Baby Chameleon

- a Chameleon család blogja -

7 tipp a háztartás vezetéséhez kisbaba mellett

2017. március 29. 07:25 - Mommy Chameleon

Háztartás kisbaba mellett. Kinek mi jut erről eszébe? A legtöbbeknek egy hatalmas kihívás.
Szervezési probléma? Time management bajok? Vagy egyszerűen csak bénázok? Hogyan lettem rend- és tisztaság mániásból „nemtörődöm” háztartásbeli? Pedáns, független nőből mikor lettem házicseléd? Tényleg csak nálam fut állandóan a lakás? Satöbbi.

Akinek gyereke van, abban biztosan felmerült már egyik-másik a fenti kérdések közül. Tényleg ennyire nehezen fenntartható egy háztartás kisbaba mellett? Nos, nem lehetetlen, de valóban, sokkal nehezebb, mint azelőtt volt. Kezdetben, mikor a baba pici, csak rá figyelünk, tanuljuk a légzését, az illatát, minden rezdülésére mi is rezdülünk. Ő tölti ki minden percünket. Később pedig, amikor már aktívabb, egyre több foglalkozást, jelenlétet, játékot igényel – ez fogja elvenni az időnket. Még ha egyre hosszabban el is lesz magában. Hogyan oldjuk meg hát, hogy maradjon időnk magunkra és a háztartásra is? Alább összeírtam néhány jó tanácsot.

  1. Egy nap 24 óra

Plusz az éjszaka – tartja a mondás. Ez részben igaz is. Amikor a kicsi már alszik - vagy épp amikor a délutáni szunyókálását tölti-, akkor kell nekiállni kicsit utolérni magunkat. Higgyétek el: húsz perc koncentrált és hatékony munka felér egy teljes napnyi „ebbe is belekapok, abba is belekezdek” jellegű rohangálással. És közel sincs annyira frusztráló.

baby_chameleon_23_59_mulik_az_ido_egy_nap_24_ora_k.jpg

A másik fontos tapasztalás: könnyebb a rendet fenntartani, mint mindig újra és újra kezdeni. Magyarán: inkább hajolj most le eggyel többször azért a játékért, vagy takarítsd fel a kicsöppent olajat, amint meglátod, mintsem hagyd, hogy fejedre nőjön a kupi.

Ha pedig ez sem működik, akkor csak fogadd el, hogy nem kell múzeumban élni!

  1. Hordozz!

Ha mindenképp tevékenykedned kell, és nem várhatod meg a jótékony alvásidőt, rögzítsd magadon a kisbabád! Egy jó hordozó kendő használatakor felszabadul mindkét kezed, és a néha nem is olyan kicsi súlya is egyenletesebben oszlik el rajtad.

  1. Neked ki tanította, hogy segítséget kérni ciki?

Kérj segítséget! A párodtól. Nagyobb testvértől. Anyukádtól. Anyósodtól. A szomszédtól. Az egyik barátodtól vagy barátnődtől. Ha meg tudod fizetni: hívj takarítónőt, vagy bejárónőt, aki akár főzni is tud helyetted. Ha pedig kicsit nagyobb lesz a bébi, egy tapasztalt bébiszitter is nagyon jó szolgálatot tehet. Ne csinálj ebből presztízskérdést! Fontos, hogy te is jól érezd magad, hogy maradjon időd magadra és, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül lehess a kicsivel. (Aki pedig azt tanította neked, hogy segítséget kérni „rossz”, azt nyugodtan kérd számon.)

  1. A hétvége az új hétköznap

Sajnos, már a gyerekvállalás előtt is egyre többen rájövünk – nem csak mi, vállalkozók-, hogy a hétvége már régen nem az édes semmittevés ideje. Sem a cégünket, sem a gyermekünket nem érdekli, hogy vasárnap reggel van. Ha pedig már így van: vágj hozzá jó képet! Ha nagyobb a gyermek, be is vonhatod a pakolászásba, főzőcskézésbe. Ilyenkor apa is jobban otthon van, rá is jobban támaszkodhatsz.

A heti nagybevásárlást is megejtheted hétvégén. Így hetente egyszer kell boltba menned csak  - kivéve, ha reggelente friss pékárut vagy felvágottat szeretnél vásárolni.

  1. Tervezz és főzz előre!

El sem tudod képzelni, hogy mennyit lehet spórolni a következő heti menü előre kitalálásával –időben és pénzben is. Az anyagi oldalát nem boncolgatom, majd talán egy másik posztban. Az idő részét pedig már említettem az előző pontban. Két kiegészítést írnék csak. Az egyik, hogy nem kell állandóan brutál bonyolult ételekben gondolkozni. A nagy előkészületeket igénylő kajákat hagyd meg egyelőre ünnepnapokra – vagy készítse el más.

baby_chameleon_toltott_kaposzta_k.jpg

A fenti töltött káposzta, vagy az alábbi sokfogásos lakoma had várasson magára, amíg kisbabád van!

baby_chameleon_hus_lekvar_baratfule_pacal_hal_collage_k.jpg

 

Hidd el! Egy finom szószos vagy többsajtos tészta, vagy egy tepsiben „magától megsülő” paradicsomos tarja is ugyanolyan finom lesz – és nem emészti fel az egész napodat. E közben pedig, ha a babád már tud ülni, mehet az etetőszékbe, ahol fogdoshat dolgokat, játszhat a kis játékaival, netán csapkodhatja a műanyag tányért. Ha nem vagy ellene, tegyél be neki a telefonodon gyerekdalokat. Akár idegen nyelvűeket is. Meg fogsz lepődni, de ezzel akár fél órára is le tudod kötni őt.

A másik, hogy ha már egyszer nekiállsz főzni, csinálj többet. Kétszer akkora adag étel elkészítése nem telik kétszer annyi időbe – és igenis, a legtöbb étel a fagyasztóból kivéve is finom marad.

(Legrosszabb esetben pedig fizess elő egy közeli iskolai menzán ételszállításra. Két ételhordó cserélgetésével napi tizenöt perc alatt le van tudva az egész.)

  1. Napközben

Körülbelül négy hónapos korától kezdve egyre több időt el van magában a baba a játszó szőnyegen is. Ha nincs játszószőnyeged, készíts neki több rétegben összehajtott plédekből! Ha letetted, beszélhetsz hozzá. Elmondhatod neki, hogy épp mit fogsz csinálni. Mintha tudnád, hogy érti, hogy mit mondasz neki. Ezzel fenn tudod tartani a figyelmét, így ingerek érik őt. Ezen ingereknek a feldolgozása pedig neki még komoly agymunka, azaz fárasztó. Ebből adódóan tehát könnyebben el fog aludni. Ha szerencséd van, és egyébként jó alvó, akár egyedül is - aminek a megtanulása amúgy is fél siker a babáknak!

Időt spórolhatsz magadnak még például a vasalásnál is. Vasalni ugyanis egyszerűen nem kell mindent egyszerre. Minden vasalva tenni a szekrénybe egyenesen agyrém. Ha vállfán raksz a szekrénybe ingeket, blúzokat, és sok a cucc, ugyanúgy meggyűrődik. A vasalt pólókat a szekrénybe behajtani pedig nettó hülyeség: az összehajtogatás azonnal elveszi a vasalás értelmét. Vasalj ki csak egy-egy ruhát, amit tudod, hogy épp fel fogsz venni.

  1. Altass okosan

Hurcoltad már a gyereket a hónod alatt éjjel órákig zombiszerű félálomban? Énekelted már az Erdő szélén házikót 57-szer egymás után, sikertelenül? És volt már olyan, hogy egyik pillanatban még forgolódott, és édes hangokat adott ki, a másikban pedig teljes testsúlyával aludt rajtad? Ha igen, akkor azt is tudod, hogy a gyerek, ha álmos, fejjel lefelé lógatva is elalszik. Ha nem álmos, akkor meg úgyis minden mindegy. Így hát: a kevesebb több elve alapján, ha többet foglalkozol vele, kevesebb ideig kell altatnod. Mert mozog, mert gondolkozik, mert ingereket enged be és dolgoz fel. Más szóval: inkább legyél vele és ne csinálj „semmit” (a háztartásban) legyél aktívan a babával. Akár éjjel is. Így elfárad, és gyorsabban elalszik. (Ez persze csak akkor igaz, ha még nem állt be neki a napirendje rendesen, amíg nem tud különbséget tenni nappalok és éjszakák között. Ilyenkor ezt már csak napközben ajánlom.)

A másik nyerő módszer még az altatásra, hogy kiviszed babakocsiban a levegőre, vagy esetleg tologatod a folyosón. Főleg kisebb babáknál  működik remekül ez a kis taktikázás.

 

De bármi is van, bármi is lesz: a boldog, elégedetten gőgicsélő kisbabád mindennél fontosabb! Had ússzon hát kicsit a kecó. Most a legcukibbak és most van a legnagyobb szükségük is rád. Ez az egész meg úgyis csak átmeneti állapot.

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Facebook oldalunkat!

(Itt alul és jobb felül is like-olhatsz minket.)

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre ITT!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babychameleon.blog.hu/api/trackback/id/tr9612384181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása