Baby Chameleon

- a Chameleon család blogja -

Apa szerepek

2018. április 23. 12:18 - Daddy Chameleon

Apa szerepek a cím, mely elsőre talán félreérthető, ezért hadd pontosítsak! Nem többféle apa szerep lesz a téma, hanem azon szerepek, amelyeket az apáknak be kell tölteniük. Tehát az apaság az egy szerep. Férjnek lenni még egy. Társnak lenni egy harmadik. De egy apa általában részben vagy egészben családfenntartó is. És akkor ezek csak a legszűkebb, családi körben betöltött szerepek. De milyen szerepeink vannak a munkahelyen? A barátaink között?

Természetesen, egy blogposzt keretein belül nem lehet tudományos mélységekben tárgyalni a témát, sem szakmai, sem terjedelmi oldalról. Ezért, egy rövid általános áttekintést követően ezúttal próbálunk az apa-férj aspektussal foglalkozni kicsit bővebben.

Az apa szerepek szakértője

 

Baby Chameleon (B C): Vadas János KisPapa Coach. Ahogy mondja, apának lenni érték és élmény, az apaság pedig tanulható - és ki ne akarna jó, vagy egyre jobb apukája lenni a gyermekének? Persze, ez sem mindig könnyű. Mert hülye a főnököd. Mert még be sem lépsz az ajtón, a jobbik feled máris le akarja passzolni a gyereket. Mert, bár haza értél, de nem egy otthonba érkezel, hanem egy majomházba, ahol minden a feje tetején áll. És akkor legyél megértő, joviális apa ÉS férj, aki majd őszinte mosollyal az arcán kiveszi a részét a … mindenből. Is. Szóval, hogy is van ez? Hol kezdődik az apa szerep meg a férj szerep, és hol van ezeknek a határa?

Vadas János (V J): Apának, férjnek lenni sokféleképpen lehet. Szeretem az embereknek ezt a sokszínűségét. Így nem mondanám meg a frankót, hogy kinek mit és hogyan kell csinálni. Amikor kilépünk az irodából, és hazafelé utazunk, már meg tud kezdődni egy átállás. Vezetés vagy villamosozás közben, kicsit már el tudjuk engedni magunkat. Már, ha nem a telefonunkat nyomkodjuk. Én ezt az átállási folyamatos zsilipelésnek hívom. Erre lehet készülni tudatosan. Párunkkal kialakíthatunk új szokásokat, amik segítenek bennünket ebben. Pl, ha a gyermek kiszalad elénk, amikor érkezünk és puszival fogad. Vagy ha érkezés után anya kicsit kibírja még, és tudunk egy 15 percet cardiózni, vagy iszunk egy teát. Ezek a kis szokások segítenek megérkezi a férj és az apa szerepébe.

apa_szerepek_kispapacoaching_teglalap_logo_baby_chameleon.jpg

Vadas János, a KisPapa Coaching vezetője és alapítója.

B C: A bevezetőben ígértem, hogy kicsit általánosabban meg fogjuk nézni a témát először, erre rögtön belekérdeztem a tutiba. Szóval lépjünk most egy kicsit hátrébb, és nézzük a modern férfit madártávlatból! Mit fogunk látni? Kit fogunk látni?

V J: Ha én most megfogalmazom, hogy milyen a „modern férfi” akkor egy szerepelvárást fogok sugározni. Ami azért nem jó, mert pont a szerepelvárások hátráltatják az apukákat abban, hogy rátaláljanak saját legjobb működésükre. Inkább azt mondom, hogy van egy pár olyan tulajdonságunk nekünk, férfiaknak, ami a háttérben van, és érdemes kicsit felerősíteni ahhoz, hogy modern apukák legyünk. Ilyen képességünk a türelem, a megértés, az empátia. Régen, Ausztráliában nem is az apukák nevelték a saját gyermekeiket, hanem a nagyszülők, mert a törzs úgy tartotta, hogy az apák még nem elég bölcsek és türelmesek egy ilyen feladathoz. Persze ilyenkor archaikus társadalmakról beszélünk, de szabad teret engedni a gondolkodásunkban az ilyen bölcsességeknek.

Apa szerepek és férj identitás

 

B C: Az apa szerep és a férj identitás közötti esetleges feszültségre: hogyan lehet egyensúlyba hozni a kettőt? Mert, feltételezem, de alkalmanként tapasztalom is, hogy e két sapkát nem kényelmes egyszerre viselni.

