Baby Chameleon

- a Chameleon család blogja -

Még 3 érv az utánvét ellen plusz riposzt

2017. május 07. 21:43 - Baby Chameleon

Szokásunktól eltérően a hét elején is jövünk egy poszttal, mert a múlt heti bejegyzésünk egyes fórumokon kavart egy kis port. (Egyúttal minden idők egyik legolvasottabb posztja is lett, köszönjük nektek!) Az utánvét, mint fizetési-kézbesítési mód volt a téma, és az, hogy miért is döntöttünk úgy, hogy a Baby Chameleon webshopban nem tesszük lehetővé az utánvétes rendelést.

Többen abbéli aggodalmukat fejezték ki, hogy ez által sok lehet a lemorzsolódás, mivel sokan bizalmatlanok a webshopokkal szemben. Sőt, később többen is mutatták EZT a cikket - a poszt megjelenése után néhány nappal. Ez a cikk, bár első ránézésre valóban komoly aggodalomra ad okot, bizonyos szempontból pont, hogy a mi álláspontunkat támasztja alá. Hogy hogyan? Akkor kezdjünk is bele!

kukac_riposzt_baby_chameleon_webshop.png

Először is, röviden foglaljuk össze, hogy miről szólt az első cikk. Három indokot írtunk meg, hogy miért nincs a webshopunkban utánvét.

Az első az, hogy az utánvét csak egy vélt biztonságot ad. Azért, mert a csomagot csak akkor veheted át, ha azt kifizetted már a futárnak. A futár nem várja meg, hogy kibontsd a csomagot, és ha megvárná is, már kifizetted neki, és akkor sem adhatja vissza a pénzt, ha az új iPhone-od helyett csak húsz deka jól becsomagolt fűrészport kapsz. Így hát, az utánvét legfeljebb attól védhet meg, hogy egyáltalán valamit kapj a pénzedért.

A másik okunk az, hogy nincs titkolni valónk. Bár nem szeretünk reflektorfényben lenni, minimális kis netes kutatással nagyon könnyen megtalálhattok minket.  Saját fotós profilokkal vagyunk fenn a Facebookon és saját telefonszámainkról hívunk benneteket. És van egy hét hónapos picike  kislányunk, akinek a beceneve adta a márkanevünk ötletét is. Így nem csak etikai és morális alapon, de érzelmi oldalról is elkötelezettek vagyunk a magas szintű és korrekt szolgáltatások és termékek mellett. Bízunk benne, hogy vannak, akiknek ez még számít és mond valamit.

És végül, költséges. Nem nekünk: neked. Főleg a mi esetünkben, mert kicsi, kezdő webshopként még nem küldünk napi 10-20 csomagot, ahol már nyilván, a futár cég is jelentős kedvezményeket tudna adni.

Nos, röviden ezek voltak a múlt heti cikkben, amely után aztán jöttek az óva intő szavak és a fent linkelt cikk. Kezdjük akkor a „riposzttal”: hogy miért támasztja alá ez a cikk, legalábbis bizonyos módon a döntésünk és a véleményünk helyességét.

A cikk, ha nem olvastad volna, összefoglalva arról szól, hogy egy tavaly óta működő webáruház, szinte egyik napról a másikra bezárt, az előre utalt rendeléseket pedig nem szállította le, több száz károsultat hagyva így hátra. És a cikk egyik tanulsága, részben helyesen, hogy nem utánvéttel vásárolni új webáruházaktól nem biztonságos, illetve, hogy, idézzük:

az előreutalásos online bankkártyás fizetés sem jelent kockázatot.

Nos, a cikkel abban mindenképp vitatkoznánk, hogy a nem utánvéttel való vásárlás nem biztonságos új online üzletekben. Hogy ne menjünk messzire, a mi webshopunk erre az egyik, remélhetőleg nem üdítő kivétel. De, nem akarjuk elviccelni a dolgot, értjük a mondanivalót és annak jogalapját, és e miatt, sajnos, ahogy írtuk is, részben, jogos a felvetés. (Az előző posztunkban tárgyaltak miatt azonban ezt magunkra kifejezetten nem tartjuk érvényesnek, gyertek nyugodtan! Fogadjunk, hogy elégedettek lesztek? Kihívásunkat lásd a cikk végén!)

A másik tanulság viszont a cikkben is említett banki szolgáltatás, a chargeback. Ez nyersfordításban visszatöltést, „visszaterhelést” jelent. A gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy amennyiben a kifizetett árut nem kapod meg, akkor a bankod megkérheted, hogy igazoltassa a webshoppal, hogy megtörtént a teljesítés, azaz, hogy a megrendelt árut megkaptad. És, amennyiben ennek a shop nem tud, vagy nem akar eleget tenni, akkor a bank visszautalja a pénzed – és majd ők, „lebokszolják” a többit a webshoppal, akár bankközi együttműködések árán is.

Hogy az általunk anno említett előzetes átvilágítás után esetlegesen felmerülő, és a citált cikkben említett nem várt helyzeteket elkerülhesd, továbbra is bátorítunk egy külön, csak online vásárlásaid fedezésére használt, limitált forgalmú bankszámla nyitására, vagy, mobiltárca jellegű szolgáltatás használatára. Így adatlopás esetén alapból limitált az az anyagi kár, ami érhet téged.

Eddig hát a riposzt, most pedig térjünk rá a folytatásra, azaz a további három indokra, amit miatt el mertük vetni az utánvétes vásárlás lehetőségét. Az első kettőre egy-egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, köszönet nekik érte!

1. Kényelem

Sokaknak, köztük nekünk is, annyira alapvető már az online, bankkártyával történő vásárlás és fizetés, hogy a talán legkézenfekvőbb dolgot kihagytuk a listánkról. Ez pedig a kényelem. Nem kell apróznod, borravalóznod, pont kiszámolnod az összeget. Nem kell felállnod sem a székedből. Még a netbank felületedre sem kell bejelentkezned.

Fogod a kártyád, beírod róla a megfelelő adatokat, és kész vagy. Ha beregisztrálsz egy webshopba, vagy egy online fizetést lehetővé tevő rendszerbe, elég csak egyszer megtenned ezt is. A legközelebbi vásárláskor már legfeljebb csak jóvá kell hagynod, hogy a már egyszer megadott és elmentett fizetési adataiddal szeretnél most is fizetni. Egy kattintást, majd még egy a jóváhagyásra, és tádááám: fizettél is.

Még valami, amivel alá tudjuk támasztani a bankkártya használat előnyeit, még akkor is, ha valamiért valahol mégis utánvéttel rendeltél. Ez pedig az, hogy a legtöbb esetben már a futárnál is tudsz kártyával fizetni. Nem vártad épp a futárt? Vagy tudtad, hogy jön, de nem volt időd pénzt levenni az automatából? Esetleg csak nagy címleted van, ő pedig nem tud visszaadni? A megoldás a bankkártya.

Talán, ezt túl is ragoztuk.

utanvet_baby_chameleon_webshop.png

2. Bizalom kérdése

Sokan, mi több, rengetegen vásárolnak világszerte, de csak kis hazánkban is kínai online webshopokról, mint például az Aliexpress. Ahol, bár létezik vásárlóvédelmi rendszer, és szintén fizethetsz mobiltárcás szolgáltatáson keresztül, de kérdem én: ha ott fizetsz előre, épp itthon ne tennéd? Csak, mert ezeken az oldalakon nincs utánvétes lehetőség, mégis nagyon jól működnek.

Holott, ha nem jó a méret, mit csinálsz? Ha nem jó a minőség, hol érvényesítesz garanciát? Ha egy adott márka egy adott termékét megvásárolod, és kiderül, hogy hamisítványt kaptál, hogyan bizonyítod az igazad? Persze, pont az Aliexpress-en, eddig, ha rendeltünk valamit, és gond volt, mindig megnyugtatóan zárult a történet (ehhez persze kell tudni angolul). De legtöbbször azért rendelünk valamit, mert tényleg meg szeretnénk kaparintani az adott dolgot. És, ha a vége az is, hogy visszaáll a kiindulási állapot, azaz, ha vissza is kapod a pénzed, a végén te csomag nélkül maradsz, és biztos lehetsz benne, hogy a bankod így is, úgy is le fog vonni valamekkora összeget a tranzakcióért.

Így tehát, ha már Kína felé teljes bizonyossággal utalsz, és itthon is él a vásárlók védelme, miért nehezítenéd meg mindkettőnk dolgát?

3. Kockázat

Az előző poszt alá valaki ezt írta kommentbe: kockázat nélkül nincs haszon. Éles szemmel észre véve, hogy ez nekünk, vállalkozóknak igenis kockázat. És, utalva arra, hogy nekünk kockáztatnunk kellene. És, hogy mi a mi kockázatunk?

Nos, ugye a jóhiszemű webshop legnagyobb félelme az utánvét kapcsán az, hogy ha a megrendelő nem veszi át a csomagot, akkor a szállítási költséget a webshop kell, hogy fizesse. A mi esetünk a Baby Chameleon kapcsán pedig még terheltebb, hiszen termékeink kizárólag kérésre, egyedi megrendelésére készülnek. Így, ha az utánvét miatt előre megvásárolunk egy bizonyos kelmét, vagy egy speciális mintás anyagot, amit utána el sem tudunk adni, az alkalmasint megsokszorozhatja a kockázatunkat és nettó veszteséget okoz. Hol van hát az egyensúly?

De tudod mi? Vállalkozóként azt kívánjuk, hogy bárcsak itt kezdődne a kockázat! Az utánvétnél. De ahogyan az előző bekezdésből is látszik, ez nincs így. És akkor még nem is beszéltünk a vállalkozásokat terhelő további kockázati tényezőkről. De természetesen ennek a posztnak ez nem témája, és annak látszatát sem szeretnénk kelteni, hogy sírás-rívás van.

Sőt! Szerencsére vagyunk abban a helyzetben, hogy a saját vállalkozásunkról lévén szó, úgy alakítjuk azt, ahogyan nekünk kényelmes, ahogy mi szívesen foglalkozunk vele. Így az üzletpolitikánk is olyan, amilyet mi szeretnénk. (Vállalkozni jó!)

Végül még két dolog. Az egyik, hogy örülünk a posztunk elején megidézett cikknek – már, hogy annak, hogy megjelent. Hisszük és valljuk, hogy tanulni a rossz tapasztalatokból lehet, és az ehhez és a mienkhez hasonló cikkek, posztok mindig hoznak egy új látásmódot, egy új hozzáadott értéket, mely által mindannyian egyre tudatosabbá és előrelátóbbá válunk. Mondhatni, ezek a cikkek segítenek mindenkit asszimilálódni korunk újszerű vívmányaihoz.

A másik. Azért, hogy mindenkivel megízleltethessük, hogy milyen jó tapasztalatokkal „távozni” egy webshopból, online vásárlás kihívást hirdetünk! A kommentben bejelentkező első 10 fő bármilyen termékünkből, ha 10 000 Ft felett vásárol, ajándék wellsoft takarót kap.

Ezen túl, amennyiben elégedetlen a szolgáltatással, például nem kapja meg a megrendelt termékeket, vagy azok nem olyanok, mint ahogyan le van írva, vagy úgy egyáltalán, a kiszolgálás során bármi olyat tapasztal, ami összeegyeztethetetlen azzal, ami egy jó nevű webshop mércéjével mérhető… a teljes pénzvisszafizetésen túl még az ajándékot is megtarthatja.

Az ajánlat egyértelműen troll-tevékenységet folytatókra kifejezetten nem vonatkozik. A többiekre az első 10 kommentig vagy a héten péntek (05.12.) éjfélig. Ez az ajánlat alapvetően mindenkire érvényes már egy hete körülbelül, de most, csak a blog olvasók kedvéért: újra kezdjük.

 

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló okosságainkról: kövesd a Facebook oldalunkat! (Itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket.) 

Forrás: babychameleon.hu

145 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://babychameleon.blog.hu/api/trackback/id/tr1912488429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baby Chameleon 2017.05.09. 10:40:48

@MaxVal BircaMan HJCD: Hiteken kár vitázni, én sem teszem.

WoodrowWilson 2017.05.09. 10:49:07

@hullajelölt88: Én fordítva, ha nem lehet kártyával/paypallel fizetni, akkor ott nem vásárolok. Pont.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 11:11:54

Magyar boltból kizárólag utánvéttel vásárolok mert csak. Ha ti így nem adtok el akkor nem tőletek veszem.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 11:11:55

@Baby Chameleon: "aki nem rohan éppen, ha a te futárjaid ilyen türelmesek" Szerintem a lőtéri kutyát se érdekli, hogy a futár mennyire siet, neki az a kötelessége, hogy szépen megvárja az ellenőrzést és ha gond van akkor jegyzőkönyvet vegyen fel.

Baby Chameleon 2017.05.09. 11:12:45

@eßemfaßom meg áll: Remélem egyszer talán meggondolod magad, legalább a mi esetünkben, és tudok majd adni egy nagyon pozitív impulzust! De sajnos, van alapja annak, amit írsz.

Baby Chameleon 2017.05.09. 11:13:21

@eßemfaßom meg áll: Sajnos ez nem így van, illetve, ahogy több fenti kommentből kiderült, úgy mondanám, hogy nem mindig van így.

Serivor 2017.05.09. 11:13:25

A cikkben keveredik az előre utalás és a bankkártyaadataim átadásának fogalma.

Előre utalás az az, amikor én belépek a saját bankom felületére, és a megadott számlaszámra átutalom a pénzt. Ezzel szemben semmiféle kifogásom nincs.

Viszont, ha jól értem, ti a bankkártya adatokat várjátok. Ez viszont bajos.
Tudjuk, hogy a booking.com a cvc kóddal bezárólag elküldi a foglalásnál használt bankkártya adatokat a szálláshelynek, - volt olyan eset, hogy a turistát még az indulás előtt kirabolták azok, akik hozzáfértek az olasz panzió portáján szanaszét heverő papírokhoz.

Én magam jártam úgy, hogy egy világcégnél vásároltam, bízva a bankom sms-kódos rendszerében, aztán pofára estem, mert kiderült, hogy külföldi vásárlásnál nem él az sms kód, símán utalnak bárkinek anélkül is. Azonnal lecseréltem a kártyámat, és mit tesz Isten, fél év múlva el is kezdtek jönni a próbálkozások a leadott kártyámra...

Magyarországon sok webshop az OTP szolgáltatását használja fizetésre. Ennél a webshop nem kapja meg a bankkártya adatokat, csak az otp, és az otp igazolja a webshopnak, hogy megtörtént a fizetés.
Én jelenleg csak az otp-nek és a paypalnak adom meg a (korlátozott) kártyám adatait.

Sok esetet ismerek, amikor olyan helyen, ahol muszáj hitelkártyát megadni (autóbérlés, repjegy, stb.) lopni próbáltak.

Szóval nem hirdetem ész nélkül a bankkártyám adatait, ha tehetem, utánvéttel fizetek. (És a fenti eszmefuttatáshoz még megjegyzem, hogy az utánvétet viszont kártyával szoktam kifizetni, annál az újságosnál vagy a benzinkúton, ahova egyébként is gyakran járok az újságért, a benzinért, meg a csomagjaimért.)

Baby Chameleon 2017.05.09. 11:14:54

@Serivor: Igen, valóban keveredik, mert nem volt cél nagyon elmélyedni ezen a vonalon. De igazad van, a kettő nem ugyanaz!

Viszont NEM kérünk kártyadatokat, bízok benne, hogy sehol nem írtam ezt! :)
Mi is PayPal-lel és Barionnal dolgozunk. Ezek hasonlóan működő felületek, mint az említett OTP.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 11:15:28

@Lova: "futárnak borravalót akkor is adjon mindenki ha a csomagot előre kifizette! ;)
Ő ugyanúgy megdolgozott érte. "

Én úgy gondolom, hogy a futár ugynevezett fizetérést dolgozik. Borravaló max akkor ha valami munkaköri kötelességén túlit is hozzátesz.

Csak kérdezem, te szoktál borravalót adni pl a teszkóárufeltöltőnek?

Serivor 2017.05.09. 11:15:33

Egyébként megnéztem a webshopot - hát nem az én korosztályomnak készülnek a cuccok. :)

Alapvető törvényességi probléma, hogy nincs megadva az ügyfélszolgálat címe és nyitvatartása. Pótoljátok, mielőtt seggberúg a hatóság. :)

(Pont az ilyen trükköktől látszik, hogy kamu a webshop, pont az ilyen helyeken nem fizetünk előre egy fillért se!)

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 11:15:40

@Baby Chameleon: Majd ha Magyarországon ebayszintű lesz a vásárlóvédelem és gond esetén 3kattintás lesz az ügyintézése.

Baby Chameleon 2017.05.09. 11:15:59

@Serivor: Keress jobban! Minden fent van, MINDEN!

Nazareus 2017.05.09. 11:31:31

Én utálom az utánvétet, ha csak ez az opció van, akkor nem is vásárolok. Szinte mindig online fizetek elöre utalással. Számtalan helyen fizettem már igy, nem csak világcégeknél és sose volt semmi gondom. Jó, persze megnézem, hogy kinek adom ki a kártyaadataimat, na meg jobban szeretem a banki utalást a kártyás fizetésnél, azaz a relevanciám:

1. Elöre utalás bankból - egyenrangú készpénzzel a boltban átvételkor.
2. Más online fizetés (Skrill, Paypal)
3. Bankkártyás fizetés
4. Készpénz átvételkor nálam.

Soha nem volt semmi gondom interneten keresztüli fizetéssel (értsd: nem nyúlták le adataimat és nem loptak el pénzt). Az elsö idöktöl kezdve használom az internetet, amióta csak lehet fizetni rajta keresztül (lassan 20 éve). Magyarországon élek.

Baby Chameleon 2017.05.09. 11:32:28

@Nazareus: Most már buddhai nyugalom is árad az ereimben :)

tamarisk 2017.05.09. 11:43:27

@Lova:

... a munkájáért kap fizetést.

A borravaló az JUTALOM valamiféle extra kiszolgálásért.
Azaz nem alapból jár!

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 11:43:28

@Baby Chameleon: Biztos, hogy nem csak az aszf-ben eldugva található meg?

Baby Chameleon 2017.05.09. 11:44:07

@eßemfaßom meg áll:
babychameleon.hu/gyik/ Utolsó pont
Illetve az ÁSzF sincseldugva, a főoldalon megtalálható és abban is benne van.
Hidd el, van, aki nem csak becsületes, de annak is akar látszani.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 11:52:20

@Nazareus: neked szerencséd volt, másoknak meg nincs szerencséje az előrefizetéssel

www.napi.hu/magyar_vallalatok/varatlanul_megszunt_egy_magyar_webaruhaz_sokan_bajba_kerultek.636537.html

"A "Mabyt károsultak" néven létrejött Facebook-csoport egyik aktív tagja úgy tudja, hogy körülbelül 300-400 ember járt pórul az előreutalásos vásárlás miatt. A beragadt összegekről nyilatkozók nagy része több tízezres veszteségekről számolt be, de vannak olyanok is, akik 400-500 ezer, sőt 600 ezer forint körüli összegeket adtak ki fölöslegesen."

