Baby Chameleon

- a Chameleon család blogja -

5+1 vegyi anyag a babaápolásban

2017. május 31. 07:19 - Baby Chameleon

Ezúttal egy olyan témát hozunk, amire nem lehet túl sokszor kitérni: vegyi anyagok, vegyszerek, amiket magunkra kenünk. Pontosabban, vegyi anyagok, amiket lehetőleg ne kenjünk magunkra. És főleg ne a kisbabáinkra, gyermekeinkre.

 

Az ügy fontosságára való tekintettel nem is mi fogjuk kifejteni. Felkértük erre a terület egy igazi beavatottját és szakértőjét, Kelemen-Baross Diánát. (Dia munkásságáról bővebben a cikk végén olvashattok.) Át is adjuk neki a szót. Lássuk, mit gondol a szakértő „mindennapi mérgeink”-ről, gyermekeink körül. (Vendégposzt következik.)

... 

Mi, a 70-es, 80-as években születettek, rengeteg vegyi anyagnak voltunk kitéve. Hiszem, hogy nem véletlen, hogy egyre gyakoribb az allergia, az ekcéma vagy akár a hormonális problémák. Jómagam is érintett vagyok, és orvosaim sokszor mondják, hogy egyre több a fiatal páciens.

laboratorium_fiola_vegyi_anyag_baby_chameleon_k.jpg

Soha nem fogom megtudni, hogy ehhez a vegyi anyagok milyen mértékben járultak hozzá. Ugyanakkor elborzaszt, hogy mennyi, a hormonrendszer működésébe beavatkozó összetevő alkalmazása elfogadható még ma is. Számos olyan vegyi anyag van, amit ugyan teljesen legális az EU-ban forgalmazni, de egyre több kutatás fed fel velük kapcsolatban aggályos hatásokat. Vajon kitennéd-e ennek most született kisbabádat, ha van tisztább alternatíva? Az én válaszom, egyértelműen: nem. Ezért kutatom fáradhatatlanul a tiszta és jól működő babaápolási termékeket.

Ennek eredményeképp az alábbi öt plusz egy összetevőt tartalmazó baba kozmetikumot mindenképp kerüld – azt is elmondom, hogy miért!

 

Parabén

Viszonylag közismert a parabén, amit tartósítószerként alkalmaznak főleg, krémekben (pl. popsikrém, arckrém, testápoló). Több kutatás (in vitro, nem élő szöveteken végzett kutatás) is kimutatta, hogy a parabén ösztrogénként viselkedik, így beavatkozik a hormonrendszer működésébe, ami különösen lányok, gyermekek esetében veszélyes. A parabén  akár előrébb hozhatja a nemi érés időpontját.

Több európai ország kezdeményezte már tiltásukat vagy korlátozásukat, így például Dániában már nem alkalmazhatóak 3 év alatti gyermekeknek szánt termékekben. (Bár, felteszem a kérdést, ha a gyereknek nem jó, akkor a felnőtteknek tényleg ártalmatlan?) És sorolhatnánk még, hogy a parabén összefügghet allergiával, a bőr öregedésével, de a mellrák tekintetében is vetült már rá gyanú.

Mindent megtudhatsz a parabénről itt.

 

O betűs fényvédők + egy kakukktojás

Avagy az oxybenzone, az octinoxate, az octisalate, az octocrylene és a homosalate.

Ezek azoknak a fényvédőknek a nevei, amelyek kémiai úton biztosítanak fényvédelmet. Sajnos eközben viszont felszívódnak a bőrön át és beavatkoznak a hormonrendszerünk működésébe.Van amelyik ösztrogénként viselkedik, van amelyik a pajzsmirigy hormonokra vagy netán a szaporítószervekre hat.