V J: Tudatossággal. Ahogy az élet sok területén, itt is tudatosabban kell működnünk. Ebben jól jöhet egy coach segítsége. Tudatosítani szükséges magunkban, hogy léteznek különböző sapkák és nekünk is megvannak. Törődni kell ezzel is, azzal is. Fel kell ismernünk a saját igényeinket és vágyainkat. Mi az, amit férjként szeretnék megkapni? Mi az amit apaként szeretnék megkapni. És persze, hogy mi az, amit ezekben a szerepekben adni szeretnénk és tudunk. Gondoskodom és megvédem a családom. Ugyanakkor tanítom a gyermekeimet biciklizni. Ezért mondom mindig, hogy:

apának lenni érték és élmény.

B C: Mit tehet, mit tegyen az a férfi, aki úgy érzi, hogy nem tudja szétválasztani a kettőt? Vagy épp ellenkezőleg, akinél nagyon összecsúsztak a kötelezettségei?

V J: Hát ez bizony meg szokott történni. Veled, velem, mindannyiunkkal. Nem az a kérdés, hogy ez megtörténik-e, hanem, hogy mit kezdünk vele. Van, akinek az apukája tud segíteni. Van, akinek más mestere van. Van, aki olvas, és van, aki profi segítséget vesz igénybe. Szerintem nagyon szerencsés korban élünk, mert rengeteg segítő eszköz közül lehet választani: a madárjóstól kezdve a kineziológuson, pszichológuson keresztül a meditációig bármit. A kérdés, hogy elég bátrak vagyunk-e ahhoz, hogy dolgozzunk magunkon. Ugyanis, ha az ember lemegy a bányába, akkor nem hogy szenes lesz a keze, de fel is jön a szén.

Work-life balance

 

B C: Lehet, hogy ez egyéni preferencia, de nekem ide kívánkozik témában a work-life balance. Dolgozz akár több műszakban vagy otthonról, építőiparban vagy vendéglátásban, marketingesként vagy közalkalmazottként. Bármi is a munkánk, felmerülhet, hogy eleget vagyunk-e a gyerekünkkel? Mint ahogyan az is felmerülhet, hogy egy adódó lehetőségnél vajon vállaljunk-e többletmunkát több pénzért, de a család rovására? Mi alapján érdemes dönteni?

V J: Fontos a gyermek életkora. Amikor kicsi, akkor mennyiségben és minőségben is igényli, hogy sokat legyünk vele. Kamasz korában néha elég csak egy fél mondat, hogy érezze a támogatásunkat. Törekedjünk rá, hogy amikor a gyerekkel vagyunk, akkor jelen legyünk. Ez alatt azt értem, hogy fél szemünkkel meccset nézve nem lehet a gyerekkel lenni. Vigyük ki a gyereket a meccsre! A lényeg, hogy érezze, a figyelmünk az övé. Elérhetőek vagyunk számára.

Hogy születik egy KisPapa Coach?

 

B C: Hogy hogyan lettél KisPapa Coach? Mi vezetett idáig és mikor, hogyan jöttél rá, hogy ez az utad?

V J: Van egy prózai és egy romantikus része.

A prózai, hogy amikor elvégeztem a coach képzést, kerestem egy piaci rést. Mindenki a business coachingra lő, a nagy cégekre, mert abban van a nagy lehetőség. Én meg valami olyat kerestem, amiben hiteles lehetek. És itt át is kötnék a romantikus részre. Nekem a "szerelmem"  a kislányom. Az eredeti végzettségem tanár, és mindig is imádtam a pedagógiát, a gyereknevelés mindig is érdekelt, családomban is sok pedagógus van, többek között édesanyám és a húgom is. Így nálunk ez központi téma. Igazán közel áll hozzám, és jó vagyok benne. Ezért alapítottunk óvodát is, az Egyfecskék Waldorf Óvodát. Szóval azt gondolom, hogy ebben hitelesen tudok coacholni, és igazi segítséget jelent az én munkám szülő társaimnak. Osztozunk jóban-rosszban, ugyanazok a gondjaink és kérdéseink, de az örömeink is. Anyukáknak szerencsére tényleg nagyon sok coach és pszichológus kolléga nyújt szolgáltatást, itt volt az ideje, hogy az apukáknak is segítsen valaki.

Így lettem én a #kispapacoaching megálmodója.

B C: Összességében, ha adnod kellene egy rövid, de velős „take away”-t férfi társainknak az apa szerepek kapcsán, mi lenne az?

V J: Élvezzétek!

Remek zárás! Talán tényleg nem is lehet ennél szebbet kívánni, ennél hasznosabb útravalót adni!

Amúgy ... szerintünk az apa szerepek, az apai identitás fontos része egy jó #apakávé is. :) Persze, csak ha neked sem mindegy, hogy mitől válik tökéletessé a kávézás összhangja!

 

apakave_kave_coffee_double_fekvo_baby_chameleon.jpg

 

Forrás: Baby Chameleon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babychameleon.blog.hu/api/trackback/id/tr9513857008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.