Baby Chameleon 2017.05.09. 11:52:55

@eßemfaßom meg áll: Ezt az esetet citáltam a posztomban, erre jött a riposzt :)

Nazareus 2017.05.09. 11:53:36

@Baby Chameleon: És még akkor is elöre utalok, ha vásárolok valakitöl pl. a jófogáson vagy vateran. Persze nem százezres tételekröl van szó, de néhány ezer Ft-ot még sose nyúltak le tölem. Forditva is igy viselkedek: ha valaki vesz tölem valamit, akkor megyek postára és feladom. Nem várom meg, hogy utaljon. Eddig mindig utaltak. Én úgy látom, hogy az emberek alapvetöen becsületesek. Persze van egy kis százalék, aki nem, de nem fogok 1 ember miatt másik 999-el bizalmatlan lenni.

Egyszer volt csak gondom egy Bónuszbrigádos vásárlásnál, de ott én voltam a buta - megadtam a kuponkódot telefonban az eladónak (olyan szépen meggyözött:)). Aliexpress-nél volt még egyszer minöségi problémám (hibás méretet küldtek), de ennyi belefér.

Baby Chameleon 2017.05.09. 11:54:11

@Nazareus: Igen, erre mondják, hogy "zajlik az élet". Nem lehet mindig minden 100% - max törekedhetünk rá :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.09. 11:57:51

@shitgun:

"Minek ennek ekkora feneket keríteni? Totál értelmetlen poszt."

Ejnye, mit nem értesz ezen? Publicitás. Valószínűleg sokkal többen kattintottak a posztra, mint ahányan tették volna egy reklámra. Ráadásul ez ingyen van.

Azt meg régóta tudni, hogy a negatív publicitás is jó reklám: mindegy, mit beszélnek rólad, csak légy/maradj ismert.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 12:01:09

Az aszf nem ér. Gyakorlatilag egy komplett impresszum hiányzik az oldalatokról amit 15000Ft-csillagoség közti összeggel tud jutalmazni a fogyasztóvédelem.

www.uzletresz.hu/vallalkozas/20151120-impresszum-honlap-eloirasok-jog-elektronikus-kereskedelmi-torveny.html

Baby Chameleon 2017.05.09. 12:03:44

@eßemfaßom meg áll: A tartalom a fontos, nem az elnevezés. (Legalábbis az ügyvédem szeirnt.) A weboldal amúgy átment a NAIH-nál és az online fizetést ellenőrző cégnél is (Barion).
Egyebekben, meg kell kövesselek, mert minden elérhető, kivéve a tárhelyszolgáltató, mert az váltottam és nem írtam be az újat. Igazad van és köszönöm is, hogy szóltál: pótolni fogom!

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 12:04:21

@Baby Chameleon: Azért ugye te is érzed, hogy némileg humoros egy 10e-500eFt közti bebukott előreutalásokról szóló cikket azzal riposztolni, hogy "nektek 350ft-al drágább lenne az utánvét, mi meg jobban szeretjük ha már itt a lé mielőtt feladjuk a csomagot mert vannak köztetek g*cik akik miatt mi szívjuk meg a postázást"

Baby Chameleon 2017.05.09. 12:05:10

@eßemfaßom meg áll: Nekem az sem humoros, ha 100 000-et, az sem, ha 1 500-at bukok. Mi ezzel a probléma?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 12:15:38

@Baby Chameleon: Az ügyvéded fizeti adott esetben a büntetést? Nem lenne egyszerübb odacsapni alulra egy "impresszum" linket benne tételesen az összes kötelező adattal?

"Nekem az sem humoros,"

Azoknak mégkevésbé humoros akik előre utaltak a mabytnak és csak reménykedhetnek benne, hogy valaha látnak viszont valamit a pénzükből. Mindezt azért, mert "spóroltak" egy kis szállítási díjat és bíztak a webshopok tisztességében

Baby Chameleon 2017.05.09. 12:17:22

@eßemfaßom meg áll: Igen, ő. Biztosítása van, ha nem tudja megvédeni az állítását!

Más téma, csak hogy naprakész legyen a dolog - nem kifejezetten neked szól, mindenkinek.

MOST VOLT ITT egy futár, aki csomagot hozott. Nem a mi futárcégünk, egy másik nagy. Megkérdeztem, megvárná-e, amíg kibontom?
- Miért várnám? Én csak a csomag leadásáért felelek.

That's all, folks.

Baby Chameleon 2017.05.09. 12:18:33

@eßemfaßom meg áll: Egyébként meg ... lehet ezt is átgondolom majd. Végül is, nem kerül semmibe.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 12:29:04

@Baby Chameleon: Ez max annyit bizonyít, hogy nem tudod hatékonyan megvédeni az érdekeidet. Nekem is próbálta már megmagyarázni a praktikeres eladó, hogy a webshopos rendelésükre nem vonatkoznak a webshopos feltételek aztán mégis nekem lett igazam. Pedig el is mehettem volna azzal, hogy "hát ha azt mondja hát azt mondja"

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.09. 12:29:09

@eßemfaßom meg áll:

Apropó Mabyt:

Lehet, hogy mégsem olyan egyszerű/működőképes a posztoló által ajánlott chargeback?

Baby Chameleon 2017.05.09. 12:30:45

@eßemfaßom meg áll: Ez ennél sokkal messzebbre mutató dolog, mellesleg simán lehet, hogy csak rádhagyták, mert nem ért nekik annyit. De ezek már csak feltételezések, mint ahogyan az is, hogy nem tudom megvédeni az érdekeim.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.09. 12:34:46

@Baby Chameleon:

"Biztosítása van, ha nem tudja megvédeni az állítását!"

Már csak az a kérdés, írásban tette-e az állítást. Mert ha nem, akkor baj esetén letagadhatja.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 12:56:34

@Baby Chameleon: "simán lehet, hogy csak rádhagyták"

Azért a jogszabályok ismerete nem a "rádhagyták" kategória.

Baby Chameleon 2017.05.09. 12:57:37

@eßemfaßom meg áll: Az valóban nem. Ugyanakkor, az is lehet, nem ütközik jogszabályba, hogy egy feltételt csak a netes vásárlóknak biztosít az üzlet. És akkor meg rád is hagyhatták. De ez tényleg csak találgatás.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.05.09. 12:58:07

@Baby Chameleon: Hááát...
Nem biztos, hogy jó üzletstratégia azzal az "ország nyilvánossága" elé kerülni, hogy egy eléggé elterjedt fizetési módról bizonygatod, hogy az a vevőnek nem jó, mivel neked kockázatot jelent...
Szerintem, ha olyan a termék, hogy nem tudod bevállalni, hogy legfeljebb másnak eladod, akkor kérj előleget...
Ja, és az utánvét igenis véd attól, amikor - az előre fizetés miatt - a kereskedőnek már nem érdeke annyira, hogy gyorsan és pontosan szállítson...
Ha jönnek a problémák, pl. lejárt a szállítási határidő, akkor legfeljebb beszerzem máshol, esetleg mást. Ha már fizettem, akkor én futhatok a pénzemért...

Baby Chameleon 2017.05.09. 12:59:55

@jacint70: Nem feltétlen rossz, ezt nem akarom egyértelműen mondani, de azt, hogy közel sem olyan jó, mint amennyire azt sokan hiszik, ki merem jelentnei.

Azt hogy érted, hogy kérjek előleget? Ezzel azt mondod, hogy mégiscsak fizettessek előre valamit, nem? Vagy én értelek félre?

kellys 2017.05.09. 13:04:05

@eßemfaßom meg áll: ha a munkaltato bekalkulalja bizonyos munkahelyek, allasok fizetesebe a borravalot, akkor a szabadsagharcod ennek megreformalasara csak alszent duma, es igazabol csak soher vagy. NEM azt mondom, hogy mindenki adjon borravalot, es a futar/pincer stb borravalo nelkul lehet seggfej, modortalan stb, de azert ne tegyunk mar ugy, hogy a gyoker futar fizetest kap es kussoljon. mert a minimalt kapjak, apellalva a borravalora. te meg nem adsz, mert ott a fizetese. fair play :)

kellys 2017.05.09. 13:08:36

@vackor1: ez nem ido kerdese. a vita tovabb tart, mint a bontas. ez a futar vedelme.
"- ha te kinyitod es nem fizetsz, hogyan bizonyitom, hogy nem en niytottam ki szallitas elott?"
mindig szepen elmagyaraztam a lancolatot. a futar nem a te "alkalmazottad" abban a pillanatban, hanem a feladoe. te nem a futarral es a dpd vel allsz kapcsolatban, hanem a feladoval. addig nem jon letre a szallitas, amig te ala nem irsz es ki nem fizeted. addig a csomag a futarnal van jogilag, ha bontas tortenik, a futar bontott. nem olyan bonyolult ez.
miutan alairtal es fizettel, a futar meg mindig ott van, es ha hiba van, jegyzokonyvet vesz fel, es az ved teged.

nem kell martirkodni, nem tamadlak, tolem ugy intezed a csomagjaid ahogy akarod, csak elmagyaraztam mi a hattere a bontasnak, nem bontasnak. es ez nem borravalo, vagy szimpatia kerdese.

Nazareus 2017.05.09. 13:20:05

@jacint70: Nos, nekem mint vevönek nem jó az utánvétes mód. Nem szeretem, kerülöm, mert drága. Volt is afférom emiatt webshop-al, mert szó nélkül utánvéttel küldte én meg fizethettem az ezer ft-os áru után másik ezer ft szállitási költséget. Pedig korábban már vásároltam náluk úgy, hogy elöre fizettem. Meg is reklamáltam a dolgot, hogy most nem volt választási lehetöségem az elöre utaláshoz. Elnézést kértek, s kedvezményt kaptam a következö vásárlásból.

tamarisk 2017.05.09. 14:05:21

@kellys:

Hát ne menjenek futárnak a minimálért ...és akkor nem kell a borravalóért küzdeni.

Amúgy meg városi területen van vagy 100-150 címe egy napra (sőt szezonban több is).

Ennek legalább fele hoz mondjuk csak 200 Ft-t "borravalóként" átlagban.

Akkor az napi 10-20 sőt akár 30-50 eFt is lehet.... a bér mellé.
Azaz havi 200-400 eFt !!! sőt több is.

Miért is kéne nekem ennyire túlfizetni a futárt?

kellys 2017.05.09. 14:29:16

@tamarisk: "Hát ne menjenek futárnak a minimálért" irrelevans erveles. arrol volot szo adsz vagy nem, es mi a hattere a nem adasnak vagy adasnak. hogy jon ide a ne menj annak ha nem tetszik duma?
ha a tuzolto panaszkodik arra hogy nem eleg a fizetes vagy az apolo vagy orvos vagy tanar, annak is azt mondod mi a fasznak megy annak? szezon fazon.

"Amúgy meg városi területen van vagy 100-150 címe egy napra (sőt szezonban több is).

Ennek legalább fele hoz mondjuk csak 200 Ft-t "borravalóként" átlagban."
amire nincs ralatasod abba ne szolj bele. 400ezres fizetes, miert nem mondjuk egy milla? honnan veszed ezeket a zoldsegeket? a 100as cim varosban karacsonykor van. az atlag havi jovedelem 150 - 200 varosban. a 200 2 - 3 honapban van. a 150 a maradek 9ben.
ezert dolgozik napi 12 orat, kokemeny fizikai munka reggel es este. karacsonykor 5kor kezdtunk es este 10kor vegeztunk. 10 honapig csinaltam ket ertelmes munka kozott, de tapasztalatnak jo volt. kurva kemeny melo. nem kell borravalot adni, sose ereztettem senkivel ad vagy sem. ha adnak, megkoszonom, ha nem, akkor is normalis vagyok. de ne magyarazzuk mar meg, hogy a fizetesert dolgozik es csend. persze, olyan orszagokban, ahol nincs kulturaja a borravalonak. de ott nem is minimalbert kap a futar. szimpla soherseget nem kell eladni annak, hogy szembesz a rendszerrel es a tescos arufeltolto se kap meg a komuves. nem is ugy kapja a fizetest, hogy bele van szamolva.

báró Csekonics 2017.05.09. 15:32:14

@glad az egyetlen: "de senkinek nem kívánom, hogy heteket várjon arra, hogy 200-500 ezer forint sorsáról dönt a bank" erre való a kártya limit.
Tudom miről beszélek, mert nekem is loptak már kártyáról - elsőre még 'komolyabb' de a limitet meg sem közelítő összeget, második alkalommal pont a limit miatt csak az első 'próba' tranzakció ment át.
Viszont volt is már olyan hívásom banktól, hogy 'jó napot kívánok, épp most vettek fel pénzt a kártyájával külföldön, ön volt' - jól esett a törődés. (Én voltam, addig nem is jutott eszembe hogy ez érdekes lehet).

Szóval, akinek nincs - vagy feleslegesen magas - a kártya limit, gondolja át.
(Telefonos appokkal kb. két perc megemelni, ha épp valami nagyobb kiadást fizetnél kártyával.)
Nyilván így is tudnak nyúlni a kártyáról, de legalább nem az összes rajta lévő pénzt egyszerre.

Myopinion 2017.05.09. 15:49:31

Úgy látszik, azért nem vagyok teljesen egyedül a véleményemmel...:)
Azt hiszem, már mindenről volt szó, ami azóta még az eszembe jutott, nem terhelnélek újból ezekkel.
Személy szerint én rendszeresen vásárolok webshopokból, de előre nagyon ritkán utalok, max. néhány ezer forintos összeget.
Nagyobb tételt legfeljebb PayPal-lal, vagy webkártyával. Ha csak előre utalás van mint lehetőség, már állok is tovább, ahogy már írták előttem.
Azt én sem szeretem, ha helyettem akarják eldönteni, hogy nekem mi a jó...
Értem, hogy Ti 100%-os jóhiszeműséggel dolgoztok, de a problémák általában előre nem látható körülmények miatt következnek be.
Nem vagyok biztos benne, hogy ha előre kifizettem volna a gumikat (ld. az előző posztodra adott hozzászólásomat,) a cseh cég olyan nagyon igyekezett volna azokat újraküldeni, én meg küzdhettem volna a GLS-sel... És még ha a banktól sikerül is előbb (de inkább) utóbb visszaszereznem a pénzemet, közben nagyon sok idő telik el! Arról nem beszélve, hogy mi van akkor, ha a cég hamisan igazolja le a Bank felé a teljesítést, hogy bizonyítom be az ellenkezőjét? Be kell látnod, hogy a potenciális veszteségtől ( de az idegeskedéstől mindenképp!) ebben az esetben csak az utánvét mentett meg! (Ekkora tételnél már utánvétellel is ingyenes volt a szállítás!)
Egyébként minden üzlet más és más, nyilván megvan az oka, hogy miért döntöttetek így. Azt viszont sosem tudjátok meg, hogy hányan hagyják el vásárlás nélkül azonnal az oldalatokat, csak azért, mert nincs utánvét.
Köszönöm felajánlásodat, most nem tudok élni vele, de hidd el, nagyra értékelem!
Sok sikert a továbbiakhoz!
(Külön értékelem a nem kevés bunkó hozzászólásra adott, kedves, türelmes válaszaidat!

Baby Chameleon 2017.05.09. 15:58:58

@Myopinion: Nagyon, nagyon köszönöm a hozzászólásod! Jó volt olvasni! :)
Minden igaz abban, amit írsz. Kivéve, hogy nem lehet mérni, hogy hányan nem vásárolnak e miatt. Lehetne, vannak erre eszközök, de nem mérem. (Lehet, hogy szemellenzősség?! Vállalom.)
MOST nem tudsz vele élni? Tudod mit? Írj ránk ha majd tusz, idén dec 31-ig neked fenntartom az akciót!
(Ha csak el nem tűnünk a legmélyebb mocsarakban addig az utánvét hiánya miatt...) :)

_B_ 2017.05.09. 16:01:29

Az a baj, hogy balkán vagyunk.
USA-ban amazonról, meg UK ebay-ről itthonra én is előre fizetéssel rendeltem.

De kishazánkban annak van igaza, akinél a pénz van.
Ha kifizetted előre amiről azt állítják, hogy készleten van, aztán közben meg szarnak rád, még nekik ál feljebb, mit telefonálgatsz.
Hazai webshopból csak utánvét!!

Nem egyszer futottam bele abba, hogy nyugodtan mondhattam, hogy felejtsük el egymást, megrendelem máshonnan,
Szerintetek mekkora procedúra, és mennyi időbe telne egy előre kifizetett rendelést lemondani (értsd. visszakapod a pénzed) hibás teljesítés miatt?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 16:05:25

@Baby Chameleon: a távollevők között létrejött szerződés törvényileg szabályozott, nem "a főnök azt mondta, hogy.." és nem a "mi úgy szoktuk, hogy..." kategória.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 16:10:59

@kellys: bevallom a futárcég és futár béralkuja engem kimondottan nem érdekel.

Alfajiri 2017.05.09. 16:11:55

Átnézve a kínálatot a „megtervezem” is csak választási lehetőséget jelent. Teljesen egyedi jellegű termékért jogos lehetne előleget kérni, de a teljes árat előre kifizettetni barokkos túlzás. Igen fura, hogy nekem akarnak spórolni az utánvét költségével. A bizalomnak kölcsönösnek kellene lennie.

Hetente több csomagom érkezik, még nem futottam bele olyan hazai csomagküldőbe, amelyik csak akkor szállít, ha előre kifizetem a termék és a szállítás költségeit. Egészen pontosan egynél előfordult, de a fizetés közben változott (növekedett) a kosárba helyezett termékek ára, amiért ugrott az üzlet.

Több ezer rendelésből egyet nem vettem át, ahol az ár 20%-al magasabb lett „tévedésből”. Valószínűleg az átlag ennél azért magasabb lehet.

Nem egészen értem, hogy mekkora kockázatot jelenthet az eladónak, az át nem vett küldeményekből keletkezett kár. Összemérhető-e az elmaradt rendekésekkel?

Természetesen a „megbízható” üzletek előre fizetek kártyás vásárlással, de ehhez előbb bizonyítani kell, mert sajnos elég sűrűn előfordul, hogy a megrendelés és a fizetés után derül ki, hogy még sincs raktáron a termék, és onnantól az eladónak már nem olyan sürgős a teljesítés.

A tesztvásárlásoknál inkább kifizetem az utánvétet büntető kezelési költségeket.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 16:28:56

@Alfajiri: 2Átnézve a kínálatot a „megtervezem” is csak választási lehetőséget jelent."
Ráadásul adott esetben a fogyasztóvédelem előtt nem biztos, hogy megállna az "egyedi, rendelésre készült termékeket árulunk" kibújás a 14 napos elállás alól mondjuk egy cicás nyálfogón ahol az egyediséget az jelenti, hogy lehet választani a vizzáró és nemvizzáró hátsó anyag között.

Szerintem a törvényalkotó olyasmire gondolt a 29. § (1) -el, hogyha valóban egyedi a termék (bele van hímezve, hogy "Nagynénitől Marcikababának 2018" mert azt tényleg soha senkinek nem lehet utána eladni egyedisége miatt.

Baby Chameleon 2017.05.09. 16:43:43

@eßemfaßom meg áll: Ebben inkább hallgatok az ügyvédemre, ha nem haragszol.

@Alfajiri: Akkor is inkább kifizeted, ha az összeségében megközelíti akár egy-egy termék árát is? Vagy, legalábbis %-osan elég magas? (Komolyan kérdezem.)

kellys 2017.05.09. 17:10:22

@eßemfaßom meg áll: mert az eq-d 80 alatti
nem akarlak en meggyozni, nem vagyok keresztes lovag. de attol meg szimplan soher vagy :)

Alfajiri 2017.05.09. 17:55:40

@Baby Chameleon:

Az utánvét költségéről beszélgetünk.
Holnap jön egy 50 Ezer Ft értékű csomagom, ahol az utánvét költsége 100 (egyszáz) Ft.
A legmagasabb büntető összeg is kisebb volt 500 Ft-nál.
Ennyit megér, hogy az eladó is érdekelt maradjon a szállítás teljesítésében.

Ha a webshop csak nyűg és az a cél, hogy mielőbb menjen tönkre vannak jól bevált tapasztalataim:

- Telefont nem kell felvenni
- Levelekre nem kell válaszolni.
- Ha mégis van megrendelő, nem kell információkat adni a rendelés állapotáról.
- A kiszállítást halogatni kell.
- A szállítás napjáról nem kell értesítőt küldeni.
- Meg kell kérni a szállítót, hogy ne telefonáljon, és ne írjon levelet se.

(Kellemes meglepetés, amikor a szállító dudál a kapuban, pedig nem volt előre jelezve.)

kacsa. 2017.05.09. 17:56:19

Van még egy érv az utánvét mellett: Ha egy webáruházban feltüntetik, hogy van az adott termékből, a visszaigazoló e-mail is megérkezik, a vásárló elutalja a pénzt, majd később közlik, hogy sajnos elfogyott és készlethiány miatt nem is várható, hogy lesz. Utánvéttel ez annyi, hogy megrendelem pár nap késéssel máshonnan. Az én esetemben viszont a pénzt hónapokkal (és pár levéllel) később utalta vissza a cég, addig az náluk parkolt, de szerencsére ez nem vágott anyagilag a földhöz.
OFF: Mint kiderült, azért nem lehetett kapni az eredetileg vásárolni kívánt terméket, mert az egyik hazai kereskedő megrendelt, de nem fizetett ki egy nagyobb tételt a gyártónak, ezért Magyarországra úgy 3 évig nem szállítottak. Mondjuk hasonló árfekvésben és minőségben kapható még nálunk úgy fél tucat márka.

Úgyhogy többnyire inkább maradok az utánvétnél, de ha nem nagy kényelmetlenség, akkor a személyes átvételre szavazok.

Alfajiri 2017.05.09. 17:56:27

@Baby Chameleon:

Holnap jön egy 50 Ezer Ft értékű csomagom, ahol az utánvét költsége 100 (egyszáz) Ft.
A legmagasabb utánvétet büntető összeg is kisebb volt 500 Ft-nál.
Ennyit megér, hogy az eladó is érdekelt maradjon a szállítás teljesítésében.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 17:56:47

@kellys: Kifizetem ami a számlán áll. Ha többet szeretne valaki kapni, írjon nagyobb összeget az árcédulára. Ennyi.

Nazareus 2017.05.09. 17:56:51

@kellys: csak részben van igazad. Rövid távon neked, hosszú távon nem neked. Magyarázom:
Ha mindenki úgy állna hozzá, hogy nem ad borravalót, akkor futárok egy része biztosan lelépne a kevesebb pénz miatt. Következményképp a futárcégek kénytelenek volnának magasabb fizetést biztositani, hogy legyen elég alkalmazott, ennek eredményeképp emelkedne a szolgáltatás ára, amit végül is a vevö fizetne meg. Viszont ez esetben a futár bére már ki lenne "fehéritve", azaz nem lenne bizonytalan, hogy vajon mennyi is jön össze a borravalókból....

Az az érdekes helyzet van emiatt a borravalót adni a vevö érdeke és nem a futáré :) Ugyanis ha a futár bére kifehéredik, akkor arra rájönnek a járulékos költségek, tb, adó, stb. Amit szintén a vevönek kell megfizetnie. Egy példával ábrázolva:

Jelenleg a vevö fizet: 800 Ft szállitási dij +200 Ft borravaló = 1000 Ft (ha ad borravalót!)
Ha sose ad senki, akkor emelni kell a futár bérét 200 Ft-al, azaz:
Jövöbeni elvi állapot: 800 Ft szállitási dij + 200 Ft emelt fizetés a futárnak + 100 Ft járulékos költség (tb, adó) = 1100 Ft.
Azaz a vevö jár rosszabbul, hisz 100 Ft-al többet fizet csak azért _mert_ leszokott mindenki a borravalóról.
Még egyszer másképp fogalmazva: az, hogy a sóherek (borravalót nem adók) olcsóbban kapják a szállitási szolgáltatást azt jelenleg a borravalót adók fizetik meg :)

a nemzet fogatlan provokátora 2017.05.09. 18:12:27

Én nem a bizalmatlanság miatt vásárolok utánvéttel, hanem mert csak így tudok készpénzzel fizetni. Nem fizetek bankkártyával, mert rengeteg csaló van.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.05.09. 18:12:35

@Nazareus: Viszont a borravalós rendszerben kevesebb állambácsi bevétele, így több adót szed be a vevőtől. A probléma nem vész el , csak átalakul..:)

Nazareus 2017.05.09. 18:16:23

@a nemzet fogatlan provokátora: Elvileg jogos az elképzelés, de ismerve a Magyar Állam telhetetlen moloch természetét azt a többletbevételt simán lenyeli amit adóval esetleg nem tudna kisajtolni :)

Alfajiri 2017.05.09. 18:17:40

@Baby Chameleon:

Komolyan kérdezem:

Ha 20 Ezer Ft feletti vásárlásnál megéri átvállalni a szállítási költséget, akkor az utánvét kezelési költségét (ami ennek a töredéke) miért nem?

Mennyi 10 Ezer Ft utánvét költsége?

Vagy nem is ezzel van probléma, az át nem vett csomagoktól féltek?

Alfajiri 2017.05.09. 18:52:41

A rendeléseim többségénél (95%) nincs büntető utánvételi költség.
A legmagasabb összeg 390 Ft, amit eddig fizetnem kellett és a rendelés értékétől függetlenül.

Megbízható helyen internet kártyával fizetek, de ezt ki kell érdemelni.
Pl. a raktáron van, és a rendelés után kiderülő még is elfogyott kizáró ok.

Az utánvét lehetőség leginkább azért fontos, mert a webshop kultúra még általában nem tart ott, hogy az eladó azután is érdekelt maradjon a rendelés mihamarabbi teljesítésében, miután már ki van fizetve. Így kiszűrhetőek azok az eladók, akiknek csak a megrendelésig fontos a vevő.

kellys 2017.05.09. 18:58:24

@Nazareus: nekem nincs bajom a globalisan gondolkodassal, magam is elek vele.
nem kell magyaraznod a fentit, vegig se olvastam, de hiu abrand azt hinni, hogy majd nem adsz borravalot es kiirtodik a magyar kulturabol. vannak orszagok ahol adnak, vannak ahol nem. nincs atmenet a ket halmaz kozott. es a szabadsagharcod ahogy fentebb irtam nem mas, csak a sohersag takarasa.

Nazareus 2017.05.09. 19:55:01

@kellys: Ha végigolvastad volna, akkor láttad volna a konkluziót, hogy tulajdonképp megéri borravalót adni - úgy olcsóbb :)

kellys 2017.05.09. 20:06:28

@Nazareus: es en nem a vevo oldalarol reagaltam le, hanem a gondolatodra hogy hosszu tavon a fizetese emelkedne. nem, nem emelkedne. mert ez egy idealista elgondolas, hogy globalisan hangya/mehkaskent gondolkodna az egesz magyar tarsadalom. most is van 5 - 10 - 20% aki szereti magat beallitani ugy, hogy o csak azert nem ad, mert ha senki nem adna, akkor megemelnek a bert es kulonben is, ott a fizetese. lofaszt, szimplan soher. csak meg kell idealizalni a gyokerseget.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.09. 20:13:44

@kellys: Pedig de, ha senki nem megy el a borravalónélküli fizetésért mondjuk futárnak akkor vagy megszünik a futárszakma vagy felemelik a fizetést. persze ugyis jönnek nemsoká az önvezető autók meg drónok és akkor még a borravalónélkülifizetést is baszhattya a futár.

Nazareus 2017.05.09. 20:39:42

@kellys: Az a bajom a hozzáállásoddal, hogy kötelezövé akarsz tenni egy de facto önkéntes valamit (borravaló). Úgy teszed ezt kötelezövé, hogy negativan minösited azt, aki nem teszi azt, amit szeretnél.

Nem, nincs igazad. Nem sóher és nem is gyökér aki nem ad borravalót, hanem szimplán nem akar adni, mert úgy érzi nem kapott semmi pluszt az alapszolgáltatáson felül, amiért meg már fizetett.

Én azért nem adok, mert nem jár készpénzes futár hozzám :) Mivel mindent elöre utalok, ezért maximum aláirom, hogy átvettem, ha egyáltalán ki kell hozni. A Tesco-s házhoszállitásnál sincs készpénz - csak kártyával lehet fizetni. Bár neki szoktam adni, ha segit cipekedni (kapok pluszt).

kellys 2017.05.10. 06:43:03

@Nazareus: akkor olvasgasd el ujra mit irtam fentebb, hatha megleled, hogy leirtam, nem kotelezo, es nem kell adni. soha nem kezeltem maskepp egy cimzettet se hogy ad vagy nem ad, akkor se ha tudtam elore hogy nem ad. mert nem kotelezo. de ne magyarazd meg hogy nem adsz, mert igy helyes. szart. sajnalod azt a szar 100ast vagy 200ast.
annyit irtam, ne idealizaljatok mar meg, hogy kap fizetest es kuss.
mert bele van kalkulalva a fizetesebe a borravalo. ES IGEN SOHER VAGY hogy egy szaros 100ftost nem nyomsz a kezebe. jottok azzal, ami egy fantazma, hogy senki se adjon es akkor jo lesz neki. nem vagy bolyban, sose lesz konszenzus. erre irtam, ahol kialakult a borravalo kulturaja, onnan nem irtod ki a lazadasoddal, uk-ben nincs, usaban van. svajcban nincs, franciaorszagban van. stb stb - ami igazabol csak lofaszt lazadas es reformerkedes, csak szimplan soherkedsz.
ez az alapszolgaltatas vagy plusz es total nonszensz ember, az alapmunkajaba bele van szamolva hogy ugyis kap, nem kell annak 150netto.jo lesz oda 70is.
lezartam, keptelenek vagytok megerteni, hogy a csoka aki kimegy hozzad napi 12 orat melozik, reggel 5kor kel, lepakol egy kamiont, este felpakol egy kamiont, es kap erte minimalt es meg a mobiljat is levonjak, mert jon a kurva okos erveles, hogy ha szar, ne menjen futarnak :)
szep estet

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.10. 07:00:08

@kellys: "de ne magyarazd meg hogy nem adsz, mert igy helyes"

Te mint az a fél aki kapni szeretne azt gondolod, hogy nem helyes ha nem kapsz plusz pénzt.

Én, - akitől te elvárnád, hogy adjon - úgy érzem az a helyes, ha annyit fizetek ami a papírra le van írva.

"az alapmunkajaba bele van szamolva hogy ugyis kap"

Ez már a te meg a munkaadód dolga egymással, annak semmi köze hozzá akihez kiszállítassz. Te vagy az aki papíron minimálbéres de azért szeretne 150nettót kapni aztán megjelennik a statisztikában mint éhező aztán majd sir ha a nyugdíjából éhenhal.

tamarisk 2017.05.10. 09:12:37

Az imént volt nálam a GLS futárja... megkérdeztem tőle.

Vidéki városomban most a pangásban "csak 70-80" címet kap egy napra.
Ünnepi hajtásban, sokkal többet.

Ha veszem a a fele után a 200/cím borravalót átlagban.
Akkor ez alsóhangon!!! is napi 7 eFt >> havi 150 eFt vagy több.
Plusz a hivatalos bér....

Nagyobb városban nyilván még jobb a helyzet.
Több cím, több pénz.

tamarisk 2017.05.10. 09:44:09

A blog bejegyzés témájához...

Érleltem egy napig a véleményem a csak utánvétes eladásról.

Most úgy gondolom, hogy ez a webboltos döntése.

Ahogy a vevő szabadon mehet máshová, ha nem tetszik neki valami a webboltban.
(... és ezt ugye sokan leírták itt, hogy meg is teszik, gond nélkül.)

Ugyanúgy a webboltos is válogathat a vevők között!

Ha számára nem kívánatosak azok akik csak utánvéttel hajlandók vásárolni.

Hátakkor ezek a vevő jelöltek majd vásárolnak máshol.
Vagy fizetnek mégis
- bankkártyával (BARION-al pl. azaz bankon át és nem direktben a webboltnak)
- átutalással (bankjukon át, némi bankköltséggel)

A webboltos maga dönti el, hogy az utánvét számára mekkora kockázat és azt vállalja vagy nem.

A pletyka szintű statisztikák szerint ...
Az át nem vett csomagok száma csak néhány % azaz nem vészes egy komolyabb forgalmú webboltban.
Az ilyen saját gyártású cuccokon alsóhangon is kell legyen 200% fedezet... hogy megérje.
(vagyis az 2190 Ft-os sapka max 700 Ft körül kell, hogy a raktári polcra kerüljön)

Megnézve a termékeket ezek között nem igazán látok "egyedi rendelésre " készülőt.
(tehát eleve él a 14 napos elállási jog is ...)

A lényeg, hogy (mivel nem egyediesített termékek) jó eséllyel újra eladható az, ami visszakerül.

Az árakat elnézve a legtöbb terméknél már egy darab is fedezné!!! a futárköltséget.
Akkor is ha, nem lenne kiszállítási díj....

Szóval, nem igazán látom miért a rettegés a "nem veszi át"-tól.
Pláne, hogy eleve van kiszállítási díj is.

---

Jómagam, bizony engedném az utánvétet
Tekintettel a hazai piacra, ahol a többség az utánvétet szereti és választja inkább.

Aztán, ha mégis rossz tapasztalat gyűlik össze , akkor ...megszüntethető bármikor.

A visszaküldött/átnemvett csomag ugyanis csak addig kellemetlen, amíg KICSI a forgalom.
Érdemi forgalom estén már nem igazán számít az a pár% visszárú.

Az ebből adódó költséget pedig bele KELL számolni a fedezetbe az üzleti terv készítésekor!
(nálunk pl. a forgalom 8%-a van visszárú költségként betervezve éves szinten és elég)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.05.10. 11:23:51

@Baby Chameleon: Az előlegre mondok egy példát.
Nyaralás, főszezon, speciális gyerekes szoba. Három héttel az utazás előtt lefoglalom, közlik, hogy kérnének 10% előleget. Kérdezem, meddig mondhatom le úgy, hogy visszafizetik az előleget. Válasz két nappal az érkezési dátum előtt.
Befizettem, mert korrekt volt...
Miért is? A 10% alapjáraton nem volt akkora összeg, ami valami csúnya esetben annyira fájna. Pl. ha ők mondják le egy nappal előtte, és nem akarják az előleget sem visszaadni.
Másrészről azt is megértem, hogy ha egy nappal előtte lemondom, mert pl. beteg lett a gyerek, akkor ennyi kárpótlásuk legyen, ha nem tudnák hirtelen megoldani, hogy másnak adják ki a szobát.
Azt is elfogadom, hogy ezzel védekeznek az ellen is, hogy valaki befoglalja a szobát, majd pl. rossz idő esetén meg se jelenik, ahelyett, hogy két nappal előtte lemondaná.

Vagyis az elfogadható mértékű előleg egyfelől védi az eladót a komolytalan szándékú vevőktől, de kis mértékben a vevőt is, hiszen az előleg elfogadása eggyel súlyosabb elköteleződés, mint egy visszaigazolás.

Ezért írtam, hogy ha gond a "legfeljebb eladom másnak" dolog, akkor érdemes előleget kérni, mert ezzel lehet szűrni a komolytalan vevőket...

Viszont közben az jutott eszembe, hogy webshop esetén ekkor is megvan a bukta, mivel 14 napon belül köteles vagy visszavenni a cuccot, akkor is, ha nem hibás teljesítésről van szó.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.05.10. 11:23:58

@kellys: Bocs, de nem így van... Én kifizetem a termékért azt az árat, amit kérnek. A "websopper" kifizeti a szállítás díját, amit a szállító cég elkér. Akkor a szállító cég is legyen szíves kifizetni a futárt, aki kiviszi neki, ne pedig velem fizettesse meg, úgy hogy ha nem teszem, még én érezzem rosszul magam...
Ilyen alapon a közértben a pénztárosnak is lehetne borravalót adni...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.05.10. 11:24:02

@Nazareus: Nos, én úgy tapasztalom, hogy alapvetően szokott lenni a termék ára, utána meg az átvételi mód, aminek fel van tüntetve a költsége.
Mivel a személyes átvétel ingyenes szokott lenni, ezért ez az alapopció, ha belefér a napi útvonalba. Ha ilyen nincs, vagy kiesik az útvonal, akkor jöhet a szállítás vagy ha azzal együtt drágább a termék, mint a sarki boltban, akkor elballagok a sarki boltba, és ott megveszem.
Ha pedig nem nagyon lehet kapni és nagyon kell - egyszer szét kellett szednem egy konyhagépet, amiben olyan speciális csavarok voltak, amelyeket nem vitt a szokásos készlet -, akkor benyelem a szállítás költségét, és tudomásul veszem, hogy ennyibe került.
Előre viszont nem szeretnék semmit sem kifizetni...

A felbontási mizériával kapcsolatban úgy vélem, hogy inkább annak nagyobb a valószínűsége, hogy egy cég nem küld semmit vagy késve teljesít, mintsem, hogy kiküldjön egy olyan "féltéglát", amit a csomagolás gyors felszakításával ne lehetne kiszűrni, mondjuk egy könyv egy póló vagy egy pendrive esetén. Ezt meg meg lehet tenni azalatt, míg a futár elteszi az átvételi elismervényt, vagyis még bőven lehet jegyzőkönyvezni.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.05.10. 11:24:05

@Nazareus: Ez sajnos csak azért igaz, mert itthon ellopják az adót... Mert úgy is lehetne folytatni, hogy a 100 Ft be nem fizetett adó miatt nem futja angoltanárra a suliban, ezért fizethetsz a különtanárnak óránként "ezret"... ;-)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.05.10. 11:24:07

@kellys: És ha a tisztelt megrendelő a tesco-ban árufeltöltő, aki ugyanannyi pénzt kap ugyanannyi melóért, de senkinek nem jut eszébe, hogy borravalót adjon neki, mert az nincs benne a "kultúrában"?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.10. 11:51:56

@jacint70: "hiszen az előleg elfogadása eggyel súlyosabb elköteleződés"

Mondjuk az előleg pont az ami nem jár semmi jogkövetkezménnyel, amire te gondolsz az a foglaló.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.05.10. 12:46:40

@eßemfaßom meg áll: Nem egészen... Illetve úgy érzem, nem jól fogalmaztam...
Itt nem jogi értelemben próbáltam beállítani a dolgot, hanem mentális formában...
Megpróbálom elmagyarázni...

Ha lefoglalok egy szobát, de a szladiban a menedzser úgy dönt egy héttel a nyaralás előtt, hogy lemondja a foglalást, mert pl. bejött egy csoport, amit akkor tud elhelyezni, ha engem lemond, és erről ír egy szép levelet, akkor formálisan hivatkozhat arra, hogy valami gikszer történt, stb, stb...
Mivel nem volt fizetés, ezért ez könnyű szívvel megteheti.

Viszont - de nem jártam utána a jogászkodásnak, csak így vélem -, ha előleget is fizetek, akkor ez már kötelezi a szállodást, hogy biztosítsa is a szobát. Vagyis, ha nem alapos az indok, akkor szerintem némi kártérítéses ügynek is neki lehet futni... Vagyis elképzelhető - főleg, ha jelzem is, hogy nem fogadom el a lemondást -, akkor nem próbálkoznak meg a lepattintással, inkább más megoldást találnak a csoportra...

De lehet, hogy tévedek...

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.05.10. 15:37:55

@kellys: Akármennyire is hőbörögsz, a futárnak adott borravalónak _nincs_ kultúrája! Hol van ez leírva? Ki határozta ezt meg? Honnan a rákból tudjam, hogy mennyi fizetést kap egy futár?

Borravaló = kaptam valami pluszt. Egy futártól mit kaphatok? Nézzem a nézését, meg a járását, meg csípőjének a ringását? Vagy mi?

Heti szinten járnak hozzám, én meg szinte sosem tartok itthon kp-t. Most azért kellene egy vödör kétszázast tartanom itthon, mert a futárnak kell? Amúgy pont telibeszarok párszáz forintot, amikor nagy ritkán utánvéttel rendeltem, simán ráhagytam az aprót. Épp ahogy a szomszéd kisboltban sem sírok 20 forintok miatt.
+ Hadd ne vegyem már a vállamra a futár problémáit, hogy kamion le, kamion fel, cipelés, nyaffnyaff. Van sajátom, köszi!

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.10. 16:20:52

@jacint70: "ha előleget is fizetek, akkor ez már kötelezi a szállodást, hogy biztosítsa is a szobát."

nem kötelezi semmire az előleg

A foglaló az ami kötelezettséggel jár, ha te a vásárló lemondod akkor buktad a foglalót, ha az eladó/szolgáltató mondja le akkor a foglaló kétszeresét köteles neked megfizetni.

tamarisk 2017.05.10. 19:40:16

A futár és átvétel témához ...

Ha MÉG a fizetés/átvétel
ELŐTT felbontható lenne a csomag,
akkor
a futár miként igazolja, hogy
azt nem ő bontotta fel ?
Sőt, akkor
lehetősége lenne a vevő+futár párosnak
összejátszani az eladó ellen is!
Az áru közös dézsmálásával...
- -
Logikusan.
Az áru az átadásig
az eladó és az eladó által megbízott
futárcég+futárja felelőssége!!!
Ezért
a futár érkezik
szemrevételezed a csomagot külsőleg, hogy:
van-e rajta látható sérülés/bontás?!
ha nincs kifizeted és/vagy átveszed
* -
HA viszont láthatóan sérült és/vagy bontott a csomag, akkor
ha előre kifizetted >> jegyzőkönyv és fotók,
hogy legalább az áru legyen nálad, hisz
a pénzed már úgyis az eladónál van ugyebár!
Aztán később leboxolod az eladóval a kárt, ha van.
ha nem fizettél előre, akkor döntesz, hogy
1.
Kifizeted és/vagy átveszed és jegyzőkönyv+fotók
Aztán később leboxolod az eladóval a kárt, ha van.
2.
Nem fizetsz és/vagy nem veszed át, de jegyzőkönyv+fotók és a csomag visszamegy.Aztán majd a futárcég leboxolja az eladóval a szállítási kárt, ha van.
Ezzel a futárcég+futár felelőssége véget ért!!!!
Hisz
vagy ÉP csomagot adott át neked >> részéről OKÉ!
vagy jegyzőkönyv+fotó van és majd boxolsz az eladóval
vagy jegyzőkönyv+fotó van és visszament a csomag és majd a futárcég boxol az eladóval
A sérült és/vagy bontott csomagnak az átvétel utáni
kibontása és leltározása viszont rákészülést kíván!
Az ilyen csomag bontását
MEGSZAKÍTATLAN (és vágatlan) videóval
plusz lehetőleg tanúval/tanúkkal
kell elvégezni, hogy
az eladó számára legyen bizonyítékod.
- -
Nézzük a további lehetséges bajokat...
1.
A sértetlen+bontatlan csomag ellenére mégis sérült árút találsz belül.
Ezt az ép külsejű csomag esetén
nyilvánvalóan és csakis
az eladó trehány csomagolása okozhatta!
Tehát vele kell leboxolni...
Ha számítasz ilyesmire, akkor a csomagbontást
MEGSZAKÍTATLAN (és vágatlan) videóval
plusz lehetőleg tanúval/tanúkkal
kell elvégezni, hogy
az eladó számára legyen bizonyítékod.
2.
Nem az van a csomagban aminek lennie kéne.
(más cucc, nem annyi, átvertek féltéglával)
Ez NYILVÁNVALÓAN csakis az eladó felelőssége!!!
A futárcégnek+futárnak EHHEZ SEMMI KÖZE.
Ezért dolga-feladata sincs vele.
CSAKIS az eladóval kell majd leboxolni...
Ha számítasz ilyesmire, akkor a csomagbontást
MEGSZAKÍTATLAN (és vágatlan) videóval
plusz lehetőleg tanúval/tanúkkal
kell elvégezni, hogy
az eladó számára legyen bizonyítékod.
- *
Szóval, külön kell kezelni
az eladó felelősségét
ÉS
a futárcég+futár felelősségét
A futárt nem vonhatod be olyasmibe,
ami nem a futárcég+futár felelőssége.
Ezért nem kell megvárnia a külsőleg láthatóan sértetlen+bontatlan csomag felbontását...
Hisz abban bármit találsz az már
csak az eladóra+rád tartozik majd és nem rá!
A láthatóan sérült és/vagy bontott csomag esetén viszont
jegyzökönyv
fotó
ÉS
ha át is veszed, akkor
a fentebb leírt bontás videóval, tanúval
* *
Sérült és/vagy bontott csomag esetén
Te
kizárólag az eladóval boxolsz mindig!!!
Mivel CSAK vele állsz jogviszonyban, a futárcéggel nem!
Aztán az eladó majd boxol a futárcéggel,
akit megbízott, ha szerinte a futárcég a hibás...

tamarisk 2017.05.10. 19:40:29

@jacint70:

"A felbontási mizériával kapcsolatban úgy vélem, hogy inkább annak nagyobb a valószínűsége, hogy egy cég nem küld semmit vagy késve teljesít, mintsem, hogy kiküldjön egy olyan "féltéglát", amit a csomagolás gyors felszakításával ne lehetne kiszűrni, mondjuk egy könyv egy póló vagy egy pendrive esetén. Ezt meg meg lehet tenni azalatt, míg a futár elteszi az átvételi elismervényt, vagyis még bőven lehet jegyzőkönyvezni."

Ehhez a futárnak már semmi köze!!!

Ez már nem az ő felelőssége hanem az eladóé!

HA láthatóan sértetlen+bontatlan csomagot adott át.
Akkor bolond lenne várni ...

Hogy aztán olyan ügybe keveredjen, amihez semmi köze?!

- * -

Bővebben az átvételről kicsivel fentebb írtam...

tamarisk 2017.05.10. 19:40:34

@jacint70:

Tévedsz... az előleget vissza kell adni és kész.

Mivel semmilyen többlet jogot nem ad az előleg.
Egyik félnek sem!

