölgynek ott volt a legjobb eszköz a tarsolyában - a futás - mégse tudta ezt használni. Az hogy megúszta szerinte is nagyrészt szerencse, mivel jött a férje. A támadó már letolt gatyával volt, szóval ez már egy lefutott "harc" volt előtte.
Az egyetlen értelmes védekezés az, ha félünk, és a gyanús szituációkat kerüljük. Pl nem kocogunk el senki mellett kartávolságban, hanem nagy ívben kerülünk. Így legalább nem is lesz unalmas a futás, mert folyamatosan koncentrálni kell a potenciális támadókra.

Nancsibacsi 2018.10.18. 12:39:27

@jános515: Azzal hogy a nők a susnyásban szeretnek futni este 10 után, nem nagyon fog tudni mit kezdeni a rendőrség, mert ha kiküldenek oda egy járőrt, akkor keresnek egy másik, "nyugodtabb" susnyást, mert ott már tömeg van.

sírjatok 2018.10.18. 13:21:10

@erkölcsi hulla: "Úgy hívják jogállamiság.
Nem Ti döntitek el kinek milyen büntetés jár. "

ó de, úgy végső soron azért igen, tudod demokrácia meg mifene, ha a társadalom 100%-a ezt akarná, és keresztül is akarná vinni akár ilyen nemzetközi egyezmények felrúgása mellett is, akkor bizony ez lenne

"Történik 5 évente egy ilyen,"

nem, jóval gyakrabban

" és mindenki herélni akar először a sújosabb cselekményekért, majd azért is ha valaki átmegy a piroson."

"Csúszós lejtő" érvelési hiba

Janixyz 2018.10.18. 13:25:30

Kíváncsi voltam ki és mikor jön elő ez első "tanuljunk önvédelmet" hirdetéssel.
ÉÉÉÉÉÉSSSSS, dobpergés

Gratulálok Baby Chameleon és Kovács Ildikó megnyertétek a versenyt !!

Janixyz 2018.10.18. 13:45:36

Magához az eseményhez pedig.

Az index cikkében leírták :
"A hétszeres magyar bajnok elmondta, hogy futás közben ért mellé a támadója, aki egyszer csak megfogta a karját, lerántotta a földre, és azonnal irtózatos erővel és hidegvérrel elkezdte ütni a fejét. Makai Viktória ösztönszerűen azonnal kiabálni kezdett, de emiatt – már a betonon fekve – újabb hatalmas ütéseket kapott a fejére."

Egy ilyen esetben akkora a meglepetés ereje, hogy mire bármit is tudna csinálni az áldozat addigra annyira rossz helyzetebe kerül a küzdelemben, hogy még egy önvédelmi rendszerben járatos ember is nehezen tud belőle kimászni. Pontosan ezért el lehet felejteni a kulcscsomót, kést, pisztolyt, bármit. egész egyszerűen esélye sincs használni az áldozatnak.

Több éves küzdősportos múlttal bátran ki merem jelenteni, hogy bármilyen küzdősport vagy önvédelmi rendszert is tanul egy 50 kg nő, ha megtámadja egy 80 kg- os férfi közelharcban nem sok esélye van.

Az önvédelemnek nem az az alapja, hogy tépjük le a támadó heréit, nyomjuk ki a szemét stb. , hanem hogy tudatosan kerüljük azokat a helyzeteket ahol támadás érhet. Ez rosszul hangzik de sajnos ilyen világban élünk.

flamer 2018.10.18. 13:46:52

@gabiiii: "A szanaszét erőszakolástól per pillanat is a férje mentette meg"

És mi lett volna, ha a támadónál van fegyver? Lelövi a férjet és utána nyugodtan erőszakol.
Sőt, ha a megtámadott nőnél lett volna fegyver, akkor a támadója elvette volna és azzal lő.

Az ilyen önvédelmi fegyverkezésnél azt felejtik el sokan, hogy a másik fél is ugyanúgy fel tud fegyverkezni és valószínűleg ő lesz az, aki előbb és gátlástalanabbul meri használni is. A fegyverkezési verseny nem vezet nagyobb biztonsághoz, csak ahhoz, hogy gyorsabban fajulnak el a dolgok.

erkölcsi hulla 2018.10.18. 14:12:49

@sírjatok:

"ó de, úgy végső soron azért igen,"

végső soron azért mégse, a bíró dönti el, nem az egy csepp birka a tengerben, aki herélni szeretne.
Hálistennek. De igen, hívhatjuk demokráciának is, hogy a birkák nem önbíráskodnak.

"Történik 5 évente egy ilyen,"

"nem, jóval gyakrabban"

Ezzel most meggyőztél, tanuljon minden nő ilyen kamu önvédelmet, mert az összeset leteperik.
Igen, tudom, mindjárt linkeled az érvelési hibámat, a sajátod felett teljes mértékben szemet hunyva. Mint a többi birka.

"Csúszós lejtő" érvelési hiba

Igen, az, mivel a herélgető birkáknak is pont ilyen csúszós az a lejtó.

:)

Kisgé 2018.10.18. 17:26:01

Ezt kellene kötelező olvasmánnyá tenni középiskola 1. osztályban:
www.libri.hu/konyv/szemtol-szemben-az-eroszakkal.html

szp111 2018.10.18. 17:26:06

Én arra szavazok, hogy egy pár napra a szegedi csillagba küldjék. Ott elveszik a kedvét az erőszakoskodástól. Többet nem fog futó nőt bántani.

gabiiii 2018.10.18. 17:26:10

@flamer: Hogy puszta kézzel mire ment azt látjuk, a többi csak okoskodás.

rgs 2018.10.18. 20:07:34

@erkölcsi hulla: vicces megaLOL. Majd ha valóban tényleges büntit kap az elkövető, nem 10 év harmadolva/negyedelve, beszámítva az előzetest. A demokráciát is lehet finomhangolni, meglepett? Sok kicsi birkából épül a kis társadalom. Szomorú, de nem ötévente történik súlyos nemi erőszak, legyen bárki (nemtől és akármi mástól függetlenül) az elkövető. Szaremberek, ki kell vonni őket a forgalomból. Minél tovább annál jobb.
Apropó: nem akartuk fejbelőni a piroson áthajtókat. Te se célozz rá.

erkölcsi hulla 2018.10.19. 13:38:41

@rgs:

Én se célozzak rá? :D Mivan, még tudat alatt is lődöznél?
süti beállítások módosítása