Baby Chameleon

- a Chameleon család blogja -

Hordozol? Védd magad!

2017. június 21. 06:36 - Daddy Chameleon

A minap egy találkozóról hazafelé jövet, az utcánk elején található edzőterem ajtaján egy plakátra lettem figyelmes, melyen a következőt olvastam: baba-mama hordozós önvédelmi edzés. Tessék?

kovacs_ildiko_onvdelmioktatas_baby_chameleon_1.jpg

Közelebb mentem, és már nem csak a betűket, de a fotókat is láttam, és tényleg az volt, amire elsőre gondoltam. Egy anyuka, hordozóban a testén lévő gyermekével épp „megvédte magát”. - Hát ez marha jó! –gondoltam. Persze, nem csak az edzések, az oktatás gyakorlati haszna vitathatatlan, de a célcsoport ennyire lézerpontosságú belövése is ámulatba ejtett. Erről többet meg kell tudnom!

kovacs_ildiko_onvdelmioktatas_baby_chameleon_2.jpg

Fel is vettem a kapcsolatot Kovács Ildikóval, aki egy tüneményes kislány anyukája. És e mellett, hogy a lényegről se feledkezzünk meg, 2004 óta gyakorolja a harcművészetek többféle stílusát. Keleti és nyugati küzdősportokban is jártasságot szerzett, 2011 óta pedig speciális, női önvédelmi képzéseket is tart. Párjával saját stílust is alapítottak. Ám, mint ahogyan ez a legnagyobb sportemberekre, és különösen egy-egy küzdősportot vagy önvédelmi mozgásművészetet magas fokon űzőkre jellemző, ezt szerényen nem is igazán kommunikálják.

kovacs_ildiko_onvdelmioktatas_baby_chameleon_3.jpg

Önvédelem

Inkább a manapság egyre nagyobb hangsúlyt és figyelmet érdemlő önvédelemre koncentrálnak, mind technikai, mind mentális oldalról. A technikai részt talán nem is igazán kellene túlragozni, mégis, álljunk meg egy szóra itt. Mi az önvédelem? Ha definiálni kellene, az önvédelem azon tevékenységek összessége, melyekkel valaki a maga (és jogai) elleni támadásokat megelőzni és elhárítani igyekszik. Ezzel Ildikó definíciója is egybevág:

„Számomra az önvédelem nem egy harcművészeti stílust jelent, hanem azon technikák és módszerek összességét, melyek a leginkább alkalmasak önmagunk védelmére váratlan helyzetekben, eszközös támadás és több támadó ellen is.”

kovacs_ildiko_onvdelmioktatas_telapo_gyerekedzes_baby_chameleon_1.jpg

Persze, mint mindig, itt is a legjobb a megelőzés, az esetlegesen kockázatos szituációk elkerülése. Ha pedig megtörténik a baj, akkor pedig az egyik legjobb technika a meglepetés ereje. Elvégre, melyik elvetemült bűnöző számít arra, hogy egy babakocsis vagy hordozós anyuka nem, hogy megretteni nem fog, de még jól vissza is támad? És ha emberünk egy pillanatra megtorpan, akkor pedig a legjobb mielőbb elhagyni a helyszínt. A visszatámadást, a gyakorlati technikákat azonban nagyon sokat kell gyakorolni, hogy bármikor elővehessük őket.

Mentális oldalról talán nehezebb az önvédelmet oktatni, hiszen mi, normális emberek igazából nem is értjük, hogy hogyan lehetséges az, hogy valaki, egy másik ember egyszer csak odajön, és el akarja venni valaminket?! Vagy, hogy bántani akar?! Egyáltalán, az a tudat, hogy nem vagyunk biztonságban, már ez egy elég nagy lelki teher. És akkor az utcai atrocitásokon túl még nem is említettük a valószínűleg legeslegrosszabb élethelyzetet, a családon belüli bántalmazásokat. Ezért Ildikó elmélyülten foglalkozik az önvédelemmel kapcsolatos pszichológiai háttérrel is. Szükséges is, hiszen sokszor úgy kezd el valaki járni hozzá, hogy már megtörtént az eset. Ilyenkor pedig, amíg legalább nem kezdi el az áldozat feldolgozni a történteket, hiába minden edzés. Ugyanabban a szituációban előbb görcsöl be, mintsem, hogy védekezni tudjon.

A Női Önvédelem Nagykövetei

A hozzá járó hölgyek a fizikai és lelki felkészítés mellett egy támogató, segítő közösség tagjai is lesznek. Az elmúlt években, jó érzékkel, igyekezett a létező összes fórumon hirdetni ennek a mozgásformának a hasznosságát. Számtalan újság cikk, TV-s megjelenések, iskolai bemutatók és előadások után Ildikó edzéseit egyre többen próbálják ki. Egy ideje pedig már nemcsak egyedül képviseli a témát. Akik már huzamosabb ideje járnak, és el is mesélik történeteiket, Ildikóval együtt a Női Önvédelem Nagyköveteivé válnak.