Ami többlet jogot ad az
- fogalaló
- kaució

GMS 2017.05.10. 20:06:56

Szulokameleon - hat nem mondtam? Kerdes persze, hogy a mosolyhoz Buddha bacsi melyik inkarnacioja vagy. Elarulom, nekem mindig a kover kopasz tetszett, aki szinte gurul. A templomokban volt eletnagysagu szobra es megsimogathattad a buksijat.:-)
Viszont a kovetkeztetesek logikaja csakugy a tied, mint ahogy enyem a geometria mocsaras terepe (mindig elsullyedtem :-))). Szoval inkabb ne probalkozz. :-D
Jo szinvaltast az egesz csaladnak. Csak nehogy aztan egyszer lefagyjon a szoftver!:-D

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.05.10. 21:47:45

@tamarisk: Ez rendben van, amit írtam arra írtam, hogy nem várható el a futártól, hogy fizetés/átvlte előtt türelmesen kivárja, amíg "beüzemeled" a készüléket... Ez az alapján van, hogy valaki azt írta, hogy ha fizetek->felbontom->bibi van, akkor jegyzőkönyvet lehet felvenni...
Viszont amit te írtál, az jogos, ebből az jön le, hogy a helyes eljárás az, hogy a futár bemutatja a csomagot, megnézem, hogy a csomagolás sértetlen-e, átveszem, majd elvonulok bontogatni, és a beltartalmat leboxolom az eladóval. Ha a csomagolás sérült, akkor jöhet a jegyzőkönyv és az átvétel/nem átvétel.

Amit leírtál, abban viszont határesetnek érzem, ha a csomagolás ugyan sértetlen, de megtapogatva érződik, hogy a belseje törött. Akkor kivel kell boxolni?

kellys 2017.05.11. 00:13:52

@eßemfaßom meg áll: kerlek ne vetitsd ram ki a prekoncepciodat, plane ne monitoron at, mert nem tudod ki vagyok es mit fogok tenni 40 ev mulva (jelenleg cirka 300at adozok). de ez sehogy nem jon ide.
@jacint70: hbas erveles. a penztarosnak ugy kalkulaljak a beret, hogy bekalkulalnak borravalot? ha nem, akkor alma korte.
@Szántó Gábor: nem hoborgok. leirtam, hogy nem kotelezo, de nem kell megmagyarazni hogy van fizetese, mert magyarorsuzagon es par masik orszagban vannak munkakorok, ajhol ugy allapitjak meg a fizeteset a munkavallalonak, hogy tudjak hogy kap borravalot. ha nem kap, akkor a ket szek koze esik. 100bol 1 esetben kaptam borravalot nem fizetos cimnel. tehat a kommented total ertelmetlen, amikor leirod, hogy rahagyod az aprot, magyarul adsz borravalot. kulturara tett megjegyzesed: uk-ben nincs borravalo. amerikaban van. a 10% fogalma se ismeretlen gondolom elotted. innentol kezdve tudod, hogy magyarorszagon bizonyos helyzetekben adunk par szazast, postas, fodrasz, taxis fasz tudja. nem kell. te dolgod. de ne tegyel ugy, mintha ez nem lenne letezo jelenseg.
@tamarisk: en meg nem kerdezem, hanem dolgoztam 10 honapig futarkent. nem ad a fele jattot. 70 cim a suru kor. 30-40 a kicsi. kb 80 jatt volt. plusz 70 fizetes. november december mas dimenzio. de januar es februar is :) ez nagyon regen volt, 6 eve, azota biztos tobb a penz 20%al kb.

kellys 2017.05.11. 00:13:53

@jacint70: Amit leírtál, abban viszont határesetnek érzem, ha a csomagolás ugyan sértetlen, de megtapogatva érződik, hogy a belseje törött. Akkor kivel kell boxolni?
MINDIG AZ ELADOVAL. aztan ha az elado ugy erzi a futarceg torte ossze akkor majd o boxol a futarceggel. te sosem allsz kapcsolatban a futarceggel.

tamarisk 2017.05.11. 07:04:48

@jacint70:

Ha össze bírt törni, annak ellenére, hogy
a csomagoláson nem látszik a sérülés
AKKOR AZT
bizony az eladó csomagolta rosszul....
... igen kicsi az esélye, hogy összetörjön
egy alkalmas-megfelelő csomaglás ellenére úgy!!!,
hogy e közben a csomagolás maga nem sérül meg.

A csomagolás+futártevékenység megfelelősége az eladó felelőssége.
(a futárral a szerződéskor vállalja is a "az áru megfelelő csomagolását" az eladó)

Ezért aztán majd az eladó vitázik a futárral, hogy
- tényleg megfelelő volt-e csomagolás?
VAGY
- a futár volt éppen netán extrém durva ?

Ez a vita nem tartozik vevőre...

- - -

A vevő a futárral alapban csak akkor foglalkozik, ha: a csomag NEM sértetlen (sérült és/vagy bontott).

Ekkor jegyzőkönyvezik, hogy a futár MÁR így hozta.
Azaz biztosan nem a vevő a hibás !

Persze, ha alapos gyanúd van,hogy az ép csomagolás ellenére mégis sérült lehet az árú.
Akkor MEGKÉRHETED futárt, hogy legyen már a tanúd...
De, ha esze van >> nem lesz tanú, mert
- esetleg éppen maga vagy a cége ellen tanúskodna
- olyan ügybe keveredne, amihez semmi köze...

tamarisk 2017.05.11. 07:04:50

@jacint70:

ha a csomagolás ugyan sértetlen, de megtapogatva érződik, hogy a belseje törött.

Nos, szerintem: ha te megtudod tapogatni benne a törékeny árút!!!!
Akkor >> az egy nagyon szar csomagolás volt.... ugye?!

A csomagolási hiba viszont eladó felelőssége, nem a futáré.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.05.11. 08:59:14

@tamarisk: Egyszer rendeltem egy maghőmérőt, ami gyakorlatilag egy rúd... Ez egy buborékos borítékban volt, tehát amikor átvettem, akkor simán kitapogattam, hogy egy rúd van benne. Ha kettő "félrúd" lett volna, azt simán megérzem... ;-)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.05.11. 09:54:58

@kellys:"hbas erveles. a penztarosnak ugy kalkulaljak a beret, hogy bekalkulalnak borravalot? ha nem, akkor alma korte."

Tehát...
Meg akarom venni a Pizzafutárok sanyarú élete című könyvet.

A verzió:

Bemegyek a sarki könyvesboltba. Megkérdezem az eladót, hogy hol találom a könyvet. Odamegy a polchoz, kikeresi, megnézem, beüti a gépbe, kifizetem a pontos összeget.
Az eladó havi nettó fizetése 90 ezret, de mivel a főnöke a belépéskor azt mondta, hogy ennyi a fizetés, ezért ha nem adok neki külön kétszáz forintot, akkor nem vagyok smucig disznó.

B verzió:

Megrendelem neten. Kihozza a futár, átveszem, fizetek. A futár havi nettó fizetése 90 ezer, de mivel a főnöke a belépéskor azt mondta, hogy be van kalkulálva a borravaló, ezért ha nem adok neki külön kétszáz forintot, akkor smucig disznó vagyok.

Ez nem az alma meg a körte.

A esetben az eladó a főnökére morog, mert nem ad neki több fizetést. De nem mond fel, mert valami miatt mégis jó neki ott, vagy nincs más választása.

B esetben a futár a vevőt smucigdisznózza, pedig abból él végső soron, hogy a vevők rendelnek, vagyis van mit kiszállítania. Ha a munkája csak nettő 90-et ér, akkor nem értem a problémát, mert inkább örülnie kéne a "bónusznak", nem pedig kötelezőnek tekinteni.
Ha pedig pl. nettó kétszázat ér, akkor inkább a főnököd a smucig disznó, aki ahelyett, hogy megfizetne, kitesz annak, hogy vagy megkapod a pénzed vagy nem.

Már elnézést, de ha én kötök az eladóval egy szerződést, hogy "2700 forintért eljuttatja a címemre a könyvet", akkor milyen alapon várja el az alvállalkozó alkalmazottja, hogy ő még kapjon kétszáz forintot, mert a főnöke nem ad elég fizetést?

Te mit szólnál ahhoz, hogy bemész a moziba, megveszed a jegyet, majd a jegyszedő közli, hogy adjál neki kétszáz forintot, mert a főnök állítólag azt mondta, hogy szokott lenni jatt?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.11. 12:24:13

@kellys: "kerlek ne vetitsd ram ki a prekoncepciodat, plane ne monitoron at, mert nem tudod ki vagyok"

Hát izé, nem nevezném prekoncepciónak miután te beszéltél egyes szám első személyben arról, hogy futárként nem várod el a borravalót (idézem):

"kellys 2017.05.10. 06:43:03
... soha nem kezeltem maskepp egy cimzettet se hogy ad vagy nem ad, akkor se ha tudtam elore hogy nem ad..."

kellys 2017.05.11. 20:30:22

@jacint70: addig amig nem sikerul dekodolni az alabbi mondatot, szerintem nem sok mindent tudunk egymassal kezdeni. nem en foglak megtanitani ervelni, parhuzamot vonni, ertoen olvasni:
"a penztarosnak ugy kalkulaljak a beret, hogy bekalkulalnak borravalot?"
@eßemfaßom meg áll: ahogy azt is leirtam, hogy 10 honapig csinaltam es 6 - 7 eve a kozeleben nem vagyok a temanak.
DE ha esetleg meg mindig csinalnam, honnan tudod, hogy alacsony nyugdij eseten en hiszterikaznek a magasert aminek a dijat nem fizettem be. maradjunk annyiban, hogy az ilyen hozzaallas kurvara messze all tolem. de ezt neked nem kell tudnod, nem is tudhatod, de az ellenkezojet se kellene ram aggatnod ;) na ezt nevezem en prekoncepcionak.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.05.11. 21:11:54

@kellys: Mit nem sikerült dekódolni, magyarázd el, légy szíves...

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.05.12. 15:10:47

@kellys: Ettől még te voltál a futár, hogy már nem vagy az az semmit nem változtat azon, hogy futárhozzáállással futárnézőpontból adod elő a hosszutávfutár magányossága c. eposzt