Baby Chameleon

- a Chameleon család blogja -

Önvédelmi kirakó a legkisebbeknek

2018. december 04. 12:44 - Baby Chameleon

Az, hogy önvédelmi kirakó, mond neked valamit? Nem olyan önvédelmi kirakó, amivel mondjuk fejbe vághatod a támadót - bár lehet, hogy ez sem lenne rossz ötlet. (Legfeljebb kicsit nehéz és esetlen.) Szóval nem, nem erre gondolok. Egy olyan kirakóról beszélek, ami önvédelemre tanítja a legkisebb törpikéket is…

Az egész úgy kezdődött, hogy a kislányunkat tavaly beírattuk bölcsibe. Még nem volt egy éves. Hamar megszerette, alapvetően ma is szereti is a bölcsit. Szépen fejlődik, cseperedik. Csakhogy …

Amitől felsír egy kétéves

„Mézgáékkal” mindig történik valami alapon, persze, hogy nálunk is van egy kicsi a „böliben”, aki hajlamos összeakadni a többivel. Aki még inkább ösztönből kezeli a konfliktusait. És amivel a mi kislányunk nagyon nem tud mit kezdeni, hiszen - legalábbis mi itthon ezt tapasztaljuk- ő mindenkihez szeretettel, nyitottsággal fordul. És, ha valami nem tetszik neki, akkor jelez, szól. És nyilván, ma már meg is mondja. De, hogy odacsapjon? Vagy, hogy verekedjen? Nem jellemző. Maradjunk annyiban, hogy ő már jött haza nem egyszer zúzódással, karmolással a nyakán, a szeme alatt. Ám arról még nem hallottunk, hogy ő okozott volna akár csak hasonló sérülést is bárkinek.

Bibis Maci - önvédelmi kirakó - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Ugye te sem likeolnád, ha a kicsikéd rendszeresen "bibikkel" a kezén, arcán jönne haza?

Forrás: Pexels

Azt is mondhatnánk, hogy e téren kicsit szende, kicsit félénkebb, és inkább verbálisan „harcol”. Épp ezért, ha valamelyik társának eljár a keze, akkor ott megáll a tudománya, mert egyrészt fáj neki és nem tud mit kezdeni azzal, hogy valaki őt megüti vagy bántja. Sem az érzéstől, sem azért, mert nem látja ezt itthon, nincs benne tapasztalata.

Másrészt, sajnos azzal is szembesülünk, hogy ezt ő nem is tudja feldolgozni, és ezért éjjel fel-fel sír, és ilyeneket mond, hogy: - Elvette!, Ne vedd el!, Nem szabad bántani!, stb.  Borzalmas érzés.

Főleg, hogy bármennyire kommunikatív is, még nem is tudja pontosan elmondani, hogy mi történt vele napközben. Mi pedig nem tudjuk, hogy ahogyan próbálunk segíteni neki feldolgozni a napjait, az jó-e? Szerintünk a kisgyermeknevelők feladata lenne mind a megelőzés, mind az el nem került probléma helybeni kezelése, kommunikálása, a gyerekekben keletkező feszültség feloldása. Mi tagadás, küzdünk e téren is kihívásokkal …

Bölcsődei önvédelem?

Így hát, eldöntöttük, hogy magunk vesszük kézbe az ügyet, és, talán hülyén hangzik, de

önvédelemre fogjuk tanítani a kétéves kislányunkat.

Hozzám amúgy is közel állnak a küzdősportok, hiszen bő tíz évig tae kwon-do-ztam. De a feleségem is kipróbálta anno a karatét. Így hát objektíven nézünk ezen önvédelmi mozgásformákra. Oké, de hát hogyan kezdjünk neki?

Még tavaly ismerkedtünk meg a hordozós önvédelmi oktatás hazai úttörőjével, Kovács Ildikóval. (Megismerkedésünk apropóját EBBEN a posztban örökítettem meg.) S mivel tudjuk róla, hogy a tematikus oktatásait mindig több társterület szakembereivel dolgozza ki, megkérdeztük tőle, hogy van-e ötlete a fentiekre? Nyilván volt. Sőt!

Mit mondott a szakember?

Nem sokkal a beszélgetésünk előtt tartott előadást a témában, s mint megtudtuk, abszolút nem egyedi az esetünk. Az előadás anyagát, valamint az ezzel párhuzamosan kialakított tematikus edzéseit gyermek szakpszichológussal dolgozta ki és gyúrta emészthetővé - figyelemmel a legkisebbek fejlődéslélektanára. De, és ez egy nagy DE!, azt mondta, várjunk pár hetet, mert lesz egy kis meglepetése a számunkra.

Önvédelmi kirakó

Ildikó amúgy is a játékos nevelés és az élményalapú oktatás híve. De ezzel az ötletével minden képzeletet felülmúlt. Annyira nem egyedi az esetünk, hogy létrehozott egy játékot, egy kirakót - amit a kicsik amúgy is szeretnek forgatni, próbálgatni, összerakni-, és olyan ábrákat álmodott meg rá, amelyben olyan szituációk vannak, ami a való életben is megeshet.

Önvédelmi kirakó hivatalos fotó - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Gyorsan szerezzetek ti is! A probléma sokkal elterjedtebb, mint gondolnád - az első széria fele máris gazdára talált.

Például ül az egyik kicsi a földön, odamegy a másik, meghúzza a haját, és, hogy erre mit érdemes „válaszolni”, reagálnia a földön ülőnek. És, ha ezt átbeszélik a szülők a gyermekeikkel - és a saját tapasztalataink alapján ezt igenis meg lehet egy már két év körüli gyerekkel-, akkor észrevétlenül, feszültség keltés nélkül, a konkrét rossz élmények felidézése és újraélése nélkül, játszva taníthatjuk meg nekik, hogy mit tegyenek, ha bántják, szekálják őket.

Az önvédelmi kirakóban van tíz darab különböző szituáció, mindegyik három-három elemből áll.

 1. Konfliktusforrás.
 2. Mit tegyek?
 3. Várható eredmény.

A hajhúzáson kívül van még például harapás is - csak, hogy egy gyakori, korosztályos problémát említsek. És meg kell mondanom, hogy tényleg a gyerekeknek is érhetőek az ábrák! De, ami fontosabb, hogy valóban egyszerű, egyúttal használható gyakorlatokat mutat meg arra nézve, hogy hogyan próbálhatják meg a kicsik meggátolni a másikat abban, hogy a fejükre nőjön.

Önvédelmi kirakó kibontva - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Szupercuki grafikák, életszerű történések a kicsik életéből merítve.

Nehéz kérdésekre profi válasz

Nem mennék bele jobban abba, hogy vajon mennyire okés vagy nem okés az, hogy a kislányunk átlag havonta jön haza valamilyen kisebb-nagyobb sérüléssel. Alap esetben akár nem is lenne vele baj, hiszen a gyerekek már csak ilyenek. A bajt abban látjuk, hogy valami olyasmi történik a bölcsődében, ami őt nagyon megviseli. És az van, sajnos, hogy nem tűnik úgy, hogy a bölcsitől profi megoldást kapnánk. No de, mint tudjuk, az marad fenn, aki képes reagálni a változásra, aki képes adaptálódni. És Darwin óta azt is tudjuk, hogy

„Az élőlények fejlődéséhez vezető valamilyen általános törvény (...) így hangzik: sokasodj, változz, az erős éljen, a gyenge pusztuljon.”

Így hát, mivel előbb, vagy utóbb úgyis meg kell értetni vele, hogy az életben fizikailag is, és lelkileg is keménynek kell lenni, a lelki képzését ezennel elkezdtük. Persze csak finoman, játékosan, bátorítva őt. Hagyva, hogy át-át lépje a saját kis határait. És ha egy-egy mozdulatnál vagy motivált megnyilvánulásnál elbizonytalanodik, akkor még inkább bátorítjuk őt, és elmondjuk neki, hogy mit miért szabad vagy nem szabad. Úgyhogy kedves „Estvánkák meg Brünhildák”, készüljetek! Hiszen mindent meg fogunk tenni azért, hogy biztos ne Johannát találjátok majd be. Illetve, ha mégis, akkor az legfeljebb majd csak egyszer forduljon elő. If you know, what I mean …

Kíváncsi vagy, hogy miket tanítunk a kislányunknak? Tudni szeretnéd, hogy hogyan tudod önvédelemre nevelni játék közben, mindezt akár egy két vagy három éves gyerek szintjén? ITT, az onvedelemoktatas.hu oldalán találsz bővebb infót az önvédelmi kirakóról.

UPDATE! - kipróbáltuk, és a kirakó marad!

Még csak pár napja, hogy elkészült a játék, mi természetesen rögtön be is szereztünk egyet belőle. (Jól tettük, hiszen Ildikó elmondása szerint két nap alatt elkapkodták az első széria felét.) Nos, elmondhatatlan, hogy mennyire jól közelít a kicsikhez! Felnőttként volt bennem kétely, hiszen … kirakó, játék, és bár van hozzá sztori, oké, de mégis, hogyan lesz ebből önvédelem? Elmondom.

Először is, az egyik legfontosabb, hogy rájöttünk, hogy az önvédelmi kirakó NEM csak azoknak a gyerekeknek lehet jó játék, akit néha megtalálnak a társai! Hanem azoknak is, akik kicsit agresszívabban tudnak még játszani. Hiszen a történetekből az is kiderül, hogy az, aki bántja a másikat, egyedül lesz, szomorú lesz - és ez ugye egy nem kívánt állapot.

A kislányunk pedig annyira tudott azonosulni a kis történetekkel, hogy velünk együtt mondta, hogy mi történik az ábrákon. Még a „teendőket” is együtt gyakoroltuk. Ez alatt pedig:

 • játszottunk,
 • időt töltöttünk együtt,
 • erősödött köztünk a családi kötelék,
 • erősödött a lelke, az önbizalma,
 • és még új szavakat is tanult!

Hogy honnan tudom? Reggel ő vette elő, és az egyik ábrára mutatva ezt mondta:

„- Eldőlt a torony! Kisfiú nem boldog, igaz? Nem szabad bántani a Kálát!”

(A kislányunk neve Kála Johanna.)

Ajánlott cikk - A női princípiumról - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Facebook-on is követhetsz minket: ITT!

 

 Forrás: Baby Chameleon

Szólj hozzá!

Önvédelem nőknek, anyáknak

2018. október 17. 11:34 - Baby Chameleon

Önvédelem. Ez a szó jár a fejemben két napja folyton. Ugyanis tegnap olvastam egy posztot a Facebookon. És azóta már az Index is írt róla. És én meg iszonyatosan felhúztam magam. Mert igen, minden nap hallunk valami borzalmasat a világból. A nagyvilágból is és persze szűkebb értelemben, kishazánkból is. De amikor valami ennyire testközelivé válik… csak a jogos önvédelem az, amire hagyatkozhatunk.

tamadas_utan_makai_viktoria_futono_baby_chameleon.jpg

Forrás: Makai Viktória Facebook oldala

Volt ugye körülbelül egy éve a „soroksári futónő” esete, akit támadás során meg is öltek. Kellett volna önvédelem. Napi szinten hallani erőszakos, jellemzően szexuális indíttatású bűncselekményekről. Sőt, a minap épp a feminicídiumról olvastam egy posztot. Itt is, nagyon is kellene az önvédelem. Aztán szintén, már több, mint egy éve indult a #metoo mozgalom. Mondanom sem kell, hogy mit gondolok erről! És most itt van egy újabb futónő, Makai Viktória esete. Bakker, most már tényleg mindig kell az önvédelem?

Egy még személyesebb érintettség

Nagyon felcseszett Viki esete, hiszen immár nem csak egyedül vagyok a világon, de van feleségem, van gyermekem, lányom is. Meg alapból is van egy erős igazságérzetem, ami a hasonló eseteket a legdurvább és legkegyetlenebb módon torolná meg. Így volt ez régen is. Például az egyik barátomnak a saját üzletét rabolták ki, úgy, hogy ő is bent volt. És mivel bekapcsolt a riasztó rendszer, meg a biztonsági ajtó (egy numizmatikai üzletről beszélünk), a támadó több késszúrással próbált bosszút állni. Naggggyon kicsin múlt, hogy túlélte a srác. (Akkor váltottam ki a gáz-riasztó fegyverviselési engedélyem. Még soha nem ért atrocitás, így az önvédelmi fegyvert sem kellett használnom; maradjon is így!)

Önvédelem nőknek

Vissza a fenti esethez, és a női önvédelemhez: egyszerűen úgy látszik, hogy tényleg nincs más mód, mint tudatosan és szisztematikusan felkészíteni szeretteinket a hasonló esetekre. És mindezt úgy, hogy ne az állandó félelem motiválja az egyes cselekedeteiket, hanem önbizalmat és rutint szerezzenek. Elsősorban abban, hogy felismerjék a veszélyes szituációkat.

wtf_vilagbajnok_kubra_dagli_baby_chameleon.jpg

A képen: Kubra Dagli, világbajnok az önvédelembem. Egy igazán motiváló török nő. Forrás: Site4News

Hasonló témáról már írtam, kifejezetten az anyák, a hordozós anyák önvédelme kapcsán – hadd álljon itt némi ismétlés a témából:

– Tedd le a mobilod! Tarts szemkontaktust a körülötted lévőkkel.

– Ha mégis megtámadnak, folyamatosan kiabálj, hívd fel magadra a környezeted figyelmét.

– A táskádban lévő legtöbb dolog is alkalmas lehet az önvédelemre. Egy pendrive, egy hajkefe, egy toll vagy egy kulcscsomó  – talán nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy kitaláld, hogy melyiket mire használhatod.

Van megoldás?

De úgy érzem, úgy éreztem, ezt a fenti esetet, azt a tényt, hogy „már tényleg senki nincs biztonságban”, ki kell beszélni egy szakértővel is. Így újra felhívtam Kovács Ildikó önvédelmi instruktort, hogy mondja el, mit gondol az esetről, és, hogy adjon néhány jó tanácsot.

kovacs_ildiko_onvedelem_instrultor_baby_chameleon.jpg

Kovács Ildikó önvédelmi instruktor akcióban

Van megoldás!

Mind általánosságban, mind akár a konkrét fenti eset kapcsán is. Hiszen szó szerint: forrongok belül, és kicsit tényleg ki is kell beszélnem magamból ezt a frusztrációt. Mert, hát itt van egy újabb eset, amikor egy ártatlan embert, egy sportoló nőt, egy asszonyt kegyetlenül megtámadtak. Férjként is, pláne apaként tehetetlen dühöt érzek, pusztító és romboló gondolataim vannak, már úgyis, hogy nem vagyok személyesen érintett az esetben. Ha mindezt csak elképzelés szintjén is, de ráhúzom a saját életünkre… pláne, ha mondjuk a kislányommal kapcsolatban… Van az a pont, amikor nem gondolkozol, hanem elönt valami kegyetlen düh, valami mélyben gyökerező,  ösztönös, állatias tettvágy, hogy bosszuld meg a támadót! Itt tartok most.

- Baby Chameleon: Ildikó! Bocsáss meg a hosszú felvezetőért, biztos te is hallottad a hírt, ami végül - relatíve-, szerencsésen zárult. Nagyjából lehet tudni, hogy pontosan hogyan játszódott le a futónő esete, de ha csak reális feltételezésekből indulunk is ki, mi az, amit hasonló esetben, mondjuk egy nem túl forgalmas útszakaszon futva csinálhatunk?

- Kovács Ildikó: Igen hallottam az esetről. Először is szeretném kiemelni, ahogy reagált a futónő a támadás során az példaértékű. Így kell viselkedni, ellen kell állni, kiabálni kell és küzdeni minden erőnkkel. A pontos részleteket nem ismerem, nem tudom hogyan alakult ki a szituáció, ezért csak általánosságban szeretnék önvédelmi tanácsokat adni futóknak. Fontos hogy figyeljünk a környezetünkre, a látásunkat, térérzékelésünket ne zavarja pl. egy kapucnis felső. A hallásunkat fülhallgató, hangos zene. Olyan útvonalat keressünk, ahol többen járnak, fussunk futótárssal. Figyeljük a környezetünket. Ha futni indulunk valaki tudja a környezetünkből (család, ismerős, szomszéd) hogy merre futunk és kb. mennyi ideig. Ha telefonnal futunk érdemes beállítani gyorshívót a készülékre. 

- Baby Chameleon: Hogyan és milyen irányban érdemes elkezdeni a hölgyeknek az önvédelmet, az egész témakört átjáró szellemiséget és látásmódot, és különösen a gyakorlati kivitelezést elsajátítani?

- Kovács Ildikó: Heti 2 alkalommal tartok önvédelmi képzéseket nőknek, de szemináriumok, magánedzések keretében is el lehet sajátítani az alap önvédelmi fogásokat, ki lehet alakítani egy tudatos, helyzetfelismerő szemléletet.

- Baby Chameleon: Ha már forrongok, hasonló esetben biztos más férj, apa is hasonlóan érezne. Mit javasolsz a támadást elszenvedettek közvetlen hozzátartozóinak? Hogy dolgozzák fel az áttételesen őket is ért sérelmet?

- Kovács Ildikó: Egy ilyen támadás az áldozatnak és a hozzátartozóknak is egy hatalmas trauma. Érdemes pszichológus segítségét kérni a feldolgozási folyamat segítése érdekében. Hozzám is járnak olyan nők akik már szenvedtek el támadást, velük az esetet elemezve, megtanulva a helyes védekező technikákat igyekszünk  feldolgozni a történteket.

- Baby Chameleon: Nem titok, az edzőtermetek abban az utcában van, ahol mi is lakunk. Ha le szeretném tanácsolni Mommy Chameleon-t hozzád egy edzésre, hogy lássa, miről is van szó, mikor mehet?

- Kovács Ildikó: hétfőn és szerdán 19:00-20:30-ig tartom a női önvédelmi edzéseket. Bármikor lehet csatlakozni, folyamatosan vannak kezdő résztvevők.

Mi tagadás, jól esett a beszélgetés! Nekem is része volt az életemnek az önvédelem. Tanultam önvédelmet, hiszen Tae Kwon-Do-ztam körülbelül 10 évig. Talán ennek is köszönhető, hogy soha nem keveredtem balhéba? (Még jó, hogy az alapokat közel sem tart évekig elsajátítani!)

Minden esetre, anyák, nők, asszonyok! Készüljetek tudatosan fel minél több eshetőségre, ha kell, tanuljatok önvédelmet! És merjetek segítséget kérni! Apák, férfiak, férjek! Ti is! ÉS fogadjátok el, hogy nem lehettek mindig ott velük! Beszéljetek erről, és keressetek egy jó edzőtermet, egy empatikus mestert, sensei-t, egy Sabom nim-et, egy instrutort. Ebből baj nem lehet!

 

ajanlott_cikk_noi_principiumrol_baby_chameleon.png

A Facebook-on is követhetsz minket: ITT!

47 komment

Gyerekverés - így verd a gyereked!

2018. május 23. 08:49 - Daddy Chameleon

Gyerekverés. Így verd a gyereked! Vajon miről fogsz szólni ez a poszt? De, ami első kézből jobban érdekel: te miért kattintottál ide? Miért? Mit vársz?

Mielőtt tovább olvasol, mélyen, és tényleg!, legalább magaddal szemben őszintén gondold át, hogy miért kattintottál! Mi az, ami érdekel, amikor a gyerekverés a téma? Remélem, legrosszabb esetben is csak a képek, hogy szörnyülködhess! Mert, azt már feltételezni sem merem, hogy igazi tanácsokat keresel…

„Hogy biztosan eljusson a poszt igazi üzenete, és mert remélem, idáig legalább mindenki elolvassa, gyorsan meg is mondom a tutit. Az „így verd”-re a válasz: SEHOGY!”

Gyerekverés - vagy mégsem? Akkor most mi van?

Ezt a posztot próbaként kezdtem írni. Ugyanis, egyik legfőbb kommunikációs csatornánk, a Facebook - állítólag- hadat üzent a clickbait, azaz a kattintás vadász cikkeknek és híreknek, álhíreknek - és kíváncsi vagyok, hány emberhez jut el mégis ez a poszt.

Ugyanakkor, ha már ilyen bulvárosan a gyerekverés témájával kísérletezek, az a legkevesebb, hogy írok és meg is emlékezek róla. Pláne, így gyereknap előtt pár nappal. Hiszen nem minden gyerek élete olyan fényes és egyszerű, mint „minden barátunknak a face-en meg instán”.

gyerekverés ellen gyereknap - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Nem minden plüss mackó annyira szerencsés, mint Johanna a Johannáé.
Helyszín: Budapest, Palotanegyed, Lőrinc pap tér. Nem messze a Baby Chameleon műhelytől.
Fotó: Baby Chameleon

Tudom, kicsit rendhagyó ez a fajta gyereknapi megemlékezés, nem a megszokott habos-babos téma. Ha erre számítottál, ha nem: ha nem akarsz pár percet áldozni a gyerekverés témájának oltárán, nyugodtan lépj ki! Nincs, nem is lesz itt semmi látnivaló. Nem lesznek fotók és videók elagyabugyált gyerekekről. Ha erre vártál, különösen csalódni fogsz - és amúgy is köpj fel és állj alá! Vagy olvass tovább - hátha megúszol pár év börtönt!

Ha mégis itt maradtál…

Akkor neked valószínűleg - remélhetőleg!- nem mondok most újat. De, még egyszer, hogy közös nevezőn legyünk és, hogy biztos egyértelmű legyen: a gyerekverés gáz. Ciki, tiltott, és büntetendő is - ezt sokan nem is tudják. A gyerekverés kérdését egyébként az 1997. évi XXXI., a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szabályozza, azon belül is a II., az Alapvető jogok és kötelességek című fejezet, mely a Gyermeki jogokról szól, ezen belül is kifejezetten a 6. § (5) pont. De, csak, hogy ne kelljen keresned sem, íme:

„A gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással - fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez. A gyermek nem vethető alá kínzásnak, testi fenyítésnek és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetésnek, illetve bánásmódnak.”

Szóval, a gyerekverés bűn - de ne csak azért ne tedd, mert megbüntethetnek érte! Azért se, mert … tudod mit? Jöjjön itt néhány pont, ami miatt legalább gondolkozzunk el azon, hogy mit okozunk a veréssel - nem csak a gyereknek, magunknak is! A konkrét fizikai bántalmazáson túl…

Csak rácsaptam a kezére

Ok, nyilván ettől még nem lesz sorozatgyilkos a gyerek. De a Montessori módszer szerint - nem emlékszem már, hogy hol olvastam erről a kísérletről vagy kutatásról-, azon kicsiknél, akiknél például a konnektorba nyúlást kézre csapással akadályozták meg, néhány hónappal később már észrevehető volt, hogy kevésbé voltak kezdeményezőek a világ felfedezésével kapcsolatban. Vagy tedd el a „keze ügyéből” a tiltott tárgyakat, vagy ne hagyd magára. Nem könnyű? Nem. Megéri? Igen.

Kicsi leszel. Nagyon kicsi.

Aki egyszer megvert téged, attól félni fogsz, de alsó hangon is tartani. Ez éket ver közétek, ami sok mindennek gátat szab  - pláne egy szülő-gyerek relációban. Ez sem hosszú-, sem rövidtávon nem szerencsés. Nem akarom elviccelni, de ha utálni fog a gyereked, ki fog mondjuk majd 30-40 év múlva eléd rakni egy pohár vizet? Ő biztos nem.

Hegesre vered a lelkét

Azzal, hogy vered a gyereked, nyomot hagysz rajta. És nem csak olyat, amit többé-kevésbé le tudsz fedni alapozóval. Egy életen át hordozott lelki nyomról beszélek. Olyan hegeket okozol annak a kicsi kis embernek a szívén és lelkén, amiket - ha lenne rá szemed és látnál-, azonnal abbahagynád. De te csak a hirtelen haragod által vezérelve, ösztönből, mint egy állat, ütsz. Mivel vagy akkor különb, mint egy igavonó barom, vagy, mint mondjuk egy patkány, aki harap és mar, ha úgy érzi?

A gyerekverés eltaszít és letaszít

Ilyenkor - pláne, ha rendszeres a bűnöd, azaz rendszeres a gyerekverés-, először is, mint (potenciális) szuperhős szűnsz meg létezni a gyermeked szemében. Nem fog felnézni rád - félni fog tőled. Batman-ből Joker leszel. (Abból is csak egy lebutított verzió.) Ebből adódóan, biztos lehetsz benne, hogy soha nem fog megkeresni téged a problémáival, nem fog tudni nyílt szívvel hozzád fordulni. (Persze, lehet, hogy így jobb is.)

Hiányzó szülő (szuperhős, védőbástya, bizalmas, példakép) esetén pedig a gyerekek nagyon gyakran kallódnak el. Gyakran viszi el őket egy rossz társaság, például a valahova tartozás vágya miatt. (De írhattam volna drogokat, vagy túl korai szexuális kapcsolatokat, nem kívánt terhességet is. Netán prostitúciót, vagy más bűncselekményekben való részvételt.) Illetve, mivel nem tudja, hogyan védhetné meg magát, állandóan el fogja kerülni a konfliktusokat. Ha pedig mégis belekeveredik, nem lesz eszköze ahhoz, hogy megvédje magát. Feladja, mielőtt elkezdődne, és innen már csak egy lépés, a „nem érek semmit” érzés. Ha pedig nem érünk semmit, elkerülhetetlen a kérdés: érdemes-e egyáltalán élnünk?

Kislányok a böribe’

Arról már csak érintőlegesen írok, hogy az egyik legaljasabb, legelvetemültebb és legmocskosabb módja a gyerekek bántalmazásának, a szexuális indíttatású cselekmények. Szívből kívánom, hogy minden molesztálót érjen utol a sorsa - Helló, lex talionis! De, ha ez nem is fog megtörténni hivatalosan, hát legyen igaz a pletyka, és tegyen igazságot a börtön közössége…

Tovább is van, mondjam még?

Nem szeretném részleteiben tovább tárgyalni az okokat és következményeiket, hogy miért kerülendő a gyerekverés. Sokan, sokszor leírták már: guglizz! Illetve, ami furcsa, hogy kezdem magamon érezni az indulatot. Azok felé, akik tényleg képesek és megvernek, sőt, akár agyba főbe vernek gyerekeket. Már csak attól, hogy gondolkozok rajta, hogy írok róla: rossz érzés fog el.

Felháborít, hogy az ilyen embereknek is van szavazati joga. Hogy lehet, hogy nem látod rajta, de együtt dolgozol vele minden nap. Rossz érzéssel tölt el, hogy ha látok egy idevágó esetet az utcán, hamarabb kell meggondolnom, hogy mi bajom lehet, ha közbeavatkozok. (Igen, bevallom: óvatos duhaj vagyok, és elemzek, mielőtt cselekszem. És nem, nem csak arról van szó, hogy cserébe én is kaphatok egy sallert.)

Szóval inkább nem mondom tovább. E helyett:

Két dolog zárszóként

Első. Ha megneszeled, hogy valahol rendszeres a gyerekverés, illetve gyakori: segíts! (Legszívesebben azt mondanám, hogy ha csak egyszer is láttad, hogy előfordul, akkor is - de sejtem, hogy ez nem életszerű.) Ha bármi értelmét látod a dolognak, próbálj meg beszélni az erőszakos szülővel. Ha nem látod értelmét, vagy nem vezet eredményre, kérj segítséget!

Gyámhivatal, gyermekorvos, védőnő … bárki, akit úgy érzed, hogy tud segíteni a dolgon. Ha másért nem is, hát azért, mert

lehet, hogy te vagy az egyetlen, aki meg tudja védeni azt a kicsit.

Második. Minden gyerek jónak születik. Persze, el tudom képzelni, hogy lehetnek hajlamok a „rossz”-ra. De hiszem, hinni akarom, hogy a legtöbb elkallódó gyerek, mi több, a legtöbb agresszív szülő is csak rossz példát látott.

Amikor megszületik a gyereked, képzeld azt, hogy ő választott benneteket.

Hogy ő valamiért a ti gyereketek akart lenni. Vagy, mert szeretett benneteket már akkor is, amikor még nem volt köztetek. Vagy azért, hogy jobbá tegye az életeteket, hogy „tanítson” valamit. És, amikor valami olyat csinál, ami neked nem tetszik, ha „rossz”, ha eleven, tudd: nem rosszat akar. Csupán még nem tudja, hogy mit csinálhat, hogy meddig mehet el. Vagy, azt csinálja, amit látott - hiszen utánozással tanulnak a legtöbbet.

Így hát, amikor érzed, hogy elönt a pipa - azon túl, hogy megszünteted az esetleges életveszélyt-, elsősorban magadra figyelj. Vedd észre, hogy „abba” a folyóba lépsz, aminek a vége a verés. Fújd ki a gőzt, és tudatosítsd magadban, hogy a gyerek nem akar rosszat. Figyelmet akar, vagy lehet, hogy csak nem tudja, hogy amit csinál, az nem elfogadható. Tereld el a dologtól, és mutasd meg neki, hogy mi a helyes eljárás.  Mutass neki alternatívát. Meg fogja hálálni - persze nem ma és nem holnap. De akár már néhány hónapon vagy éven belül.

Ahogy apai nagymamám mondta: „Kisfiam, a gyereknevelés nem diadalmenet.” Senkinek sem az. Segíts gyermekednek értékes, magabiztos felnőtté válni. És szeresd őt - ne csak ajándékokkal. Ne csak pénzzel.

Ne csak gyereknapkor.

Ajánlott cikk - A női princípiumról - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Facebook-on is követhetsz minket: ITT!

Szólj hozzá!

Apamegőrző? Na még mit nem...

2018. május 07. 11:46 - Daddy Chameleon

Apamegőrző ... Muszáj vagyok kiírni magamból - kinek, ha nem nektek? - kezdtem a posztom az Apás csoportomban, ahol adminként (is) funkcionálok. Ugyanis nagyon felhúztam magam valamin.

Köztudott, hogy van egy baba-mama márkánk a feleségemmel, melynek kapcsán idén januárban elsőként neveztem meg magunkat baba-papa márkának. Sőt! Januárban indítottam egy #babapapa néven futó mozgalmat is. Ez a háttér.

apamegorzo_baby_chameleon.jpg

Kép forrása: Pexels

Na most, a mai napon kaptam egy levelet, egy babás rendezvény szervezőjétől, hogy vegyünk részt a rendezvényen! És, ahogy nézem a helyek elrendezéseit, megüti a szemem valami: apa és gyerek megőrző. Apamegőrző? WTF?

Úgy elpattant az agyam! Apamegőrző? Ha csak magamból indulok is ki, már rohadt sértő. De az egész márkánk, a márkánk hitvallása arra épül, hogy az apa egyenrangú, és a szülés-szoptatáson kívül mindenre képes. De, hadd vonjalak be benneteket is - utaltam itt az apa csoport tagjaira is, de minden más apára is, aki olvassa ezt a posztot: rajtatok is látom, lényegében minden megszólalón, hogy odáig vagytok a gyermekeitekért, és tűzön-vízen át mindent megtesztek értük! Részt vesztek az életükben, büszkék vagytok a közös fotókra, az első lépésre, szóra, MINDENRE.

Erre ez a rendezvény megőrzőbe akar rakni bennünket.

Apamegőrző ... érted?

Csak én vélek némi párhuzamot e között, és a között, hogy ha azt mondaná valaki, hogy az anya helye "A" gyereknevelés, és semmi más, akkor kitörne a botrány? Az apának meg mindenképp apamegőrző kell - még ha tudom is, hogy ez egy szarul rögzült, viccesnek szánt szókép?

- Ide a rozsdást, hogy köztünk is van sok apa, aki legalább annyira okosan tud vásárolni, mint a párja.

- Hogy van, aki már nem egyszer vette át akár napokra is a teljes gyermeknevelést az anyától - bármilyen ok miatt is -, és láss csodát: a baba él és virul!

- Hogy mi sokszor praktikusabban tudunk vásárolni - de mondjuk így: ugyanolyan praktikusan, mint egy lelkiismeretes és tudatos anyuka.

- És biztos nem én vagyok az egyetlen, aki nem ritkán gyorsabban pelenkázok, és jobban hárítom a kis nindzsánk rugdalózását öltöztetéskor, mint anya.

Azt szeretném leszögezni, hogy nagy jó, hogy vannak programok az anyáknak! Kell nekik, megérdemlik, menjenek, ismerkedjenek, szerezzenek akciós cuccokat, stbstb. De, hogy az apákat bárki is e téren másodhegedűsnek akarja-merje beállítani -na az elfogadhatatlan. Megint csak mondom: általánosításról beszélünk.

Ezennel hivatalosan is kijelentem, hogy szabotálni fogok minden rendezvényt, ahol ez megtörténhet!

 

Na, máris jobb. Köszönöm, ha elolvastad.

Szólj hozzá!

Apa szerepek

2018. április 23. 12:18 - Daddy Chameleon

Apa szerepek a cím, mely elsőre talán félreérthető, ezért hadd pontosítsak! Nem többféle apa szerep lesz a téma, hanem azon szerepek, amelyeket az apáknak be kell tölteniük. Tehát az apaság az egy szerep. Férjnek lenni még egy. Társnak lenni egy harmadik. De egy apa általában részben vagy egészben családfenntartó is. És akkor ezek csak a legszűkebb, családi körben betöltött szerepek. De milyen szerepeink vannak a munkahelyen? A barátaink között?

Természetesen, egy blogposzt keretein belül nem lehet tudományos mélységekben tárgyalni a témát, sem szakmai, sem terjedelmi oldalról. Ezért, egy rövid általános áttekintést követően ezúttal próbálunk az apa-férj aspektussal foglalkozni kicsit bővebben.

Az apa szerepek szakértője

 

Baby Chameleon (B C): Vadas János KisPapa Coach. Ahogy mondja, apának lenni érték és élmény, az apaság pedig tanulható - és ki ne akarna jó, vagy egyre jobb apukája lenni a gyermekének? Persze, ez sem mindig könnyű. Mert hülye a főnököd. Mert még be sem lépsz az ajtón, a jobbik feled máris le akarja passzolni a gyereket. Mert, bár haza értél, de nem egy otthonba érkezel, hanem egy majomházba, ahol minden a feje tetején áll. És akkor legyél megértő, joviális apa ÉS férj, aki majd őszinte mosollyal az arcán kiveszi a részét a … mindenből. Is. Szóval, hogy is van ez? Hol kezdődik az apa szerep meg a férj szerep, és hol van ezeknek a határa?

Vadas János (V J): Apának, férjnek lenni sokféleképpen lehet. Szeretem az embereknek ezt a sokszínűségét. Így nem mondanám meg a frankót, hogy kinek mit és hogyan kell csinálni. Amikor kilépünk az irodából, és hazafelé utazunk, már meg tud kezdődni egy átállás. Vezetés vagy villamosozás közben, kicsit már el tudjuk engedni magunkat. Már, ha nem a telefonunkat nyomkodjuk. Én ezt az átállási folyamatos zsilipelésnek hívom. Erre lehet készülni tudatosan. Párunkkal kialakíthatunk új szokásokat, amik segítenek bennünket ebben. Pl, ha a gyermek kiszalad elénk, amikor érkezünk és puszival fogad. Vagy ha érkezés után anya kicsit kibírja még, és tudunk egy 15 percet cardiózni, vagy iszunk egy teát. Ezek a kis szokások segítenek megérkezi a férj és az apa szerepébe.

apa_szerepek_kispapacoaching_teglalap_logo_baby_chameleon.jpg

Vadas János, a KisPapa Coaching vezetője és alapítója.

B C: A bevezetőben ígértem, hogy kicsit általánosabban meg fogjuk nézni a témát először, erre rögtön belekérdeztem a tutiba. Szóval lépjünk most egy kicsit hátrébb, és nézzük a modern férfit madártávlatból! Mit fogunk látni? Kit fogunk látni?

V J: Ha én most megfogalmazom, hogy milyen a „modern férfi” akkor egy szerepelvárást fogok sugározni. Ami azért nem jó, mert pont a szerepelvárások hátráltatják az apukákat abban, hogy rátaláljanak saját legjobb működésükre. Inkább azt mondom, hogy van egy pár olyan tulajdonságunk nekünk, férfiaknak, ami a háttérben van, és érdemes kicsit felerősíteni ahhoz, hogy modern apukák legyünk. Ilyen képességünk a türelem, a megértés, az empátia. Régen, Ausztráliában nem is az apukák nevelték a saját gyermekeiket, hanem a nagyszülők, mert a törzs úgy tartotta, hogy az apák még nem elég bölcsek és türelmesek egy ilyen feladathoz. Persze ilyenkor archaikus társadalmakról beszélünk, de szabad teret engedni a gondolkodásunkban az ilyen bölcsességeknek.

Apa szerepek és férj identitás

 

B C: Az apa szerep és a férj identitás közötti esetleges feszültségre: hogyan lehet egyensúlyba hozni a kettőt? Mert, feltételezem, de alkalmanként tapasztalom is, hogy e két sapkát nem kényelmes egyszerre viselni.

V J: Tudatossággal. Ahogy az élet sok területén, itt is tudatosabban kell működnünk. Ebben jól jöhet egy coach segítsége. Tudatosítani szükséges magunkban, hogy léteznek különböző sapkák és nekünk is megvannak. Törődni kell ezzel is, azzal is. Fel kell ismernünk a saját igényeinket és vágyainkat. Mi az, amit férjként szeretnék megkapni? Mi az amit apaként szeretnék megkapni. És persze, hogy mi az, amit ezekben a szerepekben adni szeretnénk és tudunk. Gondoskodom és megvédem a családom. Ugyanakkor tanítom a gyermekeimet biciklizni. Ezért mondom mindig, hogy:

apának lenni érték és élmény.

B C: Mit tehet, mit tegyen az a férfi, aki úgy érzi, hogy nem tudja szétválasztani a kettőt? Vagy épp ellenkezőleg, akinél nagyon összecsúsztak a kötelezettségei?