Mindenkinek joga van a biztonságra

Az anyák, úgy általánosságban a többi nőhöz képest még kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, mert az ÖN-védelmen túl a velük-rajtuk lévő kisgyermeküket is védeniük kell. Ez azon túl, hogy emberi jog, valós, napi szükséglet is – és nem is kell kizárólag támadásokra gondolnunk, lehet szó csupán egy figyelmetlen emberről is a tömegközlekedésen. Ez az emberi jog nem csak azt jelenti, hogy jogom van ahhoz, hogy ne támadjanak meg. De ahhoz is, hogy ne is érezzem magam megtámadhatónak, hogy biztonságban érezhessem magam.

kovacs_ildiko_onvdelmioktatas_telapo_gyerekedzes_baby_chameleon_2.jpg

Na de, ha már ez manapság nem feltétlenül alapértelmezett, mit tehetsz, hogy tudatosan és radikálisan csökkenthesd a probléma bekövetkeztének esélyét? Néhány példát írtunk össze:

- Ha kis gyerekkel utazunk zsúfolt villamoson vagy metrón, inkább az elől hordozást preferáljuk, így mindenki látja, hogy babával vagyunk, mi is könnyebben tudjuk a kezünkkel védelmezni. Háton sokszor nem veszik észre a babát, nem vigyáznak ránk és a babára az utastársak. Véletlenül ellökhetik a mamát és megüthetik a babát is.

- Ha babakocsival vagyunk, figyeljünk a kocsira felakasztott értéktárgyakra is. Egy táska, egy telefon könnyű zsákmány lehet a tolvajoknak, akik kihasználják, hogy az anyukák a gyermekükre figyelnek.

- Tedd le a mobilod! Tarts szemkontaktust a körülötted lévőkkel. Ez már sokszor magában elég ahhoz, hogy az alkalmi bűnözőt elrettentse a támadástól vagy lopástól.

- Napközben, séta közben a járda közepén haladj, így kisebb eséllyel ránthatnak be egy kapualjba vagy lépcsőházba.

- Ha mégis megtámadnak, folyamatosan kiabálj, hívd fel magadra a környezeted figyelmét, hátha valaki segítséget tud nyújtani. És lehetőleg próbálj meg ellenállni.

- Kicsit eltekintve a babás-hordozós önvédelemtől, ha például este mész el valamerre, és autóval vagy, parkolj kivilágított, lehetőleg a hely bejáratához közeli parkolóban. Már messziről nézd meg, hogy nincs-e valami vagy valaki az autó alatt. Hátulról közelítsd meg az autót, hogy meglásd, nincs-e valaki a hátsó ülésen. Ha szokatlant tapasztalsz, ne félj segítséget hívni!

- A táskádban lévő legtöbb dolog is alkalmas lehet az önvédelemre. Egy pendrive, egy hajkefe, egy toll vagy egy kulcscsomó  – talán nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy kitaláld, hogy melyiket mire használhatod.

De akár ki tudod találni, akár nem, ne feledd: a legfontosabb észrevenni a bajt, majd elkerülni. És, csak a legvégső esetben, ha már nem tudsz kiszállni vagy elmenekülni a helyzetből, akkor elkezdeni az önvédelmet. Illetve - fontos!-, szituációtól függően, sokszor a legbölcsebb, amit tehetsz, ha odaadod, amit kérnek. A táska, a pénz, a telefon pótolható. Ezek nem érik meg, hogy esetleg olyan sérülést szerezz, ami egy életen át elkísér. Különösen igaz ez pisztolyos támadás esetén.

Ha pedig mégis önvédelemre kerül sor, úgy tudsz a leghatékonyabb lenni, ha előtte felkészülsz az adott stresszhelyzetre. Mind lelkileg, mind technikailag. Ezeket pedig profiktól tudod megtanulni. Egy önvédelmi technika begyakorlása és elsajátítása sok időt vesz igénybe. Persze, ebben már benne van nem csak az önvédelem, de az ellenfél esetlegesen semlegesítésének tudománya is. Ugyanakkor, ahhoz, hogy a legalapvetőbb dolgokkal tisztába kerülj, elég pár havi gyakorlás is. Legvégső esetben pedig, mit is veszíthetsz? Legfeljebb mozogtál egy jót. Akár kisbabáddal együtt.

kovacs_ildiko_onvdelmioktatas_telapo_gyerekedzes_baby_chameleon_3.jpg

Jah! Ildikó kisgyerekeknek is tart (3 éves kortól) játékos alapokra helyezett önvédelmi edzéseket. Nagyon helyesen! Hiszen a lurkók így lényegében észrevétlenül, játékos gyakorlatok közben sajátítják el az önvédelemhez szükséges alapmozgásokat és szemléletet. Az önvédelem, a küzdősportok pedig ezen túl tartást, önbizalmat kölcsönöznek az embernek. Állhatatosságra, önuralomra tanítanak. És, szintén nagyon fontos, segítik a küzdőszellem, az akaraterő fejlesztését is. Hogy ezek fontosak-e egy gyermeknek? Szerinted?

Ildikóról és edzéseiről az onvedelemoktatas.hu és a kovacsildiko.com oldalakon találsz több információt - melyek egyben a fenti fotók forrásai is.

 

Ha szeretnéd, kövesd a Facebook oldalunkat! (Itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket.) 

Ha pedig inkább e-mailes vagy, iratkozz fel hírlevelünkre ITT.

 

Forrás: Baby Chameleon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babychameleon.blog.hu/api/trackback/id/tr9312609725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.