Baby Chameleon

- a Chameleon család blogja -

Mit nem kapsz egy kézműves márkától?

2017. július 12. 08:16 - Baby Chameleon

Rendhagyó poszt következik, mely tulajdonképpen indulatban fogant, de megnyugvásban született. Hiszen örök a kérdés: kézzel készített, magas minőségű, több generációs termékeket válasszunk, nyilván, magasabb áron, vagy elégedjünk meg a futószalagon gyártott, még csak nem is mindig feltétlenül rossz minőséggel? De ez utóbbi esetben is mindenképp lemondjunk-e az egyediségről?

Megéri-e vajon a jobb minőséget választani?

Általában meg. Például marha mérges voltam magamra, miután megvettem életem első motoros szerelését. „Jóvanazúgy” címszóval. Mindegy milyen, csak legyen alapon. Elköltöttem közel negyvenezer forintot első körben. Majd aztán használat közben felszínre kerültek a hiányosságok. Itt nem fog, ott nem tart. Hiába van ráírva, nem szellőzik át. De cserébe átázik. Nyom, szorít. Vagy épp túl bő, és nem lehet állítani. És akkor elköltöttem újabb, közel százezer forintot. És akkor már passzolt rám. Kényelmes volt. Helyén maradt a protektor. Sőt, valós védelmet is kaptam. Jah, és nem utolsó sorban, még néztem is ki valahogy.

Mindezt csak azért írtam le, hogy elmondjam, hogy törekedni az olcsóra teljesen emberi dolog. E miatt még a hozzám hasonló tudatos emberek is bele-bele esnek abba a hibába, hogy először valamilyen fél megoldás mellett teszik le a voksukat. De, mint ahogyan a fenti példa is mutatja, sokszor az olcsóbb: drágább lesz.

Ebben a posztban pedig megmutatom, hogy mit nem kapsz az – igen, sokszor nem kevés-  pénzedért, ha egy lelkiismeretes, odaadó gyártó kezei közül kikerült baba-mama terméket rendelsz. Illetve, azt is elmondom, hogy mit kapsz.

Pár hete nyaralni mentünk, és a szállásra vinni akartunk ágynemű huzatot. Hogy a sajátunkat használjuk. Be is szaladtunk egy jól ismert, de meg nem nevezett üzletbe, ahol az alábbi „csodával” találkoztunk. Nem állítom, hogy mindig, minden üzletben ez lenne a tendencia és, hogy csak ilyet lehet találni. De remekül demonstrálja a fenti dilemma feloldását.
Az alábbi fotók mind egyazon ágyneműgarnitúráról készültek. A képek alatt magyarázat, hogy mit látsz.

nem_baby_chameleon_agynemu_1_k.jpg

El nem dolgozott varrás. Anyaghibák. Csak előkészített, de be nem fejezett gomblyuk.

nem_baby_chameleon_agynemu_2_k.jpg

Ugyanez, csak a másik oldala.

nem_baby_chameleon_agynemu_3_k.jpg

Csak egy kis anyaghiba.

nem_baby_chameleon_agynemu_4_k.jpg

Igénytelen varrás eldolgozás. Mit igénytelen? Konkrétan nincs levágva a felesleges cérna.

nem_baby_chameleon_agynemu_5_k.jpg

Rossz minőségű anyag. Be nem fejezett eldolgozás. Hibás öltésfeszesség megválasztás.

nem_baby_chameleon_agynemu_6_turned_k.jpg

Vajon mennyire strapabíró ez a varrás?

nem_baby_chameleon_agynemu_7_k.jpg

Ha már nincs gomblyuk, akkor a gombra sem lesz különösebb szükség?!

nem_baby_chameleon_agynemu_8_k.jpg

Rossz minőségű anyag. Be nem fejezett eldolgozás. Megint.

nem_baby_chameleon_agynemu_9_k.jpg

Egyenetlen anyagfestés. (Ki tudja, milyen festékkel?)

nem_baby_chameleon_agynemu_10_k.jpg

Ismét ékes példa a tisztázásra. Ja, nem.

nem_baby_chameleon_agynemu_11_k.jpg

Ez már konkrétan kosz (folt) is rajta, nem csak anyaghiba.

nem_baby_chameleon_agynemu_12_k.jpg

Szívesen belefeküdnél ebbe az ágyneműbe?

nem_baby_chameleon_agynemu_13_k.jpg

- Törekedjünk a hibamentes szabásra és eldolgozásra!

- Ok főnök! (Hagyd a francba Teri, jóvanazúgy!)

 

Mint a fenti példából is látható, egy termék varrása, elkészítése során nagyon sok részletre kell odafigyelni. Számos lépés van, amíg a megálmodott darabtól eljutunk a kész termékig. Így sok a hibalehetőség is.

- Az egész a termék megálmodásával kezdődik.

- Majd azt szabásmintává kell alakítani.

- Az alapanyagok beszerzése is legalább ilyen fontos, ha nem a legfontosabb. Törekedni kell a biztonságos, bevizsgált forrásokra!

- Egyes anyagoknál szükséges a „beavatás”.

- Jöhet a szabászat.

- És végül a lényegi szakmunka: a varrás.

De itt is számos részletben tud a kisördög megbújni. Ha nem figyelünk, hamar beleszaladhatunk olyan hibákba, amit a legtöbben elintéznek egy legyintéssel. És bizonyos esetekben igazuk is lehet. De egy igazi kézműves ezt nem engedi meg magának! Ha kell, újra és újra felbontjuk a már kész varrást is. Vagy, ha kell, a szabástól újra kezdjük a munkálatokat, hogy csak tökéletes munkát adjunk ki a kezünkből.

Mutatok erre is példát.

baby_chameleon_nyalkendo_hiba_1_k.jpg

A nyálkendőknél például, kezdetben, elkövettük azt a hibát, hogy akár ilyen nagy eltérések is „keletkeztek” a két patentos oldal között. (A nyálkendő itt még nincs felpatentozva.)

baby_chameleon_nyalkendo_hiba_2_k.jpg

Sokaknak talán fel sem tűnik, de itt is vissza kellett bontanunk a varrást, mert a gép varrótalpa alatt saját maga alá gyűrődött az anyag. Lehet mondani, hogy a pamut jersey sajátossága a rugalmas megnyúlás, ugyanakkor profi kezek között ebből nem lehet probléma!

baby_chameleon_rongyikendo_hiba_k.jpg

És, hogy a végére egy kisebb hibát is mutassak, kezdetben az sem volt mindig egyértelmű, hogy a termék címkét mennyire kell/lehet bevarrni az anyagba. Itt például nagyon stabilan van rögzítve a címke, más kérdés, hogy a fele nem látszik. Természetesen így termék nem hagyhatja el a Baby Chameleon műhelyét, de az alvállalkozó anyukáinknak sem engedjük meg ezt a fajta oda nem figyelést.

 

Szerencsére, azt tapasztaltjuk, hogy mind a munkatársaink, mind a vásárlók egyre inkább természetesnek veszik és el is várják azt a fajta minőségi követelményt, melyre a kezdetek óta alapozzuk alkotó folyamatainkat. Olyannyira, hogy már nem kérdezik meg, hogy miért is kerül adott esetben két-háromszor annyiba egy Baby Chameleon termék, mint a sorozatgyártott társaik.

Büszkék vagyunk, hogy a piaci szereplők között is a legmagasabb minőséget képviselők egyikei lehetünk!

Nem hiszitek? Teszteljetek minket bátran! Vagy nézzétek meg munkáinkat a Facebook vagy Instagram oldalunkon!

 

Ha pedig nem akarsz lemaradni a többi posztunkról, iratkozz fel hírlevelünkre ITT, amiért most ajándékot egyébként is kapsz!

 

Forrás: babychameleon.hu

Szólj hozzá!

Hordozol? Védd magad!

2017. június 21. 06:36 - Daddy Chameleon

A minap egy találkozóról hazafelé jövet, az utcánk elején található edzőterem ajtaján egy plakátra lettem figyelmes, melyen a következőt olvastam: baba-mama hordozós önvédelmi edzés. Tessék?

kovacs_ildiko_onvdelmioktatas_baby_chameleon_1.jpg

Közelebb mentem, és már nem csak a betűket, de a fotókat is láttam, és tényleg az volt, amire elsőre gondoltam. Egy anyuka, hordozóban a testén lévő gyermekével épp „megvédte magát”. - Hát ez marha jó! –gondoltam. Persze, nem csak az edzések, az oktatás gyakorlati haszna vitathatatlan, de a célcsoport ennyire lézerpontosságú belövése is ámulatba ejtett. Erről többet meg kell tudnom!

kovacs_ildiko_onvdelmioktatas_baby_chameleon_2.jpg

Fel is vettem a kapcsolatot Kovács Ildikóval, aki egy tüneményes kislány anyukája. És e mellett, hogy a lényegről se feledkezzünk meg, 2004 óta gyakorolja a harcművészetek többféle stílusát. Keleti és nyugati küzdősportokban is jártasságot szerzett, 2011 óta pedig speciális, női önvédelmi képzéseket is tart. Párjával saját stílust is alapítottak. Ám, mint ahogyan ez a legnagyobb sportemberekre, és különösen egy-egy küzdősportot vagy önvédelmi mozgásművészetet magas fokon űzőkre jellemző, ezt szerényen nem is igazán kommunikálják.

kovacs_ildiko_onvdelmioktatas_baby_chameleon_3.jpg

Önvédelem

Inkább a manapság egyre nagyobb hangsúlyt és figyelmet érdemlő önvédelemre koncentrálnak, mind technikai, mind mentális oldalról. A technikai részt talán nem is igazán kellene túlragozni, mégis, álljunk meg egy szóra itt. Mi az önvédelem? Ha definiálni kellene, az önvédelem azon tevékenységek összessége, melyekkel valaki a maga (és jogai) elleni támadásokat megelőzni és elhárítani igyekszik. Ezzel Ildikó definíciója is egybevág:

„Számomra az önvédelem nem egy harcművészeti stílust jelent, hanem azon technikák és módszerek összességét, melyek a leginkább alkalmasak önmagunk védelmére váratlan helyzetekben, eszközös támadás és több támadó ellen is.”

kovacs_ildiko_onvdelmioktatas_telapo_gyerekedzes_baby_chameleon_1.jpg

Persze, mint mindig, itt is a legjobb a megelőzés, az esetlegesen kockázatos szituációk elkerülése. Ha pedig megtörténik a baj, akkor pedig az egyik legjobb technika a meglepetés ereje. Elvégre, melyik elvetemült bűnöző számít arra, hogy egy babakocsis vagy hordozós anyuka nem, hogy megretteni nem fog, de még jól vissza is támad? És ha emberünk egy pillanatra megtorpan, akkor pedig a legjobb mielőbb elhagyni a helyszínt. A visszatámadást, a gyakorlati technikákat azonban nagyon sokat kell gyakorolni, hogy bármikor elővehessük őket.

Mentális oldalról talán nehezebb az önvédelmet oktatni, hiszen mi, normális emberek igazából nem is értjük, hogy hogyan lehetséges az, hogy valaki, egy másik ember egyszer csak odajön, és el akarja venni valaminket?! Vagy, hogy bántani akar?! Egyáltalán, az a tudat, hogy nem vagyunk biztonságban, már ez egy elég nagy lelki teher. És akkor az utcai atrocitásokon túl még nem is említettük a valószínűleg legeslegrosszabb élethelyzetet, a családon belüli bántalmazásokat. Ezért Ildikó elmélyülten foglalkozik az önvédelemmel kapcsolatos pszichológiai háttérrel is. Szükséges is, hiszen sokszor úgy kezd el valaki járni hozzá, hogy már megtörtént az eset. Ilyenkor pedig, amíg legalább nem kezdi el az áldozat feldolgozni a történteket, hiába minden edzés. Ugyanabban a szituációban előbb görcsöl be, mintsem, hogy védekezni tudjon.

A Női Önvédelem Nagykövetei

A hozzá járó hölgyek a fizikai és lelki felkészítés mellett egy támogató, segítő közösség tagjai is lesznek. Az elmúlt években, jó érzékkel, igyekezett a létező összes fórumon hirdetni ennek a mozgásformának a hasznosságát. Számtalan újság cikk, TV-s megjelenések, iskolai bemutatók és előadások után Ildikó edzéseit egyre többen próbálják ki. Egy ideje pedig már nemcsak egyedül képviseli a témát. Akik már huzamosabb ideje járnak, és el is mesélik történeteiket, Ildikóval együtt a Női Önvédelem Nagyköveteivé válnak.

Mindenkinek joga van a biztonságra

Az anyák, úgy általánosságban a többi nőhöz képest még kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, mert az ÖN-védelmen túl a velük-rajtuk lévő kisgyermeküket is védeniük kell. Ez azon túl, hogy emberi jog, valós, napi szükséglet is – és nem is kell kizárólag támadásokra gondolnunk, lehet szó csupán egy figyelmetlen emberről is a tömegközlekedésen. Ez az emberi jog nem csak azt jelenti, hogy jogom van ahhoz, hogy ne támadjanak meg. De ahhoz is, hogy ne is érezzem magam megtámadhatónak, hogy biztonságban érezhessem magam.

kovacs_ildiko_onvdelmioktatas_telapo_gyerekedzes_baby_chameleon_2.jpg

Na de, ha már ez manapság nem feltétlenül alapértelmezett, mit tehetsz, hogy tudatosan és radikálisan csökkenthesd a probléma bekövetkeztének esélyét? Néhány példát írtunk össze:

- Ha kis gyerekkel utazunk zsúfolt villamoson vagy metrón, inkább az elől hordozást preferáljuk, így mindenki látja, hogy babával vagyunk, mi is könnyebben tudjuk a kezünkkel védelmezni. Háton sokszor nem veszik észre a babát, nem vigyáznak ránk és a babára az utastársak. Véletlenül ellökhetik a mamát és megüthetik a babát is.

- Ha babakocsival vagyunk, figyeljünk a kocsira felakasztott értéktárgyakra is. Egy táska, egy telefon könnyű zsákmány lehet a tolvajoknak, akik kihasználják, hogy az anyukák a gyermekükre figyelnek.

- Tedd le a mobilod! Tarts szemkontaktust a körülötted lévőkkel. Ez már sokszor magában elég ahhoz, hogy az alkalmi bűnözőt elrettentse a támadástól vagy lopástól.

- Napközben, séta közben a járda közepén haladj, így kisebb eséllyel ránthatnak be egy kapualjba vagy lépcsőházba.

- Ha mégis megtámadnak, folyamatosan kiabálj, hívd fel magadra a környezeted figyelmét, hátha valaki segítséget tud nyújtani. És lehetőleg próbálj meg ellenállni.

- Kicsit eltekintve a babás-hordozós önvédelemtől, ha például este mész el valamerre, és autóval vagy, parkolj kivilágított, lehetőleg a hely bejáratához közeli parkolóban. Már messziről nézd meg, hogy nincs-e valami vagy valaki az autó alatt. Hátulról közelítsd meg az autót, hogy meglásd, nincs-e valaki a hátsó ülésen. Ha szokatlant tapasztalsz, ne félj segítséget hívni!

- A táskádban lévő legtöbb dolog is alkalmas lehet az önvédelemre. Egy pendrive, egy hajkefe, egy toll vagy egy kulcscsomó  – talán nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy kitaláld, hogy melyiket mire használhatod.

De akár ki tudod találni, akár nem, ne feledd: a legfontosabb észrevenni a bajt, majd elkerülni. És, csak a legvégső esetben, ha már nem tudsz kiszállni vagy elmenekülni a helyzetből, akkor elkezdeni az önvédelmet. Illetve - fontos!-, szituációtól függően, sokszor a legbölcsebb, amit tehetsz, ha odaadod, amit kérnek. A táska, a pénz, a telefon pótolható. Ezek nem érik meg, hogy esetleg olyan sérülést szerezz, ami egy életen át elkísér. Különösen igaz ez pisztolyos támadás esetén.

Ha pedig mégis önvédelemre kerül sor, úgy tudsz a leghatékonyabb lenni, ha előtte felkészülsz az adott stresszhelyzetre. Mind lelkileg, mind technikailag. Ezeket pedig profiktól tudod megtanulni. Egy önvédelmi technika begyakorlása és elsajátítása sok időt vesz igénybe. Persze, ebben már benne van nem csak az önvédelem, de az ellenfél esetlegesen semlegesítésének tudománya is. Ugyanakkor, ahhoz, hogy a legalapvetőbb dolgokkal tisztába kerülj, elég pár havi gyakorlás is. Legvégső esetben pedig, mit is veszíthetsz? Legfeljebb mozogtál egy jót. Akár kisbabáddal együtt.

kovacs_ildiko_onvdelmioktatas_telapo_gyerekedzes_baby_chameleon_3.jpg

Jah! Ildikó kisgyerekeknek is tart (3 éves kortól) játékos alapokra helyezett önvédelmi edzéseket. Nagyon helyesen! Hiszen a lurkók így lényegében észrevétlenül, játékos gyakorlatok közben sajátítják el az önvédelemhez szükséges alapmozgásokat és szemléletet. Az önvédelem, a küzdősportok pedig ezen túl tartást, önbizalmat kölcsönöznek az embernek. Állhatatosságra, önuralomra tanítanak. És, szintén nagyon fontos, segítik a küzdőszellem, az akaraterő fejlesztését is. Hogy ezek fontosak-e egy gyermeknek? Szerinted?

Ildikóról és edzéseiről az onvedelemoktatas.hu és a kovacsildiko.com oldalakon találsz több információt - melyek egyben a fenti fotók forrásai is.

 

Ha szeretnéd, kövesd a Facebook oldalunkat! (Itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket.) 

Ha pedig inkább e-mailes vagy, iratkozz fel hírlevelünkre ITT.

 

Forrás: Baby Chameleon

Szólj hozzá!

Gyermekéletmentő tippek kánikula idejére

2017. június 21. 06:36 - Baby Chameleon

A mai napig jönnek hírek feledékeny, de talán inkább felelőtlen szülőkről, akik a legnagyobb melegben képesek az autóban hagyni gyermekeiket. Kisebbeket, nagyobbakat, de a végeredmény sajnos sokszor ugyanolyan: végzetes. Annál is inkább elképesztő ez, mivel minden évben, minden nyáron cikkek és tájékoztatók százai kerülnek publikálásra a témában – nem csak az interneten. Így pedig igen széles körben elterjedhetne a sok fontos információ a megelőzésről.

A szívünk szakad meg az ártatlan kis áldozatokért, ezért most a magunk módján adózunk az emléküknek: hozunk pár gondolatot és tippet arról, hogy hogyan előzhetjük meg a bajt. Nem csak az autóban.

Amikor a babakocsi üvegházzá válik

Sokan gondoljuk, hogy ha teljesen letakarjuk a babakocsit, akkor megvédhetjük gyermekünket a közvetlen napfénytől. Ez ugyan részben igaz, ám sokan nem számolnak egy sajnálatos következménnyel:

„Extrém meleg lesz a babakocsikban, akárcsak egy termoszban. Rossz benne a légmozgás, és még a babát sem látjuk benne – mondta egy stockholmi gyermekorvos, bizonyos Dr. Dr Svante Norgren a Svenska Dagbladet nevű újságnak.

baby-carriage-807847_640.png

Kép forrása: Pixabay

Az újság csinált egy kísérletet: délelőtt fél 12 és délután 1 között kint hagytak a napon egy babakocsit, lefedetlenül. Az amúgy nem túl „combos” svéd nyárban a kocsi 22 fokosra melegedett.

Amikor azonban lefedték egy könnyű, vékony anyaggal, fél óra alatt 34 fokra nőtt benne a hőmérséklet. Szerintem megdöbbentő a különbség! És mit is jelent ez? Nem mást, mint, hogy a szülők a gyerekek védelme helyett kifejezetten veszélyeztetik utódaikat. Még ha akaratukon kívül is.

Az orvos szerint ez két okból is veszélyes. Egyrészt, a nagy meleg miatt a kicsi „azt hiheti”, hogy ismét az anyaméhben van, és megállhat a légzése. Másrészt pedig kiszáradhat, vagy hőgutát is kaphat.

 

Az autó –az abszolút halálok

Egy 2015-ös cikk szerint, mely a The Independent-et adta meg forrásként, kilenc naponta hal megy egy gyermek, azért, mert bennhagyták az autóban. Igaz vagy sem, e miatt már olyan gyerekülést is forgalomba hoztak, mely érzékeli, és hangjelzéssel figyelmezteti is a szülőt, ha a babát az autóban felejtené.

Egy régi, még 2005-ös TotalCar cikk részletesen taglalja, hogy milyen hőmérsékletet tud elérni az autó, ha a tűző napon parkolod le. Hogy csak egy számadatot idézzek: a fekete műszerfal 70 fokosra melegedik. Kérdés? Az eredmény pedig még durvább, mint a babakocsi esetében.

Tippek alváshoz

Szállásfoglaláskor légkondicionált, de legalább ventillátorokkal hűtött ingatlant válassz.

A lakás leghűvösebb szobáját válaszd a gyerekeknek. Ne altass csecsemőt babakocsiban.

Alvás előtt ne hideg, hanem langyos vízben fürödjenek a gyerekek.

A ventillátort a szoba levegőjének mozgatására használd, ne irányítsd direkt egyikőtökre se. (Fontos még, hogy a gyerekek ne tudjanak hozzányúlni a ventilátor lapátjaihoz.)

polar-bear-614721_640.jpg

Kép forrása: Pixabay

A légkondit elég, ha 23-24 fokra állítod. A túl nagy hőmérséklet különbség nem tesz jót se bentről kifelé menet, se kintről befelé jövet. Előző nehezebbé teszi a meleg elviselését, utóbbi megfázáshoz, tüdőgyulladáshoz vezethet.

Hogyan készülj fel?

A gyerekeket ilyenkor könnyű, laza, világos ruhába kell öltöztetni. Mindenképp adj rá laza baba-sapit, vagy inkább kalapot.

Ne tartózkodjatok a napon! Maradjatok árnyékban. Ok, tudom: győzzem meg erről a gyerekeidet a Balaton parton. De tudod mit? Ez a te felelősséged! Időnként igenis ki kell őket parancsolni a vízből, egy kis árnyékban tartózkodásra és folyadékpótlásra.

bottle-2032980_640.jpg

Kép forrása: Pixabay

Igen, a folyadék. Talán a legfontosabb minden tanács közül: igyatok sokkal többet, mint azt megszoktátok! Különösen akkor, ha még szoptatsz! Ne feledd: kisbabádnak ilyenkor ez az egy lehetősége van, hogy pótolja a folyadékot. Akkor is, ha csak a lakásban vagytok!

Tünetek

Ha mégis megtörtént a baj, hogyan veheted észre? Mik a napszúrás és a hőguta legfőbb tünetei?

A bőr meleg, piros és száraz. Az arcon viszont épp, hogy sápadt. A pulzus gyors, a beteg pedig bágyadt, letört. Felszínesen, gyorsan lélegzik. Gyakran hányás is előfordul. Ritkábban kell pelenkát cserélni.

És mik a teendők?

Hívjatok orvost! Addig pedig ne túl hideg borogatással hűtsük az árnyékba vitt beteget, és itassuk vízzel. Enni ne egyen, kávét és alkoholt ne igyon!

 

Ha szeretnéd, kövesd a Facebook oldalunkat! (Itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket.) 

Ha pedig inkább e-mailes vagy, iratkozz fel hírlevelünkre ITT.

 

Forrás: Baby Chameleon

2 komment

Babatörölköző történelem

2017. június 19. 08:45 - Baby Chameleon

Törölközőinkhez kötődő akciónk apropóján (részletek a Facebookon), úgy gondoltuk, hogy az arra fogékonyaknak mesélünk egy kicsit a Baby Chameleon babatörölközőiről. Egy kis sztorizás arról, hogy miért készítjük, és egy kis “szakmázás” arról, hogy miből és milyen módon.

Egy Baby Chameleon babatörölköző készítése számunkra öröm lesz, míg világ a világ. Hogy miért? Mert kislányunkat, Baby Chameleon-t életében először egy nyuszifüles babatörölközőbe sikerült belecsavarnunk – mely szerintünk a világ legcukibb baba holmija.

baba_torolkozo_frottir_macifules_rozsaszin_szetnyitott_baby_chameleon.JPG

Annyira, de annyira édes volt, ahogy kérdően és várakozóan nézett ki a nagy, habos frottír rengetegből azokkal a hatalmas nyuszi fülekkel a kis kobakján, hogy e kép örökre a lelkünkbe és a szívünkbe égett. Így hát, minden egyes babatörölköző varrásakor, akarva-akaratlanul is elénk tárul e kép, újra meg újra.

Ezt az élményt szeretnénk átadni neked is! Persze, köszönhetően Mommy Chameleon ügyességének és leleményességének, akkor sincs gond, ha a nyuszis helyett inkább egy édes, mackófüles babatörölköző az, amit látnál szívesen gyermekeden. Ilyet is nagy odaadással készítünk neked, nektek.

baba_torolkozo_frottir_macifules_kek_szetnyitott_baby_chameleon.JPG

És, hogy miért jó a Baby Chameleon babatörölköző, és miben más, mint egy mezei törölköző? Leghitelesebb lenne erről a kislányunkat megkérdezni, de mivel ő még csak gagyogni tud, azt is csak amolyan kezdetlegesen, megpróbáljuk mi szavakba önteni.

Alak

Talán a legszembetűnőbb különbség egy babatörölköző és egy normál törölköző között, hogy a babatörölköző alapja/alakja egy negyvenöt fokban elforgatott négyzet, melynek a felső csúcsán egy kapucnit alakítunk ki. A négyzet alak segíti elő, hogy könnyebben lehessen teljesen bebugyolálni a kisbabád a törölközőbe. Ezt a törölközőt néha kifogónak is hívják, meglehet, sokak szerint a kifogó egy textil – vagy tetra pelenka anyagból készült, elsődleges vízfelitató anyag a fürdetés utánra. De ezen, kár vitázni.

Méretét tekintve 70 X 70 cm-eset vagy 100 x 100 cm-eset készítünk. Utóbbit mondjuk már inkább nagyobb gyerekeknek ajánljuk, hiszen a kisbabák még a kisebbikben is könnyen „elvesznek”.

Kapucni

Sokkal fontosabb a már említett kapucni a babatörölköző tetején. Kemény dió ám úgy szárazra törölni fürdetés után, hogy egyszerre legyen száraz a teste és a feje is. A legkisebbeknél azért, mert őket igazából nem is törölgetjük, csak leitatjuk róluk a vizet. (A nagyobbaknál meg azért, mert 5-6 hónapos kortól már fáradhatatlanul jár a kezük, lábuk, jó, ha a szemüveget nem verik le a fejedről.) A kapucnis babatörölköző pont ezt segít megoldani.

Mellesleg, főleg az első időszakban, amikor még rutintalanabbul megy a fürdetés, pelenkázás, öltöztetés, jó az a tudat is, hogy lehet ugyan, hogy nem végzünk 1 perc alatt mindennel, de legalább ezen idő alatt sem hűl ki, fázik meg kisbabánk buksija a párolgás, vagy a szoba esetleg hűvösebb levegője miatt.

Anyaga

A babatörölközők anyaga frottír. A frottír általában (nálunk kizárólag) 100% pamutból készült, lágy, hurkos felületű, némileg plüss-textúrájú szövet. A hurkok méretétől, nagyságától függ a tapintásának az érzete, azaz a puhasága, valamint a nedvszívó képessége. A rugalmasságát például lycra-val növelhetik. Nedvszívó képességét (a hurkok méretén túl) és tapintásának érzetét bizonyos műszálakkal, például poliészterrel vagy műselyemmel.

torcsik_fb-ra_opt_meret.png

Először a 19. század közepén készítették selyemből. Legelterjedtebb és legbeszédesebb angol elnevezése terry (vagy terry clothes), mely a francia tirer szóból eredeztethető. Ennek jelentése kihúzni vagy áthúzni – mely utal a készítésének-, a hurkok kialakításának módjára is.

torcsi_lany_blog_hu.png

Visszatérve a babatörölközőre, az alapvető és fentebb sorolt értékei még egy ügyes tippel is lehet növelni. Miközben fürdik a bébi, tedd a törölközőt a fűtőtestre! Persze, ne legyen túl meleg, épp csak annyira, hogy a szoba levegőjének hőmérsékletét valamennyivel túllépje. A kis didergő test, hidd el, nagyon hálás lesz majd érte!

torcsi_fiu_blog_hu.png

A végére pedig még egy tipp: nyakunkon a strand és az esküvői szezon –ilyen menő kiegészítőket pedig ajándékba ritkán szerezhetsz be a babádnak! Jah, hogy az akció részletei is érdekelnek? 

 

Ha szeretnél többet megtudni, kövesd a Facebook oldalunkat! (Itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket.) 

 

(Forrás: babychameleon.hu)

Szólj hozzá!

Babakelengye: babaszoba berendezés praktikusan

2017. június 14. 07:52 - Daddy Chameleon

Daddy Chameleon a zoldgondoskodas.hu -ra írt vendég posztot (Forrás: zoldgondoskodas.hu).

Köszönjük a lehetőséget! A posztot pedig alább olvashatjátok. 

torodes_a_babaval_babakelengye_babaszoba_berendezes_baby_chameleon.jpg

Gyakorlati tanácsok egy újdonsült apukától kismamáknak

 

Kisbabánk születése valami hallatlan nagy és csodálatos dolog. Kevés van, ami ehhez fogható. Még ha a törődés a babával extra sok feladattal lát is el. Legyen szó az etetésről, a melegen tartásáról, de úgy általában bármiről, ami a kényelemérzetét, a biztonságát szolgálja.

Így hát, nektek, szülőknek, elemi érdeketek, hogy a lehető legjobban rendezzétek be a babaszobát vagy baba sarkot. Hogy miért? És, hogy mit jelent a legjobb? Természetesen nincs objektív válasz. A mi értelmezésünkben azonban a válasz a: praktikus.  – Ok – kérdezheted-, de kinek mi a praktikus? Jó kérdés, elmondom. Az, amikor minden kézre esik. Amikor logikus rendszerben vannak a különböző kellékek. Sőt, a legjobb, ha az otthonod kényelmét valamilyen módon magaddal is tudod vinni!

Kezdjük ott, hogy a legtöbb szülő úgy rendezi be a babaszobát, ahogyan elképzeli, hogy majd milyen lesz a gyereke személyisége. Honnan is tudhatnánk? Másrészt, sokan telirakják csillogó vagy színes dekorációkkal, plüssökkel. A túl sok inger a kezdetek kezdetén nem kell a babának és bőven elég ezeket a holmikat beszerezni, ha már ő tudja kiválasztani, mit szeretne. (Tipp: ha ezt ráadásul a saját ágyba költöztetéshez kötöd, akkor talán még szívesebben fogja otthagyni a szülői ágy melegét).  A baráti körömben látok kislányokat akik megőrülnek már kétévesen a rózsaszínért, mások esetleg az autókért.  Összességében tehát, adódik a kérdés, hogy miért nem a saját maguk elképzeléseik szerint rendezik be sokan a babaszobát? Elvégre, ők, mi szülők fogjuk azt lényegében használni.

 

És itt a lényeg. A babaszoba, különösen az első hónapokban még csak véletlenül sem játszótér. A fő célja, hogy kiszolgálja a baba igényeit. És a tiéd is! Hidd el, az a 6 méter a hálótok és a gyerekágy között semminek sem tűnik. De ha éjjelente 4-6 alkalommal kel oda-vissza megtenned ugyanezt a távot, félálomban, heti hét nap: az egy év alatt körülbelül 22 km. És ezek csak az éjszakáid.

Ugyanilyen alapon … na de menjünk sorjában!

Első kiságy a kisbabának

Először is tehát, lehetőleg ne legyen túl messze a hálótól, ahol alszol. Illetve ne is legyen se fűtőtest, se ablak közvetlen közelében. (És ha már itt tartunk, ne érjen el az ágyból kábelt, függönyt, stb.) Ezen túl, a legjobb, ha egy pelenkázó alkalmatosság, például a pelenkázó szekrény mellett van. Így éjjel is, ha át kell pelenkázni, néha fel sem kel teljesen a pelus cserére a bébi, és mire eszmél, már újra az ágyikójában van.

Sokan szeretik a baba fészket is az első 3-4 hónapban. Ezt be lehet tenni az ágyba, sőt, aláteheted a légzésfigyelő szenzor-lapját is. Amíg a baba nem túl mozgékony, amíg nem forgolódik, addig tényleg jó lehet neki – biztonságérzetet ad neki az állandó test-kontaktot imitáló baba fészek.

Pelenkázó állvány vagy szekrény?

Na, ez egy olyan dolog, ami vallási felekezeteket tud kialakítani. Sokak szerint elég egy-, az ágyra keresztbe rakható pelenkázó felület. Mások szerint minden felesleges, ami több annál, mint, hogy gyors átpelenkázzuk a kanapén. Mi egy harmadik dolgot próbáltunk ki, és nagyon szeretjük magunkat a döntésünkért. Vettünk egy pelenkázó szekrényt.

Ennek a technikai leírásába nem mennék bele, röviden a lényeg: minden kéznél van, ami kellhet pelenkázáskor és fürdetés után. Pelenka, popsitörlő és popsi krém, fürdető, testápoló, csere body-k, kis ruhák, törölközők. Mert elfér, mert lehet rá aggatni dolgokat, mert kis dobozokkal tovább rendszerezhetőek a kellékek, és két nagy fiókja is van. Jah, és majd ha nem kell már a pelenkázó rész, az levehető, és tovább használható majd ez az alkalmatosság szekrényként, komódként.

Alapvető ruhadarabok a babának: body és törülköző

A kéznél szükséges holmik közül kiemelnék néhányat. Kezdjük a legalapvetőbbel, a body-val. Ez a ruhadarab a kisbabák egyik legjobb barátja. Hiszen – jó esetben – puha, jó az érintése, a testhez hozzáérve biztonságérzetet ad, és mindezt úgy, hogy a hideg ellen is egy újabb rétegként funkcionál, anélkül, hogy a bébit korlátozná a szabad mozgásban. Ez különösen cuki darab a Baby Chameleontól.  Mindig adj tehát a babádra body-t.

A baba törölközőjénél ellenben, praktikus, ha kapucnis. Ezért is ez az egyik legszembetűnőbb különbség a felnőtt vagy hagyományos törölközőkkel szemben. Kemény dió ám úgy szárazra törölni fürdetés után, hogy egyszerre legyen száraz a teste és a feje is. A legkisebbeknél azért, mert őket igazából nem is törölgetjük, csak leitatjuk róluk a vizet. (A nagyobbaknál meg azért, mert 5-6 hónapos kortól már fáradhatatlanul jár a kezük, lábuk, jó, ha a szemüveget nem verik le a fejedről.) A kapucnis baba törölköző pont ezt segít megoldani.

Mellesleg, főleg az első időszakban, amikor még rutintalanabbul megy a fürdetés, pelenkázás, öltöztetés, jó az a tudat is, hogy lehet ugyan, hogy nem végzünk 1 perc alatt mindennel, de legalább ezen idő alatt sem hűl ki, fázik meg kisbabánk buksija a párolgás, vagy a szoba esetleg hűvösebb levegője miatt.

Utazás a babával: a legfontosabb beszerzendők

A törődés a babával akkor lehet inkább kihívás, ha el kell hagyni a jól megszokott, biztonságos rendet. Látogatás a nagyszülőknél, bevásárlás, esetleg a gyermekorvosi vizit? Minden esetbe ki kell kicsit lépned a komfort zónádból. Ezért jó, ha minden szükséges dolgot magaddal tudsz vinni, minél kisebb helyre pakolva.

Ezért mindenképp jusson hely a pelenka táskában egy pelenkatartónak. Kellően kompakt, és kifejezetten jól szolgál, ha menet közben csak be kell ugrani valahova a babával, és nem akarod magaddal vinni a teljes pelenkás pakkot. A pelenkákon kívül helyet csinálhatsz benne a popsitörlőnek, a popsikrémnek, a baba cumijának, és legtöbbször hagynak benne további rekeszeket is, amibe bármit pakolhatsz, egyedi igényeid szerint. 

Szintén a praktikum szülte a szoptatós karpárnát. Funkciójából adódóan sokkal kisebb, mint a hagyományos szoptatós párnák, ezért akkor is nagyban megkönnyíti az etetést, ha nem vagytok otthon. Pakolhatod a pelenkázó táskába, ha babakocsival mentek sétálni. De szétkapcsolva az autóban sem fog senkit sem zavarni.

S végül, egy utolsó jó tanács mára: takaró. Legyen az egy wellsoft takaró, vagy egy elegánsabb minky takaró! Legyetek otthon vagy úton, üljetek rá, használjátok napellenzőnek vagy konkrétan takarózni! Bárhogy is van: a popsitörlő után talán egy babatakaró az, ami a legjobban, a legsokoldalúbban megkönnyíti a helyzetet a baba körüli teendőkkel.

 

Vendégszerzőnk:

A cikk írója Tóth Adorján. A Baby Chameleon egyik alapítója, Daddy Chameleon néven szokott publikálni. Gyakorló szülőként, feleségével, Bogival a saját tapasztalataik alapján készítenek egyedi megrendelésre baba-mama kiegészítőket, ajándékokat. Továbbá, elkötelezettek az anyák munkaerőpiaci reintegrációja mellett. Így biztos lehetsz benne, minden egyes Baby Chameleon termékkel te is munkához juttatsz legalább két gyermeket nevelő anyát!

 

Ha szeretnéd, kövesd a Facebook oldalunkat! (Itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket.) 

Ha pedig inkább e-mailes vagy, iratkozz fel hírlevelünkre ITT.

Szólj hozzá!

Madár látta Kaméleon

2017. június 07. 18:42 - Baby Chameleon

Örömhír: Madár látta Kaméleon!   

Kedves Barátaink, blog Olvasók!

Nagy megtiszteltetésben volt részünk a minap. Erdei Zsolttal, Madárral – akit talán senkinek sem kell bemutatnunk-, és csodálatos párjával, Rékával találkoztunk.

Az úgy volt …

Szóval, Daddy Chameleon életében a sport, főleg a küzdősportok – a mostani látszat (és pocak) ellenére-, mindig is fontos szerepet töltöttek be. Például könnyek között tette fel anno a kérdést „Kokó után”, hogy vajon lesz-e még az életében olyan kaliberű harcos, akiért hajlandó akár késő éjszaka is fennmaradni, akiért az egész ország kéz a kézben szurkolhat? És lett!

Zsolt, véleményünk szerint ma Magyarországon az egyik legnagyobb sztár! Vitathatatlanok az  ökölvívásban elért eredményei, melyek mögött valós és emberfeletti teljesítmény van. És, ami talán még ezeknél is kedvesebbé és emberközelibbé teszi őt számunkra, az a mérhetetlen szerénysége és alázata. Mindezzel tudunk azonosulni. Példakép lehet sokaknak, de nem csak a sportban. (Hiszen nagyon jól menedzseli magát, mint „márkanevet” is.)

erdei_zsolt_madar_reka_baby_chameleon_ajandek_kibontas_k.jpg

erdei_zsolt_madar_reka_baby_chameleon_ajandek_kibontas_nyalkendo_k.jpg

És mindezek mellett marad ideje a családra is. Nem is lehet ez másként, hiszen épp, csak pár hete, hogy Viktor és Gréti után megszületett  harmadik gyermeke is, Vili – aki Rékával a második közös gyermekük. A kicsi még kórházban van, így Rékával naponta járnak hozzá. Ennek apropója volt amúgy a találkozásunk is: szeretetünk és nagyrabecsülésünk jeleként szerettük volna  megajándékozni őket, pontosabban a kisfiút egy kis szerény ajándékkal.
Nagyon jó érzés, hogy szemmel láthatóan örültek neki!

erdei_zsolt_madar_reka_baby_chameleon_ajandek_kibontas_nyalkendo_sapka_k.jpg

erdei_zsolt_madar_reka_baby_chameleon_ajandek_minky_takaro_k.jpg

Egyebekben hallatlanul „normális”  pár ők: nagyon vicces az állandó évődésük – szerintünk sosem unatkoznak! Beszélgettünk a média igazság torzító képességéről is – ami szerint elvileg ők már nincsenek is együtt… Jah, és még gyereknevelési tanácsokat is kaptunk tőlük. Úgy elröppent az egy órás kávézgatásunk, hogy öröm volt nézni.
Egy normális világban valahol itt és így kezdődnek a barátságok?!

erdei_zsolt_madar_reka_baby_chameleon_egyutt_k.jpg

Így a végére még valamit, csak, hogy érzékeltessük, hogy Zsolt igazából tényleg egy igazi, allűrök nélküli sztár.
Sportos rövidnadrág, márkajelzés nélküli fehér póló, halk szó, semmi feltűnősködés. Valaki, aki bármelyikőnk is lehetne. És mégis: a jó idő miatt zsúfolt Mikszáth téren, ahogy haladtunk az autó felé, lépésről lépésre, méterről méterre állt meg az élet, hallgattak el az emberek és súgtak össze egymással: - Ez ő? Ez tényleg Erdei Zsolt?

Köszönjük Rékának és Zsoltnak, hogy időt szántak ránk!

erdei_zsolt_madar_baby_chameleon_egyutt_k.jpg

Baby Chameleon pedig sok ölelést és szeretet küld kis barátjának, Vilikének!

 

Ha szeretnéd, kövesd a Facebook oldalunkat! (Itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket.) 

Ha pedig inkább e-mailes vagy, iratkozz fel hírlevelünkre ITT.

 

Forrás: Baby Chameleon

Szólj hozzá!

5+1 vegyi anyag a babaápolásban

2017. május 31. 07:19 - Baby Chameleon

Ezúttal egy olyan témát hozunk, amire nem lehet túl sokszor kitérni: vegyi anyagok, vegyszerek, amiket magunkra kenünk. Pontosabban, vegyi anyagok, amiket lehetőleg ne kenjünk magunkra. És főleg ne a kisbabáinkra, gyermekeinkre.

 

Az ügy fontosságára való tekintettel nem is mi fogjuk kifejteni. Felkértük erre a terület egy igazi beavatottját és szakértőjét, Kelemen-Baross Diánát. (Dia munkásságáról bővebben a cikk végén olvashattok.) Át is adjuk neki a szót. Lássuk, mit gondol a szakértő „mindennapi mérgeink”-ről, gyermekeink körül. (Vendégposzt következik.)

... 

Mi, a 70-es, 80-as években születettek, rengeteg vegyi anyagnak voltunk kitéve. Hiszem, hogy nem véletlen, hogy egyre gyakoribb az allergia, az ekcéma vagy akár a hormonális problémák. Jómagam is érintett vagyok, és orvosaim sokszor mondják, hogy egyre több a fiatal páciens.

laboratorium_fiola_vegyi_anyag_baby_chameleon_k.jpg

Soha nem fogom megtudni, hogy ehhez a vegyi anyagok milyen mértékben járultak hozzá. Ugyanakkor elborzaszt, hogy mennyi, a hormonrendszer működésébe beavatkozó összetevő alkalmazása elfogadható még ma is. Számos olyan vegyi anyag van, amit ugyan teljesen legális az EU-ban forgalmazni, de egyre több kutatás fed fel velük kapcsolatban aggályos hatásokat. Vajon kitennéd-e ennek most született kisbabádat, ha van tisztább alternatíva? Az én válaszom, egyértelműen: nem. Ezért kutatom fáradhatatlanul a tiszta és jól működő babaápolási termékeket.

Ennek eredményeképp az alábbi öt plusz egy összetevőt tartalmazó baba kozmetikumot mindenképp kerüld – azt is elmondom, hogy miért!

 

Parabén

Viszonylag közismert a parabén, amit tartósítószerként alkalmaznak főleg, krémekben (pl. popsikrém, arckrém, testápoló). Több kutatás (in vitro, nem élő szöveteken végzett kutatás) is kimutatta, hogy a parabén ösztrogénként viselkedik, így beavatkozik a hormonrendszer működésébe, ami különösen lányok, gyermekek esetében veszélyes. A parabén  akár előrébb hozhatja a nemi érés időpontját.

Több európai ország kezdeményezte már tiltásukat vagy korlátozásukat, így például Dániában már nem alkalmazhatóak 3 év alatti gyermekeknek szánt termékekben. (Bár, felteszem a kérdést, ha a gyereknek nem jó, akkor a felnőtteknek tényleg ártalmatlan?) És sorolhatnánk még, hogy a parabén összefügghet allergiával, a bőr öregedésével, de a mellrák tekintetében is vetült már rá gyanú.

Mindent megtudhatsz a parabénről itt.

 

O betűs fényvédők + egy kakukktojás

Avagy az oxybenzone, az octinoxate, az octisalate, az octocrylene és a homosalate.

Ezek azoknak a fényvédőknek a nevei, amelyek kémiai úton biztosítanak fényvédelmet. Sajnos eközben viszont felszívódnak a bőrön át és beavatkoznak a hormonrendszerünk működésébe.Van amelyik ösztrogénként viselkedik, van amelyik a pajzsmirigy hormonokra vagy netán a szaporítószervekre hat.

Az amerikai Environmental Working Group ezért kifejezetten nem ajánlja a használatukat. Talán te is hallottad már az orvosodtól, hogy kisbabáknak csak fizikai fényvédelmet biztosító  naptejet vegyél: nem véletlenül. Vélhetően ők is tisztában vannak azzal, mit tudnak ezek a kémiai csodafényvédők. Egyebekben, ha 6 hónap alattiaknál csak fizikai fényvédőt javasolnak, mi változik meg hirtelen ha egy baba 6 hónapos+1 napos lesz? Semmi. Én részemről, kösz, de maradok a fizikai fényvédelemnél.

kek_szemu_baba_vegyi_anyag_pixabay_cut_baby_chameleon.jpg

 

A nano

Tudtad, hogy a nano összetevők nem mentek át újabb engedélyezésen? Ha az adott anyag használható, akkor nano formátumban is használható. Úgy tűnik a szabályozóknak nem tűnt fel, hogy a nano részecskék másképp viselkednek és akár áthatolnak a bőrön is.

Környezetkémikus barátom szó szerint így fogalmazott: annyira új anyagok, hogy még messze nem vagyunk tisztában a hatásaival. (Ez nekem kicsit úgy hangzik, mint a génmódosított élelmiszerek). De, hogy konkrétumot is említsek, a nano titánium-dioxid ami a legnépszerűbb összetevő, egy kutatás szerint sejtmérgező hatású.

 

SLS és SCS (sodium lauryl sulfat, sodium laureth sulfat, sodium coco sulfat)

Ezek a tisztító anyagok azok, amik a fürdetőkben, samponokban lemossák a koszt (na meg mellesleg lemarják a bőrünk saját zsíros felületét). Rengeteg kutatás támasztja alá, hogy irritatívak. Bár kevés kutatás vette figyelembe, mi történik, ha rendszeresen használjuk ezeket, de elhagyásuk után sokan számolnak be arról, hogy kevésbé száraz a bőrük, nem viszket a fejük.

Egy pihe-puha-bababőrt tényleg annyi kosz ér, hogy savas kémhatású anyagokkal kell mosdatni? Jó pár, sokkal gyengédebb megoldás létezik.

 

Phenoxyethanol

Ezt a nevet jól jegyezd meg, mivel “ártatlanabb” tartósítószerként sok baba-termékben is megtalálható, többek között a popsitörlők kedvelt tartósítója. Közben meg egy kutatás szerint beavatkozik a szaporítószervek működésébe és kontakt dermatitiszt okozhat (így például ekcémásoknak, ekcémára hajlamosoknak kifejezetten javallott elkerülnie). Ha gyermekeden allergiás tüneteket észlelsz, akár ő is lehet a “bűnös”.

 

+1 BHA nevű tartósítószer

Kalifornia állam már a rákkeltő anyagok listáján szerepelteti. Tartósítószerként használják, ezért különösképp a krémeket, popsikrémeket, testápolókat érdemes átvizsgálni. Részemről ennyi információ bőven elegendő volt, hogy minden ezt tartalmazó terméktől megszabaduljak.

 

És, hogy mi a megoldás? Magyarországon szerencsére rengeteg helyi, megbízható termelő készít szuper termékeket, amelyek teljesen természetesek - válaszd őket!  Nap, mint nap azon dolgozom, hogy ezek az információk minél több emberhez eljussanak, mivel tudom: ha természetesre váltasz, akkor sokkal egészségesebb lesz a bőröd, a hajad, így kevesebb időt kell majd problémamegoldással töltened. Gyermekeidnek is add meg a vegyszermentes indulás lehetőségét!

 

A cikk szerzője: Kelemen-Baross Diána a Zöldgondoskodás.hu szerkesztője.

zoldgondoskodas_logo_kek_sziv_baby_chameleon_k.png

Dia Budapesten él és 3 éve foglalkozik elmélyülten a natúr kozmetikumok világával. A Zöldgondoskodás.hu szerkesztőjeként környezetkémikus szakértővel együtt dolgozva számos cikket írt már a vegyi anyagokról vagy éppen a természet jótékony hatásairól. Facebookon elérhető tanácsadó csoportja révén folyamatosan kap visszajelzéseket, mely termékek válnak be és melyek kevésbé.

 

Ha tetszett, kövesd a Facebook oldalunkat! (Itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket.) 

Ha pedig inkább e-mailes vagy, iratkozz fel hírlevelünkre ITT.

 

(Forrás: babychameleon.hu)

Szólj hozzá!

Vicces tweet-ek szülőktől

2017. május 22. 17:26 - Baby Chameleon

Hollis Miller gyűjteményét a vicces szülői Twitter üzenetekről a huffingtonpost.com-on találtuk. Hát, tényleg van, ami vicces. Nektek mi volt az eddigi legviccesebb pillanatotok szülőként? Hogyan reagáljátok le gyermekeitek vicces vagy kevésbé vicces mondatait, gondolatait?

Előre is elnézést a Shakespeare nyelvét nagyon magasan űzőktől a szabad fordításokért! :)

 

Valós videó rólam, amikor vacsorát készítek a gyerekeimnek - írj Real American Dadass.

Nos, hogy is van a mondás? Akinek van pénze majomra, legyen pénze banánra is!

 

Hogyan éld túl a nyári szünetet? Egyszerű. Ne hozd haza a gyerekeket az utolsó iskolai napon.

Vagy neveld meg őket, és öröm lesz velük lenni!

  

Anyának lenni néha azt jelenti, hogy fognod kell Darth Maul kétélű lézerkardját, amíg kakil.

Hát ez nagyon cuki. (Ugyanitt shit-es wc-papír eladó.)

 

A két éves kölyköm a beteg embereket szállító autót elnevezte "nínús kocsinak". Már nem is emlékszem, mi volt az eredeti neve.

Kedves James! Ne is törődj vele. Hívd te is nínús kocsinak. Aki volt ovis, érteni fogja.

 

Igazán rendes a szennyestől, hogy kimossa és összehajtogatja magát - idézi Sara a családját.

Ne keserdj el, amíg csak a szennyes ilyen önálló! Viszont, ha az ebéd "elkészíti önmagát" és a "nagybevásárlás is magától hazajön", akkor már kezdhetsz aggódni.

 

 Doyin tippje, hogy hogyan távolítsd el a ruhádból a gyerekek csillámporát, három egyszerű lépésben:

1. Éges el a ruháid!
2. Ne vegyél több csillámport!
3. Ismételges az 1. és a 2. pontot!

Ugye-ugye? Az ecetes olló tipikus esete, "külföldiül".

 

Nem mondom, hogy összeesküvés, de állítom, hogy a szüleink direkt azért nem mondták el, hogy milyen nehéz szülőnek lenni, hogy lehessen unokájuk.

Kedves Mommy Owl! Mi sem mondhattuk volna szebben. ;) 

 

 SpacedMom az alábbi következetlenséget fedezte fel kajálás közben:

- Én a gyerekeknek: Ne játszatok evés közben! (Miközben Twitterezek evés közben.)

Legalább észrevetted! Most pedig 2 nap konyhafogság, és elveszem a telefonod!

 

Valós szülői cél: nem megfulladni a mosatlan edényekben - írja Walking Outside.

Mit mondhatnék? Fenntartani könnyebb a rendet, mint állandóan újra és újra megcsinálni. Gondold át!

 

Feleségként és anyaként a fő feladatom jószerivel az, hogy engem semmibe vevő embereknek javasoljak megoldásokat.

Hát jah. Az élet kemény. Ingyen tanács: ne főzz vacsit két napig. Hidd el! Újra te leszel a világ közepe.

 

-  10 éves gyerekem: Anya, mi az a gyűjtögető? (pack rat = olyan személy, aki csupa kacatokat és értéktelen dolgokat gyűjt össze)

- Én (miközben körbemutatok a szobáján): Ez itt.

Az ilyen embertől -had idézzem Gandalfot: Fussatok bolondok!

 

A lányom azt hiszi, hogy feltalálta a jégkérm salátát, ami nem más, mint két különböző jégkérm egy tálban. Hát így derül fény egy lángelmére.

Nem tudom eldönteni, hogy ez most szarkazmus-e?! 

 

A 12 éves fiam igazán okos, de még mindig nem elég okos, hogy rájöjjön, hogy mindig megmondom, mikor nem mond igazat.

Jaja, az tényleg vicces, amikor a "büdös kölkek" azt hiszik, hogy most aztán majd jól átvágnak minket a palánkon. Mu. Ha. Ha.

 

Josh beszélget a barátjával:

- Barát: Milyen szülőnek lenni?
- Josh: "ide képzelj valami teljesen értelmetlen választ"
- Barát: Mi van?
- Pontosan.

Josh nagyon jól érzekeltette, meglehet, kissé sajátosan, hogy a gyereknek, mint olyan, önmagában nincs kifejezett értelme. S bár az általa elmondottakból ez nem derül ki, mi alátámasztjuk: az életnek kevesebb értelme van gyerek(ek) nélkül. :) <3 

 

Ha van hasonló, de főleg jobb történeted, küld el nekünk! Ha összegyűlt egy csokorra való, megjelentetjük a blog-on!

 

Ha szívesen olvasnál a blogon hasonló gyűjteményeket, és nem szeretnél lemaradni további bejegyzéseinkről: kövesd a Facebook oldalunkat (itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket) és jelezd nekünk!

Ha pedig inkább e-mailes vagy, iratkozz fel hírlevelünkre ITT.

Forrás: babychameleon.hu

Szólj hozzá!

Mit kívánhat a szülő a gyerekének?

2017. május 17. 12:53 - Daddy Chameleon

Kezdjük egy marha nagy közhellyel: minden szülő mindig a legjobbat akarja a gyerekének. Legyen akár újszülött, tipegő-totyogó kisember, vagy akár „mindent jobban tudó” kamasz. De még a harminc feletti gyerekünk is mindig csak jót akarunk majd – feltételezem.

Mindig mindent megteszünk értük, mindig mindent meg akarunk adni nekik. Persze, mindig az életkoruknak megfelelően, s nyilván, mindig a képességeinkhez-lehetőségeinkhez képest. Így, azt hiszem, mind a fentiekkel, mind majd a következőkkel akkor is egyet fogsz érteni, ha csak tervben van valamikor, hogy szülő légy. Úgy szint, akkor is, ha már kirepültek a csimoták a családi fészekből. Nézzük hát: mi jót kívánhatunk a gyermekeinknek!

1. Egészség

Még csak az oltások után láttam igazán fájdalmasan sírni a lányom, illetve, egyszer volt egy kis hőemelkedése, mikor elkezdődött a fogzása. Szóval, igazán beteg még nem is volt. De már ez is elég volt ahhoz, hogy, ha csak rövid időre is, de rám üljön az a tehetetlenség, ami hosszú távon biztosan felőröli az embert. Azonnal tudtam, láttam, éreztem, hogy a gyermekeink egészsége valami olyan elementáris szükséglet számunka, szülők számára, mint a levegő, vagy, mint egy falat kenyér.

Így hát kívánok a gyermekemnek egészséget!

baby_chameleon_kivansag_dzsinn_teglalap_k.png

(Rajz: Daddy Chameleon) :)

2. Kiegyensúlyozott gyermekkor

Fú, hosszú beszélgetések forrása lehet ez, de megpróbálom röviden összefoglalni.

Verseny. Teljesítmény. Győzelem. Megfelelések. Tanulás. Karrier. Szenvtelenség. Irigység. Hazugságok. Csupa olyan dolgok, amivel a kicsik már akár óvodás korban találkozhatnak. Persze, nem úgy, mint mi a munkahelyünkön vagy a különböző második-harmadik diplomáink megszerzése során. De ugye, milyen könnyű elképzelni ilyen helyzeteket akár csak egy játék közben is?

Mindezek nagy hatással, nagy negatív hatással vannak a még tiszta, őszinte kis gondolatokra és érzelmekre. Kilép életük folyama a jól megszokott mederből. Megtanulnak hazudni, bizalmatlanok lesznek. Vagy stresszesek, lelki betegek.

Ennek elkerülése, de legalábbis  kitolása érdekében kívánok hosszú és kiegyensúlyozott gyermekkort!

3. Megbocsátás

Elsősorban nekünk, a hibáinkért. Emberként, gyarló emberként, keményen dolgozó emberként és úgy általában, tökéletlen szülőként hibákat követünk el. Ez lehet akár csak az, hogy nem kapcsoljuk ki mindig azt a fránya TV-t, mert így nyerünk 20 viszonylag nyugodt percet. Lehet, hogy mi szólunk kicsit erősebben a párunkhoz, mert éppen … kicsit kevésbé lett folyós a tükörtojás sárgája, mint ahogyan szeretjük. De lehet az is, hogy épp az első önálló lépésekről maradunk le, mert a munka fontosabb.

Vagy,az is lehet, hogy nem tart minket elég jónak, erősnek, mert mondjuk a szomszéd Pistike a szülinapjára jetskyt kapott, ő meg biciklit. És ennél komolyabb is lehet a helyzet. Mert, mondjuk, nem mer nekünk szólni, ha bajba került. Mert nem volt időnk (vagy képességünk, vagy szándékunk) egy olyan kapcsolatot kialakítani vele, hogy meglegyen a bizalom.

És, bár ígérem, hogy a képességeimhez mérten mindent megteszek, hogy neki könnyebb legyen, kívánom, hogy bocsássa meg, ha majd hibázok.

4. Célok

Célok nélkül élni: értelmetlen élet. Legyen az akár csak egy kicsi, hétköznapi dolog, de lehet akár világmegváltó gondolat is. Lehet csak egy aktuális vizsga, vagy egy állás megszerzése. Sőt, gyerekként még az is lehet cél, hogy örömet okozzunk a szüleinknek, vagy, hogy megkaphassuk „azt a bizonyos játékot”. Addig, amíg van miért felkelni reggel, addig fel fogunk kelni és tenni, tevékenykedni fogunk.

Ha pedig igazán fontos a célunk, akkor a teendőinket szenvedéllyel, beleéléssel, megéléssel fogjuk tudni csinálni. Ami legalább ugyanilyen fontos. Ez által értelmesen és tartalmasan fognak telni a mindennapok és nem fogunk egyszer csak arra ébredni, hogy az élet elment mellettünk. Mert, hogy egyszer az utunk végére érünk, az biztos.

Kívánom, hogy tudjon kitűzni fontos célokat az életében, és, hogy meg is tudja valósítani azokat!

5. Társ

Akár házasságban, akár azon kívül, fontosnak tartom, hogy mindenki találja meg azt a felét, azt a társát, aki mellett boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehet, mint egyedül, vagy, mint általában másokkal.

Elvégre, mint tudjuk, az ember társas lény. És a falat is jobb ízű, hogyha más is eszik, igaz? Arról nem is beszélve, hogy az élet viharai is könnyebben elviselhetőek, ha van valaki, akire támaszkodhatunk közben, vagy, még inkább, ha van valaki, akivel ernyőt tarthatunk egymás fölé. Kell valaki, akivel egy meg egy az több lesz, mint kettő. És itt nem csak a gyermekvállalás örömeire, a későbbi unokáinkra  gondolok, természetesen.

Persze, mindez nem kötelező. Lehet élni teljes életet egyedül is. (Bár olyannal még nem beszéltem, aki ezt mondta volna, és boldog családban élt.)  :)

Kívánom, hogy olyan társat találjon, amilyet ő szeretne magának!

(Kivéve persze Kaméleont! Ő olyat találjon, amilyet én szeretnék neki.) :) :) :)

6. Önbizalom, erő

Legyen szó akár tanulásról, akár szakmai-munkahelyi témáról, általános önértékelésről vagy sportról, önbizalom nélkül az egész veszett fejsze nyele. Persze, nem azt mondom, hogy ha egy idegen nyelvből megismerünk öt szót, akkor írjuk bele az önéletrajzunkba, hogy alapfokon beszéljük azt a nyelvet. De ha már egyszer tényleg beszéljük valamennyire, akkor merjük is használni! Ugyanígy, ha van egy kihívás, amivel találkozunk, nézzünk szembe vele, és bízzunk a képességeinkben, hogy sikerrel fogjuk tudni venni az akadályt.

Most őszintén! Te el tudnád képzelni a gyermeked, akinek körülbelül annyi az önbizalma, mint a töketlen Nyilas Misinek? Vagy, mit szeretnél inkább? Hogy tőle vegyék el az üveggolyóit, vagy ő vegye el másét – persze, nyilván indokolt esetben, és nem „einstand” alapon? Minek örülnél jobban? Hogy magát kihúzva, egyenes tartással, szemkontaktust felvéve tudjon beszélgetni bármikor bárkivel, vagy annak, ha a meghunyászkodáshoz is engedélyt kérjen? Félre ne érts! Alázatos legyen – de megalázkodó soha.

Kívánom, hogy soha ne kelljen a fal mellett, meghúzódva élnie!

7. Ünnepek

 

Ünnep akkor van, ha csinálunk!

("Grandpa Chameleon")

A saját bőrömön tapasztalom már évek óta édesapám fenti mondatának a jelentőségét. És különösen azóta tartom fontosnak, hogy nem magamnak, hanem a kislányomnak csinálom, csináljuk. Nem is feltétlenül maga az ünnep apropója a fontos, hanem a készülődés, az együtt töltött idő, a szűkebb vagy tágabb családi összejövetel, a kikapcsolódás, a megnyugvás és a hétköznapokból való kikapcsolódás.

Egy gyermeknek pedig persze még  az ajándékok a fontosak, hogy érzi, hogy valami nem mindennapos dolog történik. Hogy sürgés-forgás van. Hogy segíthet sütit sütni vagy épp riszálni a bográcsot. Hogy egyfajta rejtélyes titokzatosság, egy misztikus, varázslatos várakozás lengi körül az ünnepet. (Vagy, hogy hozhat egy fröccsöt apának! – ugye, kislányom?) :)

Kívánom, hogy az ünnepei olyanok legyenek, hogy ő is ugyanolyanokat akarjon majd csinálni a saját gyerekeinek!

 

És annyi minden mást lehetné még kívánni, és kívánok is! Ezeket talán majd egy következő posztban írom meg. Lehet, hogy a ti kommentjeitek alapján? Tényleg, ti mit kívántok a gyermekeiteknek?

 

 

 

Ha szívesen olvasod a blogunkat és nem szeretnél lemaradni további bejegyzéseinkről: kövesd a Facebook oldalunkat! (Itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket.) 

Ha pedig inkább e-mailes vagy, iratkozz fel hírlevelünkre ITT.

 

Forrás: babychameleon.hu

Szólj hozzá!

5 ajándék ötlet kisbabádnak (magadnak?) gyereknapra

2017. május 10. 07:47 - Daddy Chameleon

Ahogy azt már sokszor olvashattátok, a Baby Chameleon –nál nagyon hiszünk a tudatosságban, az élet bármely területéről legyen is szó. Így vagyunk ezzel akár a gyereknevelés-, akár a babaholmik vonatkozásában is. Miért lenne hát másként a gyereknap kapcsán, az ajándékozásnál?

Annál is inkább, mert a legkisebbeknek a gyereknap, de maga az ajándék is, leginkább semmit nem jelent. Azaz, még nem úgy tekintenek rá, mint egy nagyobb gyerek. Még nem kötnek érzelmeket egy-egy „vágyott” játékhoz, például. (Vágyott, értsd: a Mire vágyik a baba? lista első tíz helyén lényegében csak az anyuka van.) Így hát, lássuk be, kisbabáknál, gyereknapra, sokkal inkább magunknak vásárolunk, mintsem a kis porontyunknak.

Ezért, tökéletesen helyénvalónak hisszük, ha a kisbabák gyereknapi ajándékozását összekötitek valamilyen számotokra is kedves, hasznos dologgal. Vagy, ahogy mondani szokták, olyannal, ami mindenképp „sort tölt”. És, hogy akkor mitől lesz ajándék?

Attól, hogy alább igazi különlegességeket válogattunk össze nektek!

1. Azure natúrkozmetikumok: illatos, olajos babafürdető

Az Azure márka több szempontból is kedves a szívünknek. Teljes mértékben magyar tulajdonú brand és itthon folyik a termékfejlesztés is. A babafürdetőnek a létrehozásakor ügyeltek arra, hogy semmilyen bőrt irritáló vegyi anyag ne kerüljön a termékbe. Így például SLS (nátrium-lauril-szulfát; egy olcsó, felületaktív, tisztító hatású, gyakran allergizáló vegyszer) sincs a termékben.

A hozzáadott magas olajtartalom már a fürdés közben is hidratálja a baba bőrét –különösen a barackos, mivel az több olajat tartalmaz a benne lévő barackolajnak köszönhetően.

Érzékeny bőrű a babád? Semmi gond! Az Azure fürdetőibe igazoltan allergén-mentes parfüm került, így nem kell lemondani az illatokról.

A visszajelzések szerint az ekcémás gyerekek esetében is jótékony hatású. Természetesen a fürdetők nem tartalmaznak színezéket, kőolaj származékot, bio tartósítószerrel készültek és parabén mentesek. Sőt, a szülők is kényeztethetik magukat a felnőtt illatokkal. 

baby_chameleon_azure_baba_furdeto.png

A kifejezetten kisbabák számára fejlesztett fürdetőket ITT érheted el.

TIPP: A maximális hidratáltság érdekében fürdés után ne dörzsöld a baba bőrét, csak gyengéden itasd fel a felesleges vizet, hogy a fürdető olajtartalma minél inkább be tudjon épülni a bőrbe.

2. Baby Chameleon baba-mama kiegészítők: nyuszifüles babatörölköző

A Baby Chameleon is hazai baba-mama márka, a termékfejlesztés és az egyes szabásminták is mind saját készítésűek. Saját termékeink közül a „leg-leg-legkedvencünk” a nyuszifüles baba törölköző. Szerintünk a világ legcukibb baba holmija.

Képzeld el kisbabád mosolyát, élénken figyelő szemeit, amint lényegében egy, az egész kis testét tökéletesen befedő nyuszi jelmezből néz vissza rád! Még az apák szíve is elolvad a látványtól.

baby_chameleon_nyuszifules_baba_torolkozo.png

A Baby Chameleon nyuszifüles baba törölközőt ITT tervezheted meg magadnak.

Sokan úgy gondolják, hogy jó a kisbabáknak a sima törölköző is. Pedig nem. Kemény dió ám úgy szárazra törölni fürdetés után, hogy egyszerre legyen száraz a teste és a feje is. Főleg a legkisebbeknél, kiket igazából nem is törölgetünk, csak leitatjuk róluk a vizet. A kapucnis baba törölköző pont ezt segít megoldani.

TIPP: Miközben fürdik a bébi, tedd a törölközőt a fűtőtestre! Persze, ne legyen túl meleg, épp csak annyira, hogy a szoba levegőjének hőmérsékletét valamennyivel túllépje. A kis didergő test, hidd el, nagyon hálás lesz majd érte! 

3. EMKE Szerkók: egyedi nyomatos baba body

Baby body lényegében minden baba-mama üzletben vagy webshopban kapható. Nem véletlen: ez a ruhadarab a kisbabák egyik legjobb barátja. Hiszen puha, jó az érintése, a testhez hozzáérve biztonságérzetet ad, és mindezt úgy, hogy a hideg ellen is egy újabb rétegként funkcionál, anélkül, hogy a bébit korlátozná a szabad mozgásban. Továbbá, ma már lényegében szabadon meg is tervezhetőek.

Itt jön képbe az egyedi nyomatos body, mint ajándék. Lehet nem csak gyereknapra, hanem akár a gyermek szülinapjára is, de nagy sikernek örvend akár a szülők-nagyszülők körében is.

baby_chameleon_emke_baba_body.png

Az EMKE szerkók body-jait ITT találod.

Vicces szöveget, idézetet vagy informatív nyomatot szeretnél a body-ra nyomtatni? Saját fotót, vagy grafikát? Esetleg egy fényképet, amit te készítettél? A lehetőségek tárháza végtelen

TIPP: Az újszülöttektől kezdve a nagyobb gyermekeiden át magadnak is találsz itt cuccokat. A fent említett nyomatokat normál – vagy kismama pólóra is kérheted!

4. Angol Kalauz: babaangol tanfolyam szülőknek

Az angolkalauz.hu alapítója kisgyermekkori angol nyelvi neveléssel foglalkozik. Játékos angol nyelvi fejlesztéshez készít segédanyagokat: mondókás könyvet, vagy épp memória- és képkártyákat.

Kedvencünk a baba-mama online szülői tanfolyam. Ez egy angol nyelvi hang- és videóanyag, melyet online tanfolyam formájában érsz el. Így nagyon rugalmassá teszi a tanulást, és haladni is a saját tempódban tudsz – vagy ahogy a babád engedi.

baby_chameleon_angolkalauz_tanfolyam_k.png

Az Angol Kalauz babaangol tanfolyamát ITT éred el.

Ebben 8 különböző téma van, jellemzően 20 perces anyagokra bontva. Továbbá tag lehetsz egy zárt felületen és egy VIP Facebook csoportban is. Ezekben még további anyagokhoz is hozzájuthatsz, és kapsz kifejezetten magyar családokra szabott motivációs feladatokat is, ingyen. Valamint a többi hallgatóval is megoszthatjátok tapasztalataitokat egymással. Nem baj, ha kezdő vagy, a mérce a gyermeked, vele együtt te is fel fogsz zárkózni, hidd el!

TIPP: A csomag tartalmaz még egy 30 perces Skype konzultációt is, melyet egyben van részleteiben is igénybe vehetsz, hogy tökéletesen személyre szabott támogatást kapj a tanfolyam során.

5. HerbArting: baba testápoló

Ebben a testápolóban a gyógynövényeké a főszerep! Nem tartalmaz semmilyen illóolajat, így valóban, már a születéstől kezdve, 0 hónapos kortól használhatod!

Elkészítéséhez bio körömvirág kivonatát használják,  melyet öt hétig érlelnek, hogy tökéletesen kifejthesse hatását. Így, a bolti körömvirág-olajhoz képest, amit hevítéssel állítanak elő, ebben az olajban minden értékes hatóanyag benne marad.

Másik fontos összetevője a bio kamilla főzet, ami kényezteti a kicsik érzékeny bőrét. A hozzáadott finom bio mandulaolaj és minőségi sheavaj  puhítja és ápolja a bőrt.  A hozzáadott E- és B-vitamin pedig vitalizál, hogy minden reggel puha bababőrt puszilgathass. 

baby_chameleon_herbarting_baba_testapolo.png

A HerbArting baba testápolót ITT találod.

Így gondoskodik arról, hogy megnyugtassa a babád bőrét, akár csak az esti fürdetések után, akár, ha a nyári nap és a víz kiszárította vagy pirongatta is meg.

TIPP: Vevői visszajelzések szerint még az ekcémás bőrt is nyugtatja. Jól kiegészítik egymást a babafürdetővel!

 

Ha szívesen olvasnál hasonló termékbemutatókat, vagy csak nem szeretnél lemaradni további bejegyzéseinkről: kövesd a Facebook oldalunkat! (Itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket.) 

Ha pedig inkább e-mailes vagy, iratkozz fel hírlevelünkre ITT.

 

Forrás: babychameleon.hu

Szólj hozzá!