Baby Chameleon

- a Chameleon család blogja -

Dolgozó anyák dilemmái

2017. október 16. 09:23 - Baby Chameleon

Mielőtt a dolgozó anyák kerülnének górcső alá, üssünk fel egy hipotetikus értelmező szótárat az anya cikkelynél! Körülbelül egy ilyen leírást fogunk találni:

anya_fonev.jpg

Na, most akkor képzeljük el, hogy mi lenne ide írva a dolgozó anyák esetében! Húsz helyett harminc munkája? Szent helyett a munka hőse? Nos, nem állunk messze az igazságtól. Na de, mit is jelent a dolgozó anya? Mikor lesznek az anyák dolgozó anyák? Talán inkább a hogyan a jó kérdés.

Amikor egy nő várandós lesz, hirtelen nagyon sok minden szakad rá. És itt most nem az áldott- vagy másállapot hormonális -, érzelmi - vagy fizikai alapú részére gondolok. Hanem a társadalom, a törvények, és nem utolsósorban a munka világával kapcsolatos részére. Ugyanis, egy várandós kismamát a törvények – nagyon helyesen!- hímes tojásként kezelnek. Ez azonban sok munkaadónak nem kifejezetten szolgálja az érdekeit. Sőt! Vitán felül áll, hogy kifejezetten extra terhet ró a cégekre. E miatt máris kialakul egy feszültség a felekben, hiszen, kimondhatjuk, ellenérdekeltté válnak.

pexels-photo-313690.jpeg

Kép forrása: pexels.com

Ennek a feloldásával foglalkozni nem célunk most. Ugyanakkor, muszáj volt megemlíteni, hiszen a dolgozó anyák egy jelentős fele a fentiek miatt kezd el vállalkozáson gondolkozni, akár már a gyes/gyed ideje alatt is. Róluk lesz most szó bővebben.

A dolgozó anyák másik, azért szintén jelentős fele vissza tud menni dolgozni a szülést követően a munkahelyére – még ha az épp nem is az álom munka. Azon anyák hányada pedig, akik munka nélkül, akár évekig is otthon tudnak maradni a gyermekkel, mert a párjuk fizetése elég a család eltartására, igazán kevés.

Térjünk azonban vissza azokra a családokra, ahol mindkét szülő folyamatos munkája szükséges ahhoz, hogy meg tudják tartani a kívánt életszínvonalukat. Nos, itt a terhesség, és a babával töltött idő alatt is kell az anyának dolgoznia – a törvények pedig lényegében csak a vállalkozás keretein belül történő munkát teszik lehetővé az otthonlét alatt, ami nem a régi munkahelyük. Illetve, ha nem is kell dolgoznia, ha nem is csak az anyagiak a szempont, attól még vágyhat rá az anyuka! Mert az önmegvalósítás, a kreatív tevékenységek vagy csak úgy általában az értékteremtés nem merülnek ki náluk ott, hogy háztartásbeliek maradjanak. Na, ilyenkor jönnek csak az igazi dilemmák!

Attól függetlenül, hogy kinek mi a motivációja egy vállalkozás beindításában, a kérdések és a kihívások ugyanazok. Vagy hasonlóak. Hogy teljesen életszerűek legyünk, megkérdeztünk néhány anyukát és már dolgozó anyát, hogy mi, vagy mi volt a legégetőbb kérdése a vállalkozás beindítása kapcsán.  Az alábbi képekre ezeket gyűjtöttük össze:

dolgozo_anyak_idezetek1_baby_chameleon.jpg

 

dolgozo_anyak_idezetek2_baby_chameleon.jpg

dolgozo_anyak_idezetek3_baby_chameleon.jpg

dolgozo_anyak_idezetek4_baby_chameleon.jpg

A fenti kérdésekre és dilemmákra természetesen mindig van válasz. Nem biztos, hogy jó válasz. Lehet, hogy csak a kisebbik rosszat tudjuk választani. De mindig van válasz. Lehet, hogy nem fog tetszeni, de akkor is: már az is fél siker, ha őszintén megválaszolod magadnak és szembesülsz a kérdéssel.

Ezek így együtt is persze csak nagyon szűk metszete mindannak, ami még felmerülhet az egyes élethelyzetekben a dolgozó anyák fejében. A lehetőségek száma végtelen. Nekünk is megvoltak a nagy kérdéseink és félelmeink. Talán egyszer, nem soká, elmeséljük nektek…

Te mit válaszolnál a fenti édesanyáknak? És neked mik a kérdéseid?

 

Tetszett? Érdekel a folytatás? Iratkozz fel hírlevelünkre ITT (amiért most ajándékot is kapsz) vagy likeold Facebook oldalunkat!

Forrás: babychameleon.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babychameleon.blog.hu/api/trackback/id/tr3012991668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása