Baby Chameleon

- a Chameleon család blogja -

Gyermekéletmentő tippek kánikula idejére

2017. június 21. 06:36 - Baby Chameleon

A mai napig jönnek hírek feledékeny, de talán inkább felelőtlen szülőkről, akik a legnagyobb melegben képesek az autóban hagyni gyermekeiket. Kisebbeket, nagyobbakat, de a végeredmény sajnos sokszor ugyanolyan: végzetes. Annál is inkább elképesztő ez, mivel minden évben, minden nyáron cikkek és tájékoztatók százai kerülnek publikálásra a témában – nem csak az interneten. Így pedig igen széles körben elterjedhetne a sok fontos információ a megelőzésről.

A szívünk szakad meg az ártatlan kis áldozatokért, ezért most a magunk módján adózunk az emléküknek: hozunk pár gondolatot és tippet arról, hogy hogyan előzhetjük meg a bajt. Nem csak az autóban.

Amikor a babakocsi üvegházzá válik

Sokan gondoljuk, hogy ha teljesen letakarjuk a babakocsit, akkor megvédhetjük gyermekünket a közvetlen napfénytől. Ez ugyan részben igaz, ám sokan nem számolnak egy sajnálatos következménnyel:

„Extrém meleg lesz a babakocsikban, akárcsak egy termoszban. Rossz benne a légmozgás, és még a babát sem látjuk benne – mondta egy stockholmi gyermekorvos, bizonyos Dr. Dr Svante Norgren a Svenska Dagbladet nevű újságnak.

baby-carriage-807847_640.png

Kép forrása: Pixabay

Az újság csinált egy kísérletet: délelőtt fél 12 és délután 1 között kint hagytak a napon egy babakocsit, lefedetlenül. Az amúgy nem túl „combos” svéd nyárban a kocsi 22 fokosra melegedett.

Amikor azonban lefedték egy könnyű, vékony anyaggal, fél óra alatt 34 fokra nőtt benne a hőmérséklet. Szerintem megdöbbentő a különbség! És mit is jelent ez? Nem mást, mint, hogy a szülők a gyerekek védelme helyett kifejezetten veszélyeztetik utódaikat. Még ha akaratukon kívül is.

Az orvos szerint ez két okból is veszélyes. Egyrészt, a nagy meleg miatt a kicsi „azt hiheti”, hogy ismét az anyaméhben van, és megállhat a légzése. Másrészt pedig kiszáradhat, vagy hőgutát is kaphat.

 

Az autó –az abszolút halálok

Egy 2015-ös cikk szerint, mely a The Independent-et adta meg forrásként, kilenc naponta hal megy egy gyermek, azért, mert bennhagyták az autóban. Igaz vagy sem, e miatt már olyan gyerekülést is forgalomba hoztak, mely érzékeli, és hangjelzéssel figyelmezteti is a szülőt, ha a babát az autóban felejtené.

Egy régi, még 2005-ös TotalCar cikk részletesen taglalja, hogy milyen hőmérsékletet tud elérni az autó, ha a tűző napon parkolod le. Hogy csak egy számadatot idézzek: a fekete műszerfal 70 fokosra melegedik. Kérdés? Az eredmény pedig még durvább, mint a babakocsi esetében.

Tippek alváshoz

Szállásfoglaláskor légkondicionált, de legalább ventillátorokkal hűtött ingatlant válassz.

A lakás leghűvösebb szobáját válaszd a gyerekeknek. Ne altass csecsemőt babakocsiban.

Alvás előtt ne hideg, hanem langyos vízben fürödjenek a gyerekek.

A ventillátort a szoba levegőjének mozgatására használd, ne irányítsd direkt egyikőtökre se. (Fontos még, hogy a gyerekek ne tudjanak hozzányúlni a ventilátor lapátjaihoz.)

polar-bear-614721_640.jpg

Kép forrása: Pixabay

A légkondit elég, ha 23-24 fokra állítod. A túl nagy hőmérséklet különbség nem tesz jót se bentről kifelé menet, se kintről befelé jövet. Előző nehezebbé teszi a meleg elviselését, utóbbi megfázáshoz, tüdőgyulladáshoz vezethet.

Hogyan készülj fel?

A gyerekeket ilyenkor könnyű, laza, világos ruhába kell öltöztetni. Mindenképp adj rá laza baba-sapit, vagy inkább kalapot.

Ne tartózkodjatok a napon! Maradjatok árnyékban. Ok, tudom: győzzem meg erről a gyerekeidet a Balaton parton. De tudod mit? Ez a te felelősséged! Időnként igenis ki kell őket parancsolni a vízből, egy kis árnyékban tartózkodásra és folyadékpótlásra.

bottle-2032980_640.jpg

Kép forrása: Pixabay

Igen, a folyadék. Talán a legfontosabb minden tanács közül: igyatok sokkal többet, mint azt megszoktátok! Különösen akkor, ha még szoptatsz! Ne feledd: kisbabádnak ilyenkor ez az egy lehetősége van, hogy pótolja a folyadékot. Akkor is, ha csak a lakásban vagytok!

Tünetek

Ha mégis megtörtént a baj, hogyan veheted észre? Mik a napszúrás és a hőguta legfőbb tünetei?

A bőr meleg, piros és száraz. Az arcon viszont épp, hogy sápadt. A pulzus gyors, a beteg pedig bágyadt, letört. Felszínesen, gyorsan lélegzik. Gyakran hányás is előfordul. Ritkábban kell pelenkát cserélni.

És mik a teendők?

Hívjatok orvost! Addig pedig ne túl hideg borogatással hűtsük az árnyékba vitt beteget, és itassuk vízzel. Enni ne egyen, kávét és alkoholt ne igyon!

 

Ha szeretnéd, kövesd a Facebook oldalunkat! (Itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket.) 

Ha pedig inkább e-mailes vagy, iratkozz fel hírlevelünkre ITT.

 

Forrás: Baby Chameleon

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://babychameleon.blog.hu/api/trackback/id/tr6612609739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metal · http://electric.blog.hu 2017.06.21. 15:21:03

"Az újság csinált egy kísérletet: délelőtt fél 12 és délután 1 között kint hagytak a napon egy babakocsit, lefedetlenül. Az amúgy nem túl „combos” svéd nyárban a kocsi 22 fokosra melegedett."

Márciusban talán! Tűző napon délben 22 fok?

én csak hallgatok 2017.06.21. 18:35:16

A babkocsi letakarás esetében történő felmelegedés mértéke volt a lényeg. Nem letakarva: 22 fok, letakarva: 34 fok. A mérték teljesen független, mikor csinálták, nyáron az induló 30 fokról könnyen +40 fok is lehet. Ez az igazán veszélyes!
süti beállítások módosítása