V J: Hát ez bizony meg szokott történni. Veled, velem, mindannyiunkkal. Nem az a kérdés, hogy ez megtörténik-e, hanem, hogy mit kezdünk vele. Van, akinek az apukája tud segíteni. Van, akinek más mestere van. Van, aki olvas, és van, aki profi segítséget vesz igénybe. Szerintem nagyon szerencsés korban élünk, mert rengeteg segítő eszköz közül lehet választani: a madárjóstól kezdve a kineziológuson, pszichológuson keresztül a meditációig bármit. A kérdés, hogy elég bátrak vagyunk-e ahhoz, hogy dolgozzunk magunkon. Ugyanis, ha az ember lemegy a bányába, akkor nem hogy szenes lesz a keze, de fel is jön a szén.

Work-life balance

 

B C: Lehet, hogy ez egyéni preferencia, de nekem ide kívánkozik témában a work-life balance. Dolgozz akár több műszakban vagy otthonról, építőiparban vagy vendéglátásban, marketingesként vagy közalkalmazottként. Bármi is a munkánk, felmerülhet, hogy eleget vagyunk-e a gyerekünkkel? Mint ahogyan az is felmerülhet, hogy egy adódó lehetőségnél vajon vállaljunk-e többletmunkát több pénzért, de a család rovására? Mi alapján érdemes dönteni?

V J: Fontos a gyermek életkora. Amikor kicsi, akkor mennyiségben és minőségben is igényli, hogy sokat legyünk vele. Kamasz korában néha elég csak egy fél mondat, hogy érezze a támogatásunkat. Törekedjünk rá, hogy amikor a gyerekkel vagyunk, akkor jelen legyünk. Ez alatt azt értem, hogy fél szemünkkel meccset nézve nem lehet a gyerekkel lenni. Vigyük ki a gyereket a meccsre! A lényeg, hogy érezze, a figyelmünk az övé. Elérhetőek vagyunk számára.

Hogy születik egy KisPapa Coach?

 

B C: Hogy hogyan lettél KisPapa Coach? Mi vezetett idáig és mikor, hogyan jöttél rá, hogy ez az utad?

V J: Van egy prózai és egy romantikus része.

A prózai, hogy amikor elvégeztem a coach képzést, kerestem egy piaci rést. Mindenki a business coachingra lő, a nagy cégekre, mert abban van a nagy lehetőség. Én meg valami olyat kerestem, amiben hiteles lehetek. És itt át is kötnék a romantikus részre. Nekem a "szerelmem"  a kislányom. Az eredeti végzettségem tanár, és mindig is imádtam a pedagógiát, a gyereknevelés mindig is érdekelt, családomban is sok pedagógus van, többek között édesanyám és a húgom is. Így nálunk ez központi téma. Igazán közel áll hozzám, és jó vagyok benne. Ezért alapítottunk óvodát is, az Egyfecskék Waldorf Óvodát. Szóval azt gondolom, hogy ebben hitelesen tudok coacholni, és igazi segítséget jelent az én munkám szülő társaimnak. Osztozunk jóban-rosszban, ugyanazok a gondjaink és kérdéseink, de az örömeink is. Anyukáknak szerencsére tényleg nagyon sok coach és pszichológus kolléga nyújt szolgáltatást, itt volt az ideje, hogy az apukáknak is segítsen valaki.

Így lettem én a #kispapacoaching megálmodója.

B C: Összességében, ha adnod kellene egy rövid, de velős „take away”-t férfi társainknak az apa szerepek kapcsán, mi lenne az?

V J: Élvezzétek!

Remek zárás! Talán tényleg nem is lehet ennél szebbet kívánni, ennél hasznosabb útravalót adni!

Amúgy ... szerintünk az apa szerepek, az apai identitás fontos része egy jó #apakávé is. :) Persze, csak ha neked sem mindegy, hogy mitől válik tökéletessé a kávézás összhangja!

 

apakave_kave_coffee_double_fekvo_baby_chameleon.jpg

 

Forrás: Baby Chameleon

Szólj hozzá!

Anyák napi ajándék ötletek

2018. április 20. 09:00 - Baby Chameleon

 Mi a tökéletes anyák napi ajándék? Egy apró tárgy vagy egy közös emlék. Egy szívet-lelket melengető meglepetés, amit sokáig, akár egész életében használni fog és persze mindig te fogsz róla eszébe jutni.

anyak_napi_ajandek_otletek_baby_chameleon.jpg

Összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amikkel egyszerre köszönöd meg a törődést és a szeretetet és emellett még kényezteted is az ajándékozottat. Ami az egészben a legjobb, hogy neked csak meg kell rendelned az ajándékot, így minden másra marad időd.

Miért a pont ebből az anyák napi ajándék listából válassz?

Mert egytől egyig anyák vagy apák készítik. Mert mind a lehető legmagasabb minőséget képviselik a saját kategóriájukban. És mert végre: olyan ajándékokat hoztunk, melyek különlegesek, nem teremnek minden bokorban. :)

#anyakávé bögrével

anyak_napi_ajandek_anyakave_baby_chameleon.jpg

Az #anyakávé nem egy kommersz ital, nem egy hétköznapi kávé. Etiópiában, az 1800-2100 m magasan fekvő Yirgacheffe régióból származó arabica kávészemek alkotják - melyek közül gyakran kerülnek ki a világ legjobb kávéi.  Mi lenne annál szebb és jobb ajándék, hogy a reggelét teszed szebbé, sőt várttá? Varázsolj „énidőt” a reggeli rutinból!

Itt tudod megrendelni.

Fonal ékszer

anyak_napi_ajandek_fonal_ekszer_baby_chameleon.jpg

A Juccwork puha pamut- és alpaka fonalból készült, horgolt-sodort nyaklánca, mentaszínben, csodás holdkő ásványgyöngyökkel kitűnő választás. A „medálrész” nemcsak a természetes, könnyed ékszerek rajongóinak kedvez, de - saját tapasztalatból - szívesen ajánlom kisgyerekes anyukák részére is. Bababarát, nikkelmentes, ezüstözött fémrészekkel készül - mely fémérzékenyek számára is hordható. Különleges, elegáns kiegészítő, nem csak hétköznapokra

Itt tudod megrendelni.

Testvaj

anyak_napi_ajandek_dora_natura_baby_chameleon.jpg

Dora Natura - Tahiti Liliom Aromaterápiás Natúr Testvaj. Természetes összetevőkből készült, gazdagon tápláló sheavaj alapú testvaj. Három féle növényi olajjal, virágvizekkel és illóolajokkal járul hozzá testi-lelki harmóniához. Sokoldalúságát a benne lévő A-, B1-, B6-, és E- vitaminnak, Omega-9 zsírsavnak, aminosavnak, linolsavnak, olajsavnak köszönheti. Az illat alapjául szolgáló Ylang-Ylang kényeztető afrodiziákum, amit a napkelet fűszereivel és déli gyümölcsök csókjával édesített a Dora Natura. Így használata relaxáló, meditatív, vágyfokozó aromaterápiás hatású.

Itt tudod megrendelni.

"Neki" ajándékozz!

Anyák napi ajándék nem csak tárgy lehet, hanem egy élmény is. Mikor az anya csak magával törődhet. Az év minden napján az anya azon dolgozik, hogy mint nő, feleség és anya a maximumon teljesítsen. Egyszerre szeretne az élet minden területén megfelelni. Senki nem kérdezi, hogy hogyan sikerült teljesíteni a napi feladatokat (influenzás, vagy csak a gyerek úgy döntött, hogy este inkább nem alszik). Ha másnap vagy éppen aznap nincs valami kipipálva a listán, akár nem tetsző tekintetekkel is találkozhat. "Ő vállalt gyereket" vagy "egész nap csak otthon ül" jeligével.

Ezért is lehet tökéletes anyák napi ajándék egy tárgy vagy ajándékutalvány, aminek a segítségével pár órára "CSAK" nőnek érezheti magát. Legyen ez egy luxus minőségű kávé, alpaka fonalból készült ékszer együttes, vagy egy natúr aromaterápiás testvaj. Vagy éppen egy utalvány a kedvenc masszőréhez vagy fodrászához.

A legfontosabb: az anyák napi ajándék csak az anyáról, csak az anyának szóljon.

 

Forrás: Baby Chameleon

Szólj hozzá!

Rendhagyó babaköszöntő ajándék ötletek

2018. április 12. 14:56 - Baby Chameleon

A legtöbbször a babaköszöntő ajándék csak a kisbabának szól, ami általában a legkisebb méretű body, vagy rugdalózó, vagy az ötvenhatodik névvel hímzett babatakaró lesz. A szülők szinte teljesen el vannak ilyenkor felejtve. Pedig a kisbaba megszületésével ők szülőkké váltak. Egy teljesen új identitást kapnak, új feladatokkal, új felelőségi körökkel és új napirenddel.

Ha tarolni szeretnél az első látogatáskor, akkor ezt a listát neked állítottuk össze.

Miért pont ebből a babaköszöntő ajándék listából válassz?

 • Mert kifejezetten az újdonsült anyákra és apákra fókuszál (na jó, nem teljesen ;) )
 • Mert egytől egyig szintén anyukák vagy apukák készítik.
 • Mert mind a legjobb minőséget képviselik a saját kategóriájukban.

#anyakávé és #apakávé bögrével

babakoszonto_ajandek_anyakave_apakave_bogrevel_baby_chameleon.jpg

Az első hetekben a kávé nagyon fontos része a napi rutinnak. Mert amíg a kicsi nagy valószínűséggel új életterével ismerkedik, addig az újdonsült szülők pedig az inszomniával. Bízz bennünk! A kávés mémek nagy része igaz. A szülők már tudják. :)

Míg az #anyakávé 1800-2100 m magasan fekvő Yirgacheffe régióból származó arabica kávészemek alkotják, addig az #apakávé 90%-ban brazil, 10%-ban El salvadori arabica kávékeverék. Mind minőségben, mind életérzésben luxus kategóriának számit ezeknek a kávéknak a fogyasztása. Más liga, mint a bolti társaik.

A WHO a várandós illetve a szoptatós nőknek sem tiltja a kávéfogyasztást, csak felső határt ad (körülbelül napi 300 mg koffein-nél ne fogyasszanak többet), ami nagyjából 3-5 presszókávét jelent, a kávé fajtájától függően. Így felelősen fogyaszd!

Itt tudod megrendelni.

Girland

babakoszonto_ajandek_szives_girland_juccwork_baby_chameleon.jpg

A JuccWork egyedi girlandja - melyben különböző struktúrájú és színű anyagokat ötvöz – egyszerűségével és játékosságával letisztult, designer darabja lesz a szobának. A lufik, pomponok és szívek vidámságukkal már-már hívogatják a tavaszt! A girlandokban a legjobb, hogy tulajdonképpen… végigkísérik a kisbabát, ahogy cseperedik. Hiszen kisovisként és iskolásként is díszíthetik a szobáját.

Itt tudod megrendelni.

Chefbag ajándékutalvány

babakoszonto_ajandek_chefbag_etelek_baby_chameleon.jpg

Hidd el! Egy új szülőnek sokszor a legtöbb, amit babaköszöntő ajándék gyanánt adhatsz, az egy megnyert fél-egy óra! A Chefbag eltörli a főzéssel járó gondokat azzal, hogy elintézi a bevásárlást és konyhakész, kiporciózott alapanyagokat; valamint fázisfotós receptkártyát szállít házhoz. Az újdonsült szülőknek lényegében csak a megfelelő időben és sorrendben a lábosba kell rakni a konyhakész alapanyagokat és … már tálalhatnak is!

Itt tudod megrendelni.

+1. Fotózás utalvány

babakoszonto_ajandek_photo_m_baby_chameleon.jpg

A kisbabák az első egy évükben mennek végig a legtöbb változáson. Ha pedig láttál már gyerekes szülőt, biztos láttad: lépten-nyomon telefonnal rögzítik kis csodájuk minden lépését. Képzeld el, hogy babaköszöntő ajándék gyanánt összevonod a fentieket, és egy profi fotózás-t adsz nekik - a Photo-M-nél. Legyen szó baba-, gyerek- vagy éppen családi fotózásról, tökéletes családi programot és egy örök emléket ajándékozol az újdonsült szülőknek.

Itt tudod megrendelni.

Szólj hozzá!

Apa Akadémia és #babapapa

2018. február 23. 03:45 - Daddy Chameleon

Néhány hete felvettük a kapcsolatot Léder Lászlóval, az Apa Akadémia alapítójával és vezető pszichológusával. A cél nem volt más, mint, hogy bemutassam neki a #babapapa kezdeményezést - és azt mondhatom, sikerrel jártam.

Nem csak meghívott a következő rendezvényükre, ahol Az apaság születése volt a téma, de lehetőséget adott arra is, hogy beszéljek röviden a mozgalomról.

babapapa Apa Akadémia előadás - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Fotó: Baby Chameleon

Amit nem csak hálásan elfogadtam, de jó szívvel meg is tettem. :)

babapapa Apa Akadémia Tóth Adorján - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

A szelfizést még gyakorolnom kell :) Fotó: Baby Chameleon

Bevallom, kicsit izgultam, mert ritkán adok elő közönség előtt. Nem is eresztettem bő lére a mondandóm, lényegében csak elmondtam, hogy mit értünk #babapapa-ság alatt, hogy hogyan lehet csatlakozni a mozgalmunkhoz akár magánemberként, akár vállalkozásként.

Ajánlott cikk Apa Akadémia #babapapa - Kézzel készített baba-mama kiegészítők, ajándékok - Baby Chameleon

Persze, nem az én mondandóm volt a legfontosabb - hihetetlen érdekes tények hangzottak el az apaságról, az apa szerepéről a családban és a világban. Ha tudni szeretnéd, hogy mit hoztunk el az előadásról, olvasd el a bejegyzésünket, melyet IDE kattintva találsz meg.

Például tudtad, hogy az az elképzelés, miszerint a családtervezés csak a nők dolga, már elavult?

Na ezt add össze!

Ha pedig érdekel benneteket egy szerintünk igazi #babapapa téma, az Apa Akadémia előadásairól az apaakademia.hu -n és a Facebook -on is tájékozódhattok!

 

 

Szólj hozzá!

Ne vegyél Baby Chameleon-t, ha ...

2018. február 07. 09:00 - Baby Chameleon

A Baby Chameleon márka megalapításakor, tehát már a kezdetektől egyértelmű volt számunkra, hogy a Baby Chameleon holmiknak többnek kell lenniük, mint pusztán kézműves termékeknek. Pláne, hogy a kézműves szó kezdi elveszíteni nemes fényét.

Sőt! Ma már a kézművesség egy plasztikus fogalom lett: kinek-kinek mást és mást jelent. Az egyes kézműves alkotók más és más érzést és jelentést társítanak e szóhoz. Például, biztos lehetsz benne, hogy mást ért alatta egy pék és mást egy varrónő. Mást egy sörfőzde és mást egy sajtkészítő.

Így hát, nem véletlen, hogy márkánkat nem a kézművesség alapjaira emeltük, hanem több, kézzel foghatóbb értékre. Ezek az értékek tulajdonképpen ügyek. Jó ügyek, melyek mellé odaálltunk, és melyekben személyes érintettségünk is van vagy volt. Vagy éppen, az idők során: lett.

A Baby Chameleon értékei

A nélkül, hogy túl bőven kifejtenénk (eredeti cikkünkben, jelen Baby Chameleon posztunk forrásában leírjuk a részleteket), említsük meg alapvető értékeinket – néhány gondolattal kiegészítve!

