Baby Chameleon

- a Chameleon család blogja -

Vállalkozó anya születik

2017. október 26. 12:15 - Baby Chameleon

Egy vállalkozó anya munkájának bemutatása előtt, legutóbbi posztunkban (ITT olvashatod) a dolgozó anyákról írtunk. Az ott felmerült kérdések, kihívások és dilemmák arra sarkalltak minket, hogy megírjuk történetünket, a Baby Chameleon történetét. Elsősorban Mommy Chameleon, azaz Bogi szemüvegén át.

Hogyan lettünk Kaméleon család?

Márkánk, a Baby Chameleon nevének eredetéről már írtunk nektek. Születendő gyermekünket, Kála Johannát neveztük el így, még egészen fiatalon: a fogantatását követő hatodik héten.

 

Ekkor Daddy Chameleon (Adorján) már saját vállalkozásain dolgozott. Mommy Chameleon azonban már munka mellett – még nem, mint vállalkozó anya-, de még fél lábbal az egyetemen terveket szövögetett. A terv az volt, hogy a diploma után elmegy egy multihoz, majd két év múlva családot alapítanak - azaz alapítunk. Majd, amikor úgy érezzük, hogy eljött az ideje: Mommy Chameleon visszatér a munkaerő piacra. Vagy a családi vállalkozásba, vagy ez előző munkahelyére.

Ekkor kopogtatott nálunk Kála Johanna. És jöhetett az újratervezés. Csakhogy ez nem volt kifejezetten egyszerű.

Újratervezés

Először számba vettük, hogy milyen kihívásokkal állunk szembe. Boginak ugye ott volt még az egyetem, ami teljes embert igényelt, emellett még mindig egy KKV-nál dolgozott, ami -  valljuk be -, nem ért fel egy multis fizetéssel. Pláne, ha a gyerek vállalás utáni CSED, GYED összegét is nézzük.

A multis álláskeresést is muszáj volt jegelni, hiszen kívülről amúgy is nehéz egy jobb pozíciót megnyerni, nem, hogy várandósan. E mellet, az is ott motoszkált a levegőben, hogy gyerekkel a pályakezdés ma szinte lehetetlen feladatnak tűnik.

Miután a problémák összeírásával megvoltunk, arra kezdtünk figyelni, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Lehetőségek

Valahogy ekkor fel sem merült bennünk, hogy  az  otthon töltött időben Bogi ne dolgozzon valamit vagy valamin.  Így már csak azt kellett számba venni mihez is értett. Amint ez megvolt, már csak azt kellett megnézni, hogy mik állnak már a rendelkezésünkre.

Ami már megvan

Adorjánnak már évek óta volt saját vállalkozása, így annak csak a tevékenységi körét kellett bővíteni.
Illetve, ebből adódóan több-, a legtöbb kezdő vállalkozó életében felmerülő nehézségre a megoldást a Baby Chameleon során készen kaptuk. Kezdve a cégalapítástól a könyvelésig, de említhetjük akár csak az üzleti tervezésfontosságát is.
Ezen túl, itt jött újra elő, hogy Bogi, a leendő vállalkozó anya mihez is ért. Itt eláruljuk a talán nem annyira meglepő befutót : a varráshoz.

Továbbá – áldozva a tervezés és a tudatosság oltárán - a babá-mamás témában is viszonylag jártas lett.

Nyilván, ez a lista nem egy-két órán belül készült el. Hetekig, de talán inkább hónapokig agyaltunk és próbáltunk minden eshetőséget megvizsgálni. Mint például azt, hogy – Oké, hogy tudok varrni, de mennyire? Ugyanis saját használatra és eladásra varrni nem ugyanaz. Pláne, hogy itt a szabásmintától kezdve az utolsó cérna levágásáig mindent neki kell csinálni.

Mi kell még?

Így jött az, hogy meg kellett tanulnia varrni – rendesen!-, és persze a megfelelő eszközöket is be kellett szerezni.

Az internetet hívtuk segítségül: hosszú napokat, heteket és hónapokat töltött azzal, hogy megtanuljon szabásmintát készíteni és különböző fortélyokat lessen el varrónőktől és tervezőktől. Emellett persze tovább bújta a célközönségünknek szánt Facebook csoportokat és anyagáron vállalt el kisebb-nagyobb varrómunkákat. Ebben az volt a pláne, hogy a kiadásokat növelése nélkül haladhattunk előre.

Nagyon sokat jelentett számomra ezeknek az anyukáknak a véleménye, hiszen ők voltak az első megrendelőink.  Ezúton is köszönöm nekik!

(Mommy Chameleon)

Ami még hiányzott, és kiadásnak számít, az szinte a legkézenfekvőbb dolog, mégis sok varrásra vállalkozó anya nem is gondol rá: cérna, patentok, zipzárak és más olyan eszközök és kiegészítők, melyek egyesével elenyésző összegnek tűnnek. Ám, ha egészben nézzük és nem számolunk velük, akkor olyan rejtett költséggé válnak, melyek a profit jelentős részét felemészthetik.

vallalkozo_anyak_dolgozo_anyak_baby_chameleon_jeff-lemond-401168.jpg

Végül is ... ők is csak "dolgozó anyák". (Forrás: unsplash.com)

Dolgozzunk! De előbb …

A kifejezett rendelésre való varrás megkezdése előtt egy dolgot eldöntöttünk: nem leszünk az „ötvenkettedik” olyan márka, amit unatkozó anyukák az otthonlétük alatt kezdenek el építgetni.

Eldöntöttük, hogy márkát fogunk építeni, jó ügyeket, társadalmi szerepvállalást karolunk fel, soha nem engedünk a minőségből – sőt!, ha kell hamarabb húzzuk le a rolót, mint, hogy ez megtörténjen -, és addig csináljuk, amíg szívvel-lélekkel tudunk haladni a magunk által kijelölt úton.

Megvalósítás

Először is, úgymond gerilla piackutatást kellett csinálni: meg kellett tudnunk, hogy a babás csoportok közönsége mit keres?! Majd, meg kellett tanulni szabásmintát készíteni, ezek alapján pedig el kellett készíteni az első próbatermékeket. Majd még egyet. Majd még egyet. Míg nem Bogi el nem tudta készíteni azt a minőséget, amihez már szívesen adta, adtuk a nevünket.

Aztán, nyilván, kellett egy üzleti terv, hiszen senki nem szeretne csak azért dolgozni, hogy elfáradjon, igaz? :)

És amikor minden jel és mutató az irányba mutatott, hogy el kell kezdeni a vállalkozást, akkor nekiláttunk a kezdetben izgalmas, majd később egyre több bonyodalmat felszínre hozó technikai háttér létrehozásának.

Ugye, kelleni fog egy webshop, egy online áruház. Nos, sok helyen azt próbálják elhitetni az emberrel, hogy egy online vállalkozás könnyű! Csak összekattintgatod a webáruházat, feltöltöd a termékeid, és kész. Te is meg tudod csinálni. Aha, nyilván. :)

Aztán létre kellett hozni a különböző közösségi média felületeket: alapként Facebook, Instagram és Pinterest profilokat hoztunk létre.

És el kellett kezdeni keresni megfelelő szakembereket is, mondjuk fejlesztőt a webshophoz, de meg kellett találni a textil beszállítóinkat is.

Addig-addig dolgoztunk, hogy egyszer csak: 2017 03 01-én azt vettük észre, hogy: lett egy baba-mama márkánk!

baby_chameleon_logo3_nagy_atlatszo_1.png


Szuper! Most már csaaaak üzemeltetni kell a gépezetet – gondoltuk mi :)

 

Az eddigiek mind-mind szükséges, de közel sem elégséges feltételei voltak mindannak, hogy a vállalkozásunkkal együtt megszülessen egy vállalkozó anya is. Így, következő posztunkban egy vállalkozó anya mindennapjaiba, a napi üzemeltetés kulisszáiba, és a Baby Chameleon márka fejlődésének egyes ütemeibe is betekinthettek!

 

Tetszett? Érdekel a folytatás? Iratkozz fel hírlevelünkre ITT (amiért most ajándékot is kapsz) vagy likeold Facebook oldalunkat!

 Forrás: babychameleon.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babychameleon.blog.hu/api/trackback/id/tr513086536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.