Baby Chameleon

- a Chameleon család blogja -

Mit nem kapsz egy kézműves márkától?

2017. július 12. 08:16 - Baby Chameleon

Rendhagyó poszt következik, mely tulajdonképpen indulatban fogant, de megnyugvásban született. Hiszen örök a kérdés: kézzel készített, magas minőségű, több generációs termékeket válasszunk, nyilván, magasabb áron, vagy elégedjünk meg a futószalagon gyártott, még csak nem is mindig feltétlenül rossz minőséggel? De ez utóbbi esetben is mindenképp lemondjunk-e az egyediségről?

Megéri-e vajon a jobb minőséget választani?

Általában meg. Például marha mérges voltam magamra, miután megvettem életem első motoros szerelését. „Jóvanazúgy” címszóval. Mindegy milyen, csak legyen alapon. Elköltöttem közel negyvenezer forintot első körben. Majd aztán használat közben felszínre kerültek a hiányosságok. Itt nem fog, ott nem tart. Hiába van ráírva, nem szellőzik át. De cserébe átázik. Nyom, szorít. Vagy épp túl bő, és nem lehet állítani. És akkor elköltöttem újabb, közel százezer forintot. És akkor már passzolt rám. Kényelmes volt. Helyén maradt a protektor. Sőt, valós védelmet is kaptam. Jah, és nem utolsó sorban, még néztem is ki valahogy.

Mindezt csak azért írtam le, hogy elmondjam, hogy törekedni az olcsóra teljesen emberi dolog. E miatt még a hozzám hasonló tudatos emberek is bele-bele esnek abba a hibába, hogy először valamilyen fél megoldás mellett teszik le a voksukat. De, mint ahogyan a fenti példa is mutatja, sokszor az olcsóbb: drágább lesz.

Ebben a posztban pedig megmutatom, hogy mit nem kapsz az – igen, sokszor nem kevés-  pénzedért, ha egy lelkiismeretes, odaadó gyártó kezei közül kikerült baba-mama terméket rendelsz. Illetve, azt is elmondom, hogy mit kapsz.

Pár hete nyaralni mentünk, és a szállásra vinni akartunk ágynemű huzatot. Hogy a sajátunkat használjuk. Be is szaladtunk egy jól ismert, de meg nem nevezett üzletbe, ahol az alábbi „csodával” találkoztunk. Nem állítom, hogy mindig, minden üzletben ez lenne a tendencia és, hogy csak ilyet lehet találni. De remekül demonstrálja a fenti dilemma feloldását.
Az alábbi fotók mind egyazon ágyneműgarnitúráról készültek. A képek alatt magyarázat, hogy mit látsz.

nem_baby_chameleon_agynemu_1_k.jpg

El nem dolgozott varrás. Anyaghibák. Csak előkészített, de be nem fejezett gomblyuk.

nem_baby_chameleon_agynemu_2_k.jpg

Ugyanez, csak a másik oldala.

nem_baby_chameleon_agynemu_3_k.jpg

Csak egy kis anyaghiba.

nem_baby_chameleon_agynemu_4_k.jpg

Igénytelen varrás eldolgozás. Mit igénytelen? Konkrétan nincs levágva a felesleges cérna.

nem_baby_chameleon_agynemu_5_k.jpg

Rossz minőségű anyag. Be nem fejezett eldolgozás. Hibás öltésfeszesség megválasztás.

nem_baby_chameleon_agynemu_6_turned_k.jpg

Vajon mennyire strapabíró ez a varrás?

nem_baby_chameleon_agynemu_7_k.jpg

Ha már nincs gomblyuk, akkor a gombra sem lesz különösebb szükség?!

nem_baby_chameleon_agynemu_8_k.jpg

Rossz minőségű anyag. Be nem fejezett eldolgozás. Megint.

nem_baby_chameleon_agynemu_9_k.jpg

Egyenetlen anyagfestés. (Ki tudja, milyen festékkel?)

nem_baby_chameleon_agynemu_10_k.jpg

Ismét ékes példa a tisztázásra. Ja, nem.

nem_baby_chameleon_agynemu_11_k.jpg

Ez már konkrétan kosz (folt) is rajta, nem csak anyaghiba.

nem_baby_chameleon_agynemu_12_k.jpg

Szívesen belefeküdnél ebbe az ágyneműbe?

nem_baby_chameleon_agynemu_13_k.jpg

- Törekedjünk a hibamentes szabásra és eldolgozásra!

- Ok főnök! (Hagyd a francba Teri, jóvanazúgy!)

 

Mint a fenti példából is látható, egy termék varrása, elkészítése során nagyon sok részletre kell odafigyelni. Számos lépés van, amíg a megálmodott darabtól eljutunk a kész termékig. Így sok a hibalehetőség is.

- Az egész a termék megálmodásával kezdődik.

- Majd azt szabásmintává kell alakítani.

- Az alapanyagok beszerzése is legalább ilyen fontos, ha nem a legfontosabb. Törekedni kell a biztonságos, bevizsgált forrásokra!

- Egyes anyagoknál szükséges a „beavatás”.

- Jöhet a szabászat.

- És végül a lényegi szakmunka: a varrás.

De itt is számos részletben tud a kisördög megbújni. Ha nem figyelünk, hamar beleszaladhatunk olyan hibákba, amit a legtöbben elintéznek egy legyintéssel. És bizonyos esetekben igazuk is lehet. De egy igazi kézműves ezt nem engedi meg magának! Ha kell, újra és újra felbontjuk a már kész varrást is. Vagy, ha kell, a szabástól újra kezdjük a munkálatokat, hogy csak tökéletes munkát adjunk ki a kezünkből.

Mutatok erre is példát.

baby_chameleon_nyalkendo_hiba_1_k.jpg

A nyálkendőknél például, kezdetben, elkövettük azt a hibát, hogy akár ilyen nagy eltérések is „keletkeztek” a két patentos oldal között. (A nyálkendő itt még nincs felpatentozva.)

baby_chameleon_nyalkendo_hiba_2_k.jpg

Sokaknak talán fel sem tűnik, de itt is vissza kellett bontanunk a varrást, mert a gép varrótalpa alatt saját maga alá gyűrődött az anyag. Lehet mondani, hogy a pamut jersey sajátossága a rugalmas megnyúlás, ugyanakkor profi kezek között ebből nem lehet probléma!

baby_chameleon_rongyikendo_hiba_k.jpg

És, hogy a végére egy kisebb hibát is mutassak, kezdetben az sem volt mindig egyértelmű, hogy a termék címkét mennyire kell/lehet bevarrni az anyagba. Itt például nagyon stabilan van rögzítve a címke, más kérdés, hogy a fele nem látszik. Természetesen így termék nem hagyhatja el a Baby Chameleon műhelyét, de az alvállalkozó anyukáinknak sem engedjük meg ezt a fajta oda nem figyelést.

 

Szerencsére, azt tapasztaltjuk, hogy mind a munkatársaink, mind a vásárlók egyre inkább természetesnek veszik és el is várják azt a fajta minőségi követelményt, melyre a kezdetek óta alapozzuk alkotó folyamatainkat. Olyannyira, hogy már nem kérdezik meg, hogy miért is kerül adott esetben két-háromszor annyiba egy Baby Chameleon termék, mint a sorozatgyártott társaik.

Büszkék vagyunk, hogy a piaci szereplők között is a legmagasabb minőséget képviselők egyikei lehetünk!

Nem hiszitek? Teszteljetek minket bátran! Vagy nézzétek meg munkáinkat a Facebook vagy Instagram oldalunkon!

 

Ha pedig nem akarsz lemaradni a többi posztunkról, iratkozz fel hírlevelünkre ITT, amiért most ajándékot egyébként is kapsz!

 

Forrás: babychameleon.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babychameleon.blog.hu/api/trackback/id/tr9312658411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.