Segítjük az anyákat

Csak az az anyuka vagy kismama tudja ezt értékelni igazán, aki érezte már azt a bizonytalan félelmet, melyet az okoz, hogy: be kell jelentenie a munkahelyén, hogy babát vár. Nagyon sok cég van még ma is hazánkban, akik ezt nem tudják tolerálni, így félő, hogy e miatt elveszik az állása, vagy nem várják vissza.

Minőség

Csak olyan holmikat adunk ki a kezünkből, amit mi is odaadnánk Kála Johannának. Sőt! Kicsit úgy vagyunk vele, hogy inkább még annál is csak magasabb minőséget. Minden anyuka és minden pici baba megérdemli, hogy legalább egyszer, legalább tőlünk, de a legjobbat kapja. Pont.

varrogep_minoseg_kezzelkeszitett_baby_chameleon.jpeg

Kép forrása: Pexels

1%

Bevételeink 1%-ából minden évben egy, az újszülöttek jobb-létéért tevékenykedő intézményt vagy alapítványt támogatunk. Tavalyra is, és már idénre is megvan a támogatottunk! <3

#babapapa

Legújabb ügyünk a baba-papa márkaság, a #babapapa mozgalom. Hisszük, hogy az apáknak is legalább olyan fontos szerepe van a gyermekek életében, mint az anyukáknak. És, hogy min alapszik ez a hitünk? Nos … megéltük. Egy nagy reményünk és vágyunk, hogy a TV-ben ne csak anyukákkal készüljön pelenka vagy baby étel reklám :)

Te melyik értékünkkel értesz leginkább egyet? Mit gondolsz, mi illene még vállalásaink sorába? Köszönjük, ha megosztod véleményed kommentben!

ajanlott_cikk_babapapa_ne_vegyel_baby_chameleon.png

Szólj hozzá!

Je suis #babapapa

2018. január 19. 10:06 - Baby Chameleon

Baba-papa márka. Hallottál már ilyet? Nem? Miért nem? És mi ez egyáltalán? Már mondjuk is.

Mi, a Baby Chameleon –nál egy mozgalmat indítunk, amihez bárki csatlakozhat! A Baba-papa mozgalom lényege EBBEN a cikkben olvasható, hadd foglaljuk össze tömören.

Egy új fogalom

Azt tanultuk, hogy a márkaépítés sikeréhez vezető egyik fontos kulcs az lehet, hogy egy új kifejezést vagy kategóriát alkotunk. Valamint, hogy közösséget építünk. Közösséget olyan emberekből, akik osztoznak az értékrendjeinken, akik azonosulnak a meglátásainkkal. Akiknek átjön a sztorink, az ügyünk, a minőséghez való feltétlen ragaszkodásunk. Így alkotta meg Daddy Chameleon a baba-papa márka kifejezést, amiről ő maga ezt mondta:

  

„… egy mozgalmat akarok indítani, azért, hogy a baba-mama kifejezés mellett ... a baba-papa márka kifejezés is létjogosultságot nyerjen.”

De mi is a baba-papa mozgalom?

Életünkben, a Kaméleon család életében kivételes volt az elmúlt két hónap: Bogi, azaz Mommy Chameleon az államvizsgájára készült, ezért Adorján, Daddy Chameleon volt együtt jószerivel Kála Johannával. Szerencse, hogy ezt megtehették! És milyen jó volt!

Ezen idő alatt sokkal szorosabb lett a kapcsolatuk, a kislány sokkal jobban kezdett kötődni az apukájához is, kialakultak közös kis játékaik, szokásaik. Az már csak hab a tortán, hogy szakemberek szerint is, a gyermek életében ugyanolyan fontos az apa, mint az anya, csak másképp. (Nyilván, az első hónapokban inkább az anya, de ez idővel kiegyenlítődik.)

#babapapa


Célunk tehát, hogy a baba-mama márka kifejezés mellé fogadjuk el a baba-papa márka kifejezést is!

Uh oh ��!! #passthelaundrythen #airdrybaby #dadlife #instadad

Sholom Ber Solomon (@sbsolly) által megosztott bejegyzés,

 Hát nem megéri így az együtt töltött idő?

 

Baba-papa márkának lenni mindössze annyi, hogy:

– elismerjük, kiállunk mellette és hirdetjük is, hogy az apák szerepe is ugyanolyan fontos a gyerekek életében

– e mellett természetesen kellő alázattal és belátással maradunk: az anyák maradjanak anyák (úgy se tud senki a helyükre lépni)

– kommunikálunk vagy szervezünk baba-papa eseményeket, tudósítunk, írunk olyan sztorikról, amely valamely apák és gyermekük között történt meg

– nyíltan beszélünk az apák gyermekekkel kapcsolatos kérdéseiről

– törekszünk kifejezetten baba-papa termékeket készíteni (legalább baba-papa szetteket), de a mozgalomhoz csatlakozni úgy is lehet, hogy még csak nem is készítesz “babás cuccokat”

Ennyi az egész :)

babapapa_marka_is_vagyok_baba_chameleon.png

Így hát büszkén kiáltjuk világgá:

– A  Baby Chameleon baba-mama márka egyben baba-papa márka is. Talán az első a világon!

– Életre hívunk egy mozgalmat, melynek minden online aktivitását a #babapapa hashtag-gel látjuk el, és bárki csatlakozhat hozzá, aki a fenti témákról ír, beszél, tud velük azonosulni vagy a fentieknek meg szeretne felelni.

Osszátok meg kérlek ezt vagy az eredeti posztot! Hadd lássa mindenki, hogy elismeritek és látjátok, hogy gyermekük születésével a férfiaknak is egy új, apa identitásuk születik. És, hogy kifejezetten férfias kérdezni, belefolyni a pelenkázás vagy a hozzátáplálás témakörébe, és, hogy mindenki megtudja, hogy nagyon régimódi eszmére vall, hogy ez csak az anya dolga lehet.

Ti mit szóltok hozzá? Esetleg mivel egészítenétek ki a listát? Ide írjátok kommentbe légyszi, hogy könnyen bővíthessük!

 

UPDATE:

(Rólunk mondták.)

Csatlós Csilla, coach, üzleti szakértő így reagált a jelenségre:
"A #babapapa egy szemlélet. Ami a fogantatástól indul. A terhesség közös ügy. Ha lehet a szülés is. A lényeg meg a hétköznapok."

Aranyi Szilvi, az @aranyiszilvi tulajdonosa:
"Annyira vártam már ezt a posztot, Adorján!"

Mészáros Róbert, a BrandBirds tulajdonosa:
"Adorján köszönöm, hogy ezt megosztottad. Imádom! Az ilyen pillanatokért dolgozom, ez tölt fel, ez tesz boldoggá. Örülök, hogy a zseniális gondolat megszületésének tanúja lehettem. Ez a cucc sok ember életét fogja jobbá tenni, hatással lenni rájuk."

Hanyecz-Sebők Fatima, Patóhegyi Borházfalu
" Szuper!  Már vártam!"

Tóthné Mohos Erika, Adorján anyukája:
"Kisfiam, nagyon büszke vagyok Rád, a......." (A végét nem értettem, mert elsírta magát.)

Almádi Zsuzsanna, alapító, Anyák az Anyákért Alapítvány:
"Mi is csatlakozunk, beszéljünk és hajrá!"

Fehér Krisztián, Netfone Telecom, hálózati vezető:
"Szuper, támogatom!"

Huszár Enikő:
"Nagyon jó kezdeményezés! Szerencsére én azt tapasztalom, hogy az apukák egyre jobban "szerves részét" képzik a babák mindennapjainak."

Móró Katalin, babamasszázs oktató:
"Szivesen csatlakozom a babapapa “mozgalomhoz”: babamasszazs oktatóként mindig győzködöm az anyukákat, hogy vonják be az apukákat is."

Szólj hozzá!