Baby Chameleon

- a Chameleon család blogja -

Mivel játszon a baba?

2017. április 19. 09:53 - Daddy Chameleon

Nem biztos, hogy a játékboltosok szívébe fogom magam lopni ezzel a bejegyzéssel, de ha már egyszer zászlómra tűztem a tudatosság szót, valamint egy életre szívembe zártam a kisbabákat, muszáj megírnom.

Persze, a pénzköltés az esetek kiemelkedően jelentős részében érzelmi indíttatású. És különösen, kétszáz százalékosan igaz lehet ez akkor, ha a legféltettebb kincsünknek, a gyermekünknek vásárolunk. De sajnos ezek a fennkölt érzelmek nem adnak több fizetést, nem lesz tőlük magasabb a családi pótlék, és az üzletek sem tudják e miatt kedvezményesen adni a portékáikat. Még mi sem, a saját webshopunkban – persze azért mindig törekszünk legalább egy kis extra ajándékra, ha úgy van. (És általában úgy van.) Minden esetre, meg kell szűrnünk a felénk- , és persze a gyerek felé áradó impulzusokat.

Nagyobb gyerekeknél az egyik ősellenség a televízió, benne a reklámokkal. Gondolom, nem kell részletezni, hogy miért. A másik, hasonló okok miatt, a YouTube. A harmadik pedig a „többi gyerek”, azaz a náluk látott játékok. Kisbabáknál valamivel egyszerűbb a helyzet. Vagy mégsem?

baby_chameleon_mivel_jatszon_a_baba_varosi_reklam_fenyek_este.jpg

Reklámzaj

Kisbabák esetében, különösen, ha első gyerekről van szó, sokszor mi magunk, szülők tudunk túlzásokba esni. Vagy, mert mi hisszük azt, hogy így kell tennünk, vagy, mert megfelelni akarásból, barátok-ismerősök befolyása alatt veszünk meg egy csomó mindent. Ugye, mennyire könnyű elképzelni a babaágyat, amiben, a sok plüss meg csilingelő fityfiritty miatt a lényeg, a baba ki sem látszik? Ha pedig mi magunk előrelátóak és tudatosak vagyunk is, a nagyszülők tízből nyolcszor tuti aláaknázzák mindenféle próbálkozásunkat az ésszerűség terén –és ez egyébként valahol, lássuk be, rendben is van így.

Ugyanakkor, nyilván, valami mégiscsak kell. De mi? Erre hoztam most néhány példát, zömében, de nem kizárólag DIY (Do It Yourself, azaz Csináld Magad) megoldásokat választva.

1. A „semmi”

Bármennyire furcsán hangzik is, ebben a pontban a „semmiről” fogok írni. Látszólag.

Tehát, az újszülöttnek az első hónapokban lényegében nincs szüksége játékra. Legalábbis nem abban az értelemben, amire mi gondolunk, amikor kimondjuk a játék szót. Ezeket a dolgokat ugyanis még nem tudja megfogni. Ha pedig nézi is, mivel nem lát még jól, a nézés sokkal inkább csak bambulás, és nem is kifejezetten az adott játéknak szól.

Ugyanakkor, nem szabad lebecsülni a játékot! A kicsik elsődlegesen a játékon keresztül kerülnek kapcsolatba a kinti világgal. És a játékon keresztül tanulnak meg lényegében mindent, a saját kis tempójukban, a saját kis szintükön. Így hát,

ami nekünk semmi, az lehet, hogy neki igenis kifejezetten valami.

Gondolnád például, hogy az első hetekben, ha csak párhuzamos vonalakat rajzolsz egy fehér lapra, az is kellően erős inger kisbabádnak? Miért vennél hát neki egy csomó, sokszínű dolgot előre? Ugyanez a csörgő. Meg sem tudja fogni, így nyilván, a játék legfeljebb az lehet, ha te rázod az orra előtt. Nem ő játszik, legfeljebb reagál valamire.

A legjobb, ha hagyjuk azt és úgy játszani, és azzal, amivel épp akar. Főleg az első időszakban: neki már az is elég infó, amit fel kell dolgoznia, hogy csak idegen hangokat hall és homályosan lát dolgokat. Nem mellesleg, a legjobb játék számára kezdetben mi vagyunk. A tapintásunk. Az illatunk. A szoptatás. Az evés. Esetleg egy-egy kis fintorunk, arcjátékunk.

2. Zenélő-forgó „izé”

Ez mondjuk megvevős, nem csináld magad cucc, de mivel általában minden családba kerül egy, amikor kisbaba születik, bátran említem meg. Pár hónapos korától, amikor már jobban, némileg tudatosabban „jelen van” a közös életetekben, onnantól lehet értelme ennek a kiságyra szerelhető játéknak. Hosszú-hosszú pecekig képes követni a szemével az épp aktuálisan kiválasztott állatka körkörös útját.

Ilyenkor lassan már meg-meg találja a kezeit is. Sőt, némileg bonyolultabb ábrákat is szívesen nézeget –rajzolj neki!

3. Ne agyald túl!

Popsitörlős zacskó. Csak legyen tiszta, és már mehet is. Négy hónapos kor körül, amikor elkezd mindent a szájába venni, és amikor már egy sima pelenkázás vagy átöltözés is akrobatikus mutatványokkal ér fel, nem mellesleg már mindenféle hangra és mozgásra figyel és reagál, jó időre le tudod kötni a kiürült popsitörlős zacskóval. Kellően nagy, könnyű, színes, és még hangot is ad ki. Csuda jó játék lesz.

Szintén, ha van egy kis kézügyességed, bevarrhatsz valami zörgős anyagot két szövet közé – akár egy másik popsitörlős zacsit. Kifáradásig képesek a babák forgatni, rágcsálni, rázni. Mert egyszerűen hallatlanul érdekes és újszerű, hogy van itt valami, ami zörög, de nem tudják, hogy mi az.

Ekkor már egy ideje a játszószőnyegen is elvan, sőt, rövidebb időre be tudsz neki kapcsolni lassabb, kevésbé eseménydús és nem túl pörgős meséket is. Nagyon jó érzés látni, ahogy „értelmes”, gondolkodó arcot vágva igyekszik követni a kiskacsák vagy egyéb szereplők történeteit.

Ha jön a foga – lassan már jönni fog a fog, haha-, szóval, ha duzzad az ínye, akkor jól tudnak jönni a rágókák. Nem túl drágák, de ha azt sem akarod kifizetni, arra is van megoldás. Egy normál méretű textil pelenkát fel kell vágni kicsi darabokra. Legalább négybe, de lehet kisebb-be is. Bevizezed, majd kis dobozokban teszed, hogy ne érjen semmihez és tiszta maradjon, végül pedig rakd be a fagyasztóba. Érdemes előtte csomót kötni rá. Ha megfagyott, add oda a babának, és nézd meg, milyen jót teszel majd az ínyének is, és mellesleg el is lesz vele egy darabig. (Arra azért figyelj, hogy a fagyasztás előtt csavard ki a rongyot, hogy a legkevesebb víz maradjon benne. Elvégre, jeget fogsz a babának adni a textil szálai közé fagyva. Ne hagyd, hogy túl sokáig szopogassa, mert kipirosodhat tőle a bőre az ajkai körül!)

4. Mindennapi eszközeink

A hozzátáplálás kezdete környékén (általában fél éves kor körül), amikor már amúgy is, napi szinten a kezébe kap műanyag tányért, evőeszközt, és persze ilyenkor már viszonylag stabilan ül is, etetőszékbe ültetve, tedd ki elé az említett dolgokat. Zörögni, zajongani fog vele, viszont lesz egy csomó időd, amikor végre úgy csinálhatsz valamit, hogy bár ott van veled a baba, mégis: mindkét kezed szabad.

Nyilván, már eddig is voltak a baba körül kisállatok, plüssök. Ekkor már elkezdheti azokat is ölelgetni, dobálni. Ugyanakkor, nem lesz nagyobb eszmei értékű plüss, mint az, amit te készítesz. Vagy legalábbis készíttetsz.

5. Bolti dolgok

Mindenképp szeretném ezzel zárni a posztot, mert még csak véletlenül sem akarok abban a szerepben tetszelegni, mintha azt vallanám, hogy „bezzeg a mi időnkben, csuhéj babával is elvoltak a gyerekek”. Nem, kifejezetten nem akarom ezt sugallni. Amire rá akartam mutatni, az az, hogy nem feltétlen kell drága vagy túlgondolt dolgokra költeni. De akkor mit is szerezzünk be a boltokból?

Csillió féle dolog van, árban határ a csillagos ég. Ezért lehetőleg próbálj lecsapni használt termékekre! Jó árban lehet szerezni belőlük. Az alábbi fotón látható villogó-zenélő zongorát a napjainkban körülbelül tízezer forintos új ára helyett, alig használtan háromezerért tudtuk beszerezni. A hajót (csak azért sem bárka) ötszázért, a dobot ezerkettőszázért. 

baby_chameleon_3_jatek.png

 

Ezen túl persze sok más játék is szóba jöhet, de általánosságban két dolgot mindenképp érdemes szem előtt tartani. Az egyik, hogy mindig az életkornak megfelelő játékot adjunk a babánknak, vagy a nagyobb gyermekünknek is. A másik, hogy sokszor az, hogy a gyermek mennyire fog kedvelni egy játékot, közel sincs egyenes arányban annak az árával. Sőt! Csak győzz majd csodálkozni.

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat! (Itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket.)

 

Forrás: babychameleon.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babychameleon.blog.hu/api/trackback/id/tr10012436247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.