Az amerikai Environmental Working Group ezért kifejezetten nem ajánlja a használatukat. Talán te is hallottad már az orvosodtól, hogy kisbabáknak csak fizikai fényvédelmet biztosító  naptejet vegyél: nem véletlenül. Vélhetően ők is tisztában vannak azzal, mit tudnak ezek a kémiai csodafényvédők. Egyebekben, ha 6 hónap alattiaknál csak fizikai fényvédőt javasolnak, mi változik meg hirtelen ha egy baba 6 hónapos+1 napos lesz? Semmi. Én részemről, kösz, de maradok a fizikai fényvédelemnél.

kek_szemu_baba_vegyi_anyag_pixabay_cut_baby_chameleon.jpg

 

A nano

Tudtad, hogy a nano összetevők nem mentek át újabb engedélyezésen? Ha az adott anyag használható, akkor nano formátumban is használható. Úgy tűnik a szabályozóknak nem tűnt fel, hogy a nano részecskék másképp viselkednek és akár áthatolnak a bőrön is.

Környezetkémikus barátom szó szerint így fogalmazott: annyira új anyagok, hogy még messze nem vagyunk tisztában a hatásaival. (Ez nekem kicsit úgy hangzik, mint a génmódosított élelmiszerek). De, hogy konkrétumot is említsek, a nano titánium-dioxid ami a legnépszerűbb összetevő, egy kutatás szerint sejtmérgező hatású.

 

SLS és SCS (sodium lauryl sulfat, sodium laureth sulfat, sodium coco sulfat)

Ezek a tisztító anyagok azok, amik a fürdetőkben, samponokban lemossák a koszt (na meg mellesleg lemarják a bőrünk saját zsíros felületét). Rengeteg kutatás támasztja alá, hogy irritatívak. Bár kevés kutatás vette figyelembe, mi történik, ha rendszeresen használjuk ezeket, de elhagyásuk után sokan számolnak be arról, hogy kevésbé száraz a bőrük, nem viszket a fejük.

Egy pihe-puha-bababőrt tényleg annyi kosz ér, hogy savas kémhatású anyagokkal kell mosdatni? Jó pár, sokkal gyengédebb megoldás létezik.

 

Phenoxyethanol

Ezt a nevet jól jegyezd meg, mivel “ártatlanabb” tartósítószerként sok baba-termékben is megtalálható, többek között a popsitörlők kedvelt tartósítója. Közben meg egy kutatás szerint beavatkozik a szaporítószervek működésébe és kontakt dermatitiszt okozhat (így például ekcémásoknak, ekcémára hajlamosoknak kifejezetten javallott elkerülnie). Ha gyermekeden allergiás tüneteket észlelsz, akár ő is lehet a “bűnös”.

 

+1 BHA nevű tartósítószer

Kalifornia állam már a rákkeltő anyagok listáján szerepelteti. Tartósítószerként használják, ezért különösképp a krémeket, popsikrémeket, testápolókat érdemes átvizsgálni. Részemről ennyi információ bőven elegendő volt, hogy minden ezt tartalmazó terméktől megszabaduljak.

 

És, hogy mi a megoldás? Magyarországon szerencsére rengeteg helyi, megbízható termelő készít szuper termékeket, amelyek teljesen természetesek - válaszd őket!  Nap, mint nap azon dolgozom, hogy ezek az információk minél több emberhez eljussanak, mivel tudom: ha természetesre váltasz, akkor sokkal egészségesebb lesz a bőröd, a hajad, így kevesebb időt kell majd problémamegoldással töltened. Gyermekeidnek is add meg a vegyszermentes indulás lehetőségét!

 

A cikk szerzője: Kelemen-Baross Diána a Zöldgondoskodás.hu szerkesztője.

zoldgondoskodas_logo_kek_sziv_baby_chameleon_k.png

Dia Budapesten él és 3 éve foglalkozik elmélyülten a natúr kozmetikumok világával. A Zöldgondoskodás.hu szerkesztőjeként környezetkémikus szakértővel együtt dolgozva számos cikket írt már a vegyi anyagokról vagy éppen a természet jótékony hatásairól. Facebookon elérhető tanácsadó csoportja révén folyamatosan kap visszajelzéseket, mely termékek válnak be és melyek kevésbé.

 

Ha tetszett, kövesd a Facebook oldalunkat! (Itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket.) 

Ha pedig inkább e-mailes vagy, iratkozz fel hírlevelünkre ITT.

 

(Forrás: babychameleon.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babychameleon.blog.hu/api/trackback/id/tr6212